500 milyon dolar kaçtı
Yerel idarelerin yapımına başladığı ancak tamamlayamadığı pekçok yatırım merkezi idare tarafından tamamlanıyor. Bunlar arasında metro gibi raylı sistem yatırımları ve şehirciliği ilgilendiren bazı yatırımlar yer alıyor. Konya, devletin uzattığı bu eli tutamadı
Belediyeler tarafından yapılması planlanan, belirli bir süre yapımı devam eden ancak yerel kaynaklarla tamamlanamayan bazı yatırımların merkezi idare eliyle tamamlanması kararlaştırıldı. Hükümet, Türkiye genelinde farklı illerde yatırımı devam eden ancak yerel imkanlarla tamamlanamayan birçok yatırımın tamamlanması için merkezi kaynakları harekete geçirdi. Bu çalışmaların başında da ulaşımla ilgili yatırımlar geliyor. Türkiye genelinde farklı illerde yerel idareler tarafından yapımına başlanan metro gibi ulaşım sistemine ilişkin yatırımlar ile büyük kentsel dönüşüm projelerinin yapımını ilgili bakanlıklar üstlendi.
AK Parti'nin 61. Hükümet Programı'nda da yer alan bu düzenleme kapsamında “Kent içi ulaşımda yerel yönetimlerimizin kısıtlı kaynaklarıyla üstesinden gelemediği raylı sistem inşaatlarının merkezi yönetim tarafından üstlenilmesini sağladık. Hedefimiz çerçevesinde, İstanbul'da boğaz geçişini kolaylaştıran Marmaray, Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli), 3. Köprü gibi küresel çapta dev projeler başlattık. İZBAN Projesini tamamlayarak İzmir'imizi modern raylı sisteme kavuşturduk” denilmişti. Yapılan proje çerçevesinde İzmir şehir merkezini, şehir içindeki diğer semtlere ve çevre ilçelere bağlayacak olan 4 metro hattının yapımı işini ilgili bakanlık üstlendi. Yine aynı şekilde Ankara Kızılay – Çayyolu, Kızılay Keçiören ve Batıkent – Sincan metro hatlarının yapım işini de devlet üstlendi. Devletin yerel idarelerin elini tutması şeklinde yorumlanan bu tür çalışmalardan, Konya yararlanamadı. Çünkü, Konya metrosu için hiçbir çalışma yapılmadı. Bedesten çalışmaları da geç başladığı için Konya Büyükşehir Belediyesi bu fırsatı değerlendiremeyerek kaçırdı.
KONYA 500 MİLYON DOLAR KAYBETTİ!
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in, 2004 ve 2009 mahalli idareler seçimlerindeki vaatleri arasında metro yatırımı da yer alıyordu. 2004 yılında metro için hiçbir çalışma yapılmadı. Şayet 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi'ndeki istikrar devam ettiğinde Konya'ya kazandırılması planlanan metroyla ilgili bir çalışma yapılmış olsaydı, proje hazırlanıp altyapı çalışmalarına başlanmış olsaydı, bu yatırımı tıpkı diğer şehirlerde olduğu gibi merkezi idare tamamlayacaktı. Konya, bu noktada maliyeti yaklaşık 200 milyon dolar olan metro yatırımını kaçırmış oldu.
Konya Büyükşehir Belediyesi, yine aynı seçim dönemlerinde Tarihi Kent Meydanı, Bedesten, Mevlana Kültür Vadisi gibi büyük bir projeyi de seçim vaatleri arasında halka sunmuştu. Şimdilerde bu projeyle ilgili çalışma başlatılmış olsa da, merkezi idarenin bu çalışmalara bir katkısı olmadı. Dolayısı ile bu işlerin yapım süreci de daha uzun sürer oldu. Bazı illerin yaptığı benzer tarih ve şehircilik yatırımlarına merkezi idare el attı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yatırımına başlanan ancak kıt imkanlar nedeniyle tamamlanamayan bu yatırımların da bitirilebilmesi için konuya el attı. Konya burada da yaklaşık 300 milyon dolarlık bir merkezi idare desteğinden faydalanamamış oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.