2. Avrasya Uluslararası Turizm Kongresi Başladı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen 2. Avrasya Uluslararası Turizm Kongresi (EITOC-2016 II. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trend, And Indicators) başladı. 13 ülkeden yaklaşık 300 bilim insanının katılımıyla gerçekleşen kongre, 7 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.
Novotel’de gerçekleştirilen kongrenin açılışına Konya Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Avrasya Turizm Eğitimcileri Derneği Başkanı Rahim Aladağ, dekanlar, müdürler, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı.
Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, yaptığı konuşmada, turizmin ön yargı duvarlarını yıkan, uluslar, kültürler, farklılıklar ve renklerin birbirini tanımasını sağlayan bir sektör olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çukurçayır, bu anlamda Selçuk Üniversitesi’nin iki turizm fakültesiyle Konya için önemli bir potansiyeli barındırdığını ifade etti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan ise, Konya’nın çok sayıda turizm destinasyonuna sahip olduğunu belirterek, “Bu konuda hem üniversitelerimiz, hem bakanlığın taşra teşkilatı olarak biz, belediyelerimizin ilgili daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri, birtakım sivil toplum kuruluşları ile yoğun, nitelikli bir gayretin içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE 2023 HEDEFLERİNDE 50 MİLYON TURİSTİ HEDEFLİYOR”
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka da Türkiye’nin turizm sektöründe güçlenen bir ülke olduğunu söyledi. Yılda yaklaşık 34 milyon turistin ülkeyi ziyaret ettiğini, 34 milyar dolar civarında da ekonomiye katkı sağlandığını aktaran Prof. Dr. Okka, “Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 50 milyon turist, 50 milyar dolar kar hedeflenmektedir. Selçuk Üniversitesi köklü geçmişi ve iki turizm fakültesiyle bilimsel olarak güçlü donanımıyla akademik anlamda hem Konya, hem de Türkiye ölçeğinde önemli işlere imza atmaktadır. Bu kongrenin düzenlenmesi de bunu göstermektedir. Elbette bu tür kongrelerin bilgi alışverişini sağlayıcı etkisinin yanında yerel kültürleri tanıma ve kültürlerin aktarılması anlamında da önemli fonksiyonları var. 10 bin yıllık Çatalhöyük, 5 bin yıllık Kilistra ve elbette 800 yıldan bu yana gönüllerin mekanı olan Mevlana dergahı tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda şehrimizde düzenlenen 2. Uluslararası Helal Turizm Konferansı’nda da ifade edildiği gibi Konya İslami turizmin de önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Selçuklu başkenti Konya’da, Konya’nın en büyük markası olan Selçuk Üniversitesi olarak sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayız” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının sonrasında, kongreye katkıda bulunanlara plaket takdim edildi. Ardından, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa başkanlığındaki açılış paneline geçildi. Turizmin yerel, bölgesel, ulusal, küresel sorunları konusunda gerçekleştirilen panelde, İngiltere Oxford Brookes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Altınay, Romanya Danubius Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anisoara Popa, Bangladeş North South Üniversitesi’nden Dr. Sakib Bin Amin sunum yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.