2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi Konya’da Başladı
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğinde sosyal bilimlerin çeşitli disiplinlerinde tarihsel ve güncel konuları ele alan bildirilerin sunulacağı 2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi başladı.
Bir otelde gerçekleştirilen kongrenin açılış programına, Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Recep Hoti, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, akademisyenler, uluslararası öğrenciler, yerli ve yabancı konuklar katıldı. Programda açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, “300’ü aşkın başvuru yapılmış olup, 117 bildiri sunulmak üzere kabul edildi. Toplamda 51 ülkeden bildiriler 24 oturumla sunulacak. Göç, uluslararası ilişkiler, hukuk gibi konular tartışılacak, her birinin bizler için ayrı kapılar aralayacağını umut ediyorum” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN BİZİM MEDENİYETİMİZE İHTİYACI VAR”
Hz. Mevlana’nın, “Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş. Dünle beraber gitti, cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” sözüyle konuşmasına başlayan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Türkiye dünyaya yeni şeyler söylemek üzere hükümetiyle, STK’larıyla, üniversiteleriyle bir çaba içerisinde. Çünkü dünyanın bizim medeniyetimize ihtiyacı var. İnsanların zulüm gördüğü, tarihin kültürün katledildiği bir dünyada yaşıyoruz. Buna dur demek için yeni bir nesil oluşturmak, nitelikli insan yetiştirmek istiyoruz. Kapitalizmin ortaya koyduğu süreçlerde ya bu zulmü işleyenler ya da ortak olanlar oldu. Biz bu zulme ortak olmak değil dertleri savmak, acıları ve mutlulukları paylaşmak istiyoruz” dedi.
Sosyal Bilimlerin ülkemizde son yıllarda çok desteklendiğini belirten Şeker, gençlerin de artık sosyal bilimleri bilinçli tercih ettiklerini ifade etti. Şeker, “Konya’nın ilk dil merkezi KONDİL’de yurtdışından gelmiş öğrencilerimizle üniversitemizde uluslararasılaşmayı görmekten memnun oluyoruz. Son dönemde üniversitemizde de yabancı öğretim üyesi kadrosunda da artış var. Mısır’dan, Ürdün’den, Amerika’dan, Suriye’den gelen akademisyenlerimizin bizlere sağladıkları ve sağlayacakları katkı bizleri mutlu ediyor” dedi. Hz. Mevlana’yı örnek alıp kültür elçiliğini üstlenen öğrencilere teşekkür eden Şeker, kongrenin başarılı geçmesini temenni etti.
“TÜRKİYE ELİNDE TUTTUĞU GÜÇLE BÜTÜN DÜNYAYA DESTEK OLUYOR”
Konuşmasında böyle bir çalışmanın devlet için, millet için önemli olduğunu belirten Kosova Kültür Bakan Yardımcısı Recep Hoti de, Türkiye’ye teşekkür etti, duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kosova’da olan Türklerin haklarının anayasa tarafından korunduğunu kaydeden Hoti şöyle devam etti: “Onların varlığı bizleri mutlu ediyor. Türkiye’nin Batı ile ilişkileri iyi, aynı anda İslami gücü de elinde tutuyor. Türkiye artık kendi fikrini oluşturuyor, sadece kendine değil bütün dünyaya destek oluyor. Önemli politikalara imza atıyor. Bunlar tesadüf değil.”
Kosova’nın Türkiye ile ortak bir geçmişe sahip olduğunu belirten Hoti, iki ülkenin geleceğinin de ortak olduğunu kaydetti. Hoti, “Kosova ve Türkiye’nin yakınlığı bizi ancak onurlandırır. Hiçbir devlet Türkiye kadar Kosova’ya yatırım yapmamıştır. Bütün bu şeyler bizi çok memnun ediyor. Buradaki Arnavut öğrencilere sunduğunuz imkanlar için teşekkür ederiz. Tüm medeniyetler için bu çok önemli. Görüyoruz ki İslam insanlığın diğer adıdır” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA ÜZERİNDE AKRABA OLMADIĞIMIZ BİR TOPLULUK YOK”
Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise NEÜ’nün kuruluşundaki felsefenin sosyal bilimler olduğunu hatırlatıp, gerçekleştirilen programın da bu felsefeye uygun olduğunu söyledi. Sorgun, dünya üzerinde akraba olmadığımız bir topluluğun olmadığının altını çizerek, “Burada onlarca ülkeden öğrencimiz, akademisyenimiz var. Burada herkes huzur içinde yaşıyor. Dünyada da böyle yaşayabiliriz aslında. Katkılarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, kongrenin hayırlara vesile olmasını
temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
“YENİ TÜRKİYE VİZYONUNDA YÜRÜYÜŞÜMÜZ EMİN ADIMLARLA DEVAM EDİYOR”
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül de, konuşmasına katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür ederek başladı. Konya gibi inşa edici bir şehirde bulunmaktan memnun olduğunu dile getiren Bülbül, “Bu vesile ile gördük ki uluslararası öğrenciler aslında unuttuğumuz değerleri bizlere öğretiyorlar. Bu anlamda memnunuz. Yeni Türkiye vizyonunda yürüyüşümüz emin adımlarla devam ediyor. Görüyoruz ki Türkiye uluslararası öğrenciler açısından da güvenli bir liman. Şu durumda çok önemli bir noktadayız” dedi.
“GENÇ AKADEMİSYENLERİMİZ, GENÇ ÖĞRENCİLERİMİZ BİR ARAYA GELSİNLER İSTİYORUZ”
Bülbül, “Genç akademisyenlerimiz, genç öğrencilerimiz bir araya gelsinler istiyoruz. Kosova, Karadağ, Meksika’dan öğrenciler bugün burada. Çok önemli bildiriler burada sunulacak ve kitaplaştırılacak. Bu kongrenin en önemli yanlarından biri de bir farkındalık oluşturacak olması” dedi.
Kosova ile ilişkilerimizin de çok güçlü olduğuna değinen Bülbül, ilerleyen günlerde de Kosova’ya katkılarının devam edeceğini dile getirip, Konya’da açılan bu ufkun daha geniş alanlara dağılmasını umut ettiklerini ifade etti.
2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi 29 Nisan-01 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. YTB tarafından 2016 yılının Kosova yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle ülke çalışmaları kapsamında “Kosova” özelinde sunumlardan oluşan müstakil bir oturum da düzenlenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.