19 yıl sonra yine al bayrağa sarıldı!
Burak KARA / VATAN
Cumhurbaşkanı Özal’ın naaşı 19 yıl sonra mezarından çıkarıldı, bayrağa sarıldı ve Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Feth-i kabir işleminde Adli Tıp Kurumu Başkanı, bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir, morg ihtisas dairesinden üç yetkili çalıştı. Özal ailesinden kimse katılmadı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın naaşı İstanbul Topkapı’daki Anıt Mezar’dan çıkarılarak, Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. İşlemler sırasında Özal ailesinden kimse bulunmazken, aileyi Ahmet Özal’ın avukatı temsil etti. Adli Tıp’ta yapılacak DNA testi, otopsi ve diğer işlemlerden sonra naaş iki gün içinde tekrar defnedilecek.
10 saat sürdü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özal’ın ölümünün suikast olup olmadığına dair yürüttüğü soruşturma kapsamında naaşının çıkarılarak incelenmesi kararı vermişti. Ankara’dan gelen talimat gereğince İstanbul Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan nezaretinde Adli Tıp Kurumu uzmanları ve Olay Yeri İnceleme uzmanları dün sabah 06.30’da Anıt Mezar’a gelerek çalışmalara başladı. İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı da Anıt Mezar’a gelerek bilgi aldı. Özal’ın naaşına yaklaşık 6 saatte ulaşıldı. Cenazenin çıkarılması işleminde Başsavcıvekili Erdoğan’ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalıştı.
Çinko kaplı tabut
Kazı sırasında her 40 ile 60 santimetrede bir toprak numunesi alındı. Cenazenin bulunduğu noktada toplanan su ise pompayla tahliye edildi. Her işlem tutanak ve kayıt altına alınırken çalışmalar bir görevli tarafından da kameraya kaydedildi. Çalışmalar sırasında, mezarın inşasında görev almış bir teknisyen ve bir imam da hazır bulundu. Bu çalışmalarda aileyi temsilen Ahmet Özal’ın avukatıbulundu. Naaşa ulaşılmasından yaklaşık 4 saat sonra işlemler tamamlanarak Turgut Özal’ın naaşı Türk bayrağına sarılı çinko kaplı özel bir tabuta yerleştirildi.
Naaş incelemeye uygun
Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Sabah 08.00’de geldik çalışma arkadaşlarımla beraber. Savcılarımız nezaretinde, yeri inceleme ekibiyle, adli tıp kurumumuzun ekipleri çalışmayı yürütüyorlar. Cenazeye ulaştık. Örneklerle ilgili çalışma Adli Tıp Kurumumuzda biraz devam edecek. Cuma veya Cumartesi günü de cenazeyi aileye teslim etmek amacımız.” Doç. Dr. İnce, “Şu anki durumu incelemeye uygun mu?” sorusuna ise “Evet uygun” cevabını verdi.
Naaşın büyük bir kısmı bozulmamış
Adalet Bakanı, Özal'ın otopsisiyle ilgili bilgi verdi
Adalet Bakanı Ergin ölümüyle ilgili iddialara cevap bulmak için ölümünün 19. yılında mezarı yeniden açılan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın naaşının bozulmadığını açıkladı.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bugün TV'de Temsilciler Meclisi programında Özal'ın cenazesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sadullah Ergin, Özal'ın ölüm yılında çok önemli olayların yaşandığına suikastlerin olduğuna dikkat çekerek, Özal ailesinin iddialarının olduğunu belirterek "Bugüne kadar böyle bir olay için otopsi yapılmamış olması akıl tutulması gibi bir şey. 6 ay sonra olay zaman aşımına uğruyor. Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu ve savcılığın talebi üzerine Fethi Kabir yapılmış kabir açılmıştır. Mezarda ne bulacaksınız diyorlardı. Ancak şunu belirteyim ki adli tıpçılar çok önemli veriler elde etti." dedi.
"Adli Tıpçılar acaba saç teli veya kemik örneklerinden DNA neticesi elde edebilir miyiz diye düşünürken düşüncelerin çok ötesinde materyallere ulaştılar." diyen bakan Ergin "Herhangi bir zehirlenme veya doğal olmayacak ölümle ilgili iddialara şu an mezardan çıkan materyal cevap verecek şekilde. Kabirden Adli Tıp uzmanlarını da şaşırtacak şekilde veriler elde edildi." dedi.
Ergin "19-20 yıl sonra bir kabri açtığınızda bulunacak materyaller ile Rahmetli Özal'ın mezarından çıkan materyaller çok farklı. Özal'ın naaşının büyük bir kısmı hiç bozulmamış." dedi.
Tören mangası omuzladı
Özal’ın tabutu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube müdürlüğüne bağlı tören mangasının omuzlarında Anıt Mezar’ın girişinde bulunan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait cenaze aracına kadar taşındı. Motosikletli polis ekiplerinin eşlik ettiği cenaze aracı Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Adli Tıp Kurumu ve Olay Yeri İnceleme uzmanları ise mezarlıktaki çalışmalarına bir süre daha devam etti.
Planlandığı gibi oldu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Anıt Mezar’a saat 10.45’te geldi, saat 12.25’te ayrıldı. Ayrılmadan önce şu açıklamayı yaptı: “Ankara’nın talimatına uygun olarak mezarı açtık. Olay yeri inceleme uzmanları, adli tıp uzmanlar, Adli Tıp Kurumu Başkanımız burada. Cumhuriyet Başsavcı Vekilimiz ve iki savcı burada. 10 dakika önce (saat 12.15’te)cesede ulaştık. Mezarın yerini kaldırdık. Her şey planlandığı gibi oldu, bir aksama yok. Bundan sonra Adli Tıp Kurumu’na kalıyor iş.”
48 saat sonra ailesine teslim
Cumhurbaşkanı Özal’ın naaşı, Adli Tıp Kurumu’nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde muhafaza edilecek. Toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimlik bölümden de alınan örnekler incelenecek.
İLK DNA TESTİ VE OTOPSİ: İlk iş olarak DNA testi ve otopsi yapılacak. Olgulardan alınan örneklerde travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak. Cenaze, en az 48 saat sonra ailesine ve devlete teslim edilecek.
ÖZEL ODAYA MAKSİMUM 5 KİŞİ İZNİ: Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu’nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.
BÖCEK İLACI DA ARANACAK: Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelen her maddeye bakılacak. Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları, ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu’na gönderilecek.
RAPOR minimum İKİ AY SONRA: Raporda sonuç çıkıyorsa çıkma sebepleri, çıkmıyorsa çıkmama sebepleri yer alacak. Adli Tıp raporu, iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek. Bu süreç zarfında Adli Tıp dünyanın çeşitli adli tıp kurumlarıyla temasa geçip literatürlerinden faydalanıp bilgi paylaşacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.