13. Ağır Ceza Mahkemesi TBMM'yi tanımadı

13. Ağır Ceza Mahkemesi TBMM'yi tanımadı
Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılması ve tutukluluğun 5 yılla sınırlandırılması yönündeki düzenlemeler yargıda yeni bir savaş başlattı.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen hafta ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyi onaylaması sonrası önce Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tahliye edilmiş, ardından da Zirve cinayeti sanıkları cezavinden çıkmıştı.

İnternethaberin haberine göre bugün ise Ergenekon davasında sanıkların 'tahliye talepleri' mahkemelere dilekçeyle sunuldu. Dilekçeleri karara bağlayan iki ayrı mahkeme verdikleri taban tabana zıt iki kararla, yargıda çıkan savaşı gözler öne geldi.

13. AĞIR CEZA: TAHLİYELER REDDEDİLDİ

Bugün Ergenekon davasında tahliye taleplerini karara bağlayan ilk mahkeme İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Aralarında Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz ve Yalçın Küçük'ün de bulunduğu 33 sanık hakkında mahkeme 'tahliye taleplerinin reddi' yönünde karar verdi.

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar sanık avukatlarını ve hukukçuları ayağa kaldırdı. Çünkü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrası 'yok hükmünde' kabul edildi. Mahkemenin elinde son görev olarak Ergenekon davasının gerekçeli kararının yazılmasından başka görev bırakılmadı.

MECLİS KAPATAMAZ!

13. Ağır Ceza Mahkemesi sadece sanıklar hakkında bir karar vermedi. Aynı zamanda yargıdaki büyük savaşı da gözler önüne seren bir açıklama yaptı. Mahkeme yaptığı açıklamada, ÖYM'lerin kapatılmasına ilişkin kararı tanımadığını ve mahkemeyi ancak HSYK'nın kapatabileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Mahkemeyi TBMM kurar, kapatılması HSYK’nın elindedir. Meclis’in mahkemeleri kapatması Anayasa’ya aykırıdır” denildi.

2O. AĞIR CEZA MAHKEMESİ: TAHLİYE DEDİ

Türkiye İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını tartışırken, yeni bir karar 2O. Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin elindeki dosyaların devredildiği bu mahkeme Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'in tahliye edilmesine karar verdi.

HANGİ KARAR GEÇERLİ?

İki mahkemenini verdiği iki ayrı karar 'peki hangi karar geçerli?' sorusunu gündeme getirdi. Sanık avukatları ve hukukçular, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yok hükmünde olduğu konusunda hemfikir. Uzmanların görüşüne göre, HSYK'nın 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini görevden alması gerekiyor.

HSYK: YETKİ GASPI YAPILDI

13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savaş ilanı gibi açıklamasına HSYK'dan yanıt gecikmedi. HSYK yaptığı açıklamada, "Mahkeme kurma, kaldırma ve kapatma yetkisi TBMM'dedir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetki gaspı yaptı" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.