45 bin ekmek çöpe gidiyor!

45 bin ekmek çöpe gidiyor!
Kuraklığın gündemde olduğu son yıllarda ekmek israfı yapılmaya devam ediyor. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Konya'da da üretilen 900 bin ekmeğin yüzde 5'i israf ediliyor” dedi.

Bazı Afrika ülkelerinde yiyecek  bir lokma ekmek bulamazken, dünyanın bir çok yerinde ekmek israfı korkunç boyutlar ulaştı. Özellikle 5 yıldızlı oteller, fırınlar ve restorantlardaki ekmek israfının en çok yapıldığı yerler olarak başta geliyor.  Düzenlenen kampanyalara rağmen ekmek israfının önüne bir türlü geçilemiyor.Türkiye, dünyada en çok ekmek israfının yapıldığı ülkelerin başında geliyor.  Türkiye'nin tahıl ambarı olarak gösterilen Konya'da da üretilen 900 bin ekmeğin yüzde 5'i israf ediliyor. Ekmek israfının en büyük nedeni ise “ihmal ve bilgisizlik” olarak ortaya çıkıyor.

Ekmek israfı; günde 1 bin 486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet olarak ortaya çıkıyor.  İsraf oranı; üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9’u olarak belirlendi. Ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanıyor. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendiriliyor. Ekmeği çöpe atmanın sadece ekonomik açıdan değil her açıdan israf olduğu toplumun tüm kesimlerince zaten bilinmesine rağmen  uygun saklama ve tüketme yöntemleri konusunda ciddi bir bilgi eksizliği var.

EKMEK BAYATLAYINCA ATILIYOR

Ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Konya, nüfusuna göre günde, 1 milyon 500 bin ekmek tüketebilecek kapasitede. Ama Konya'da günde 900 bin ekmek üretiiliyor. Buna rağmen 900 bin ekmeğin 45  bini israf ediliyor. Yapılan israfın parasal değeri ise 2 milyon 700 bin liraya tekabül ediyor. Toplu tüketim alanlarında özellikle de otellerde ekmek israfının daha fazla olduğunu görmekteyiz. Vatandaş aldığı ekmeğin tamamını yemeden bırakıyor. Yenmeyen ekmek de israf oluyor. Ekmek israfıyla ilgili çalışmalar yapıldı. İsraf yapmamanın gerekliliği ve önemini anlatan reklam tabelalarına bilgilendirici afişler asıldı. Merkezi noktalara konu ile alakalı bildiriler bırakıldı. Ekmek israfının olumsuz sonuçları dini yönden ele alınarak  hutbelerde de okundu. Vatandaş güvenilir yerlerden ekmek almalı ve aldığı ekmeği israf etmeden tüketmeli. Türkiye'de soğuk ekmek bayat olarak kabul ediliyor. Bundan dolayı soğuk ekmek çöpe atılıyor. Bayat ekmekle de yemekler ve tatlılar yapılabilir. Halkımız soğuk ekmeği bayat ekmek olarak görmemeli. Ekmek alırken ucuz fiyat değil, kaliteli ekmek tercih edilmeli. Ayrıca, herkesin tüketebileceği miktarda ekmek alması gerekir” dedi.

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Ekmek israfının önlenmesinin öneminin büyük olduğunu söyleyen Honça, israfın yapılmamasına karşı vatandaşı duyarlı olmaya davet etti. Honça, “Son yıllarda Konya'da yaşanması ihtimali olan kuraklık için, tedbirler alınarak israfın önüne geçilmeli. Dua ediyoruz ki, tahmin edildiği gibi bir kuraklık yaşanmaz. Ama eğer kuraklık yaşanacak olursa, ekmek üretiminin hammaddesi olan buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerinde kıtlık başgösterebilir. Bunun sonucunda ekmek fiyatlarında ciddi fiyat artışlarının olabileceği gibi vatandaş, ekmek almakta sıkıntı yaşayabilir” ifadelerini kullandı.

Honça, ekmek israfının önlenmesi için ise şu önerilerde bulundu: “Ekmeğin ihtiyaçtan fazla alınmaması, fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretim yapılmaması gerekiyor. Ekmeğin uygun olmayan şartlarda muhafaza edilmesi ve bayat ekmeğin değerlendirilmesi gerekiyor. Yemekhanelerde ekmekler ince dilimler halinde sunulmalı, fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretimi engellenmeli.  Ekmek üretiminde çalışanlar eğitilmeli. Üretilen ekmekler  doğru yöntemlerle muhafaza edilmeli. Bayatlamış ekmek en uygun yöntemlerle değerlendirilmeli ve hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilinci yerleştirilmeli.

ADEM DEMİREL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.