7.148 Üyeden 194.114 Okuyucu
Kütüphane Müdürü Çağatay VAN; “ İnternet-Bilgisayarla Kitabı mukayese etmek sadece yuvarlak oldukları için futbol topu ile portakalı mukayese etmek kadar abestir.”
KÜTÜPHANE HAFTASI’NIN ANLAMI VE AMACI NEDİR?
Halk Kütüphaneleri, vatandaşların eğitim, kültür ve boş zamanları ile ilgili bilgi gereksinimlerini ayırım gözetmeksizin ücretsiz biçimde karşılayarak demokratik ve çağdaş bir toplumun oluşturulmasına katkı sağlayan kuruluşlardır. Kütüphane Haftası anlamını ve amacını işte bu tanımdan almaktadır. Toplumsal yaşamın ve birey niteliğinin kalite kazanmasında önemli bir yer tutan halk kütüphanelerini hizmetlerinde bulundukları topluma daha iyi anlatmak, onlara ve dolayısıyla kitaba ve okuma alışkanlığına yönelik duyarlılığı artırmak amacıyla her yılın mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftayı Kütüphane Haftası olarak kutluyoruz. Bu yıl da bu kutlamanın 48. Sini gerçekleştirmekteyiz.
KUTLAMA ETKİNLİKLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
48. Kütüphane Haftası’nı n kutlanması etkinliklerine 26. Mart Pazartesi günü tüm ülke genelinde 12.30 -13.00 saatleri arasında yapılan “Kitap Okuyoruz” etkinliği ile başladık. Anılan saatler arasında okuyucularımızla birlikte Ulu Camii avlusunda etkinliğimizi gerçekleştirdik. 28 Mart Çarşamba günü ilimiz sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda “48. Kütüphane Haftası Kutlama Programı” nı gerçekleştireceğiz. Sizler aracılığıyla da Aksaraylı bütün kitap ve kütüphane dostlarını kutlama etkinliğimize davet ediyorum. Hafta boyunca küçük okuyucularımız için temin ettiğimiz çizgi film gösterimleri kütüphanemizin çocuk salonunda devam edecektir. Yetişkin okuyucularımız içinse Bakanlığımız tarafından hazırlanan 2 adet belgesel gösterimde olacaktır. Okullarla yapılan işbirliğiyle bizim Okuyucu Oryantasyonu olarak tanımladığımız kütüphaneden en etkin ve verimli bir şekilde faydalanma yöntemlerinin öğretilmesi noktasında katılımcılara bilgi verme toplantıları devam edecektir. 29 Mart Perşembe günü İl Kültür Müdürümüzle birlikte ilimiz Cezaevinde “Niçin Okumalıyız?” konulu bir söyleşiyi gerçekleştirmeyi de planladık. Tabii bu arada okuyucu hizmetlerini aksatmadan iş görebilme gibi de önemli bir görevimiz var.
KÜTÜPHANEMİZİN TANITIMI İÇİN NELER SÖYLEYEBİLİR SİNİZ?
Aksaray İl Halk Kütüphanesi 1924 yılından beri aynı görevle hizmet veren bu amaçla kurulmuş ülkemizin en eski kütüphanelerinden birisidir. Asıl ilginç olan kütüphanemizin kurucusu merhum, dönemin Aksaray Valisi A. Sabri KARTER tarafından daha o dönemde adının “BİLGİ YURDU” olarak tanımlanmış olmasıdır. Üzerinde “BİLGİ YURDU “ yazan kitabe bugünde giriş kapımızın üzerindedir. Bence Aksaray il Halk Kütüphanesi’ni diğer kütüphanelerden çok daha anlamlı kılan en önemli özelliktir bu. Ekonomik koşulların en zor olduğu dönemde kütüphane olmak üzere yapılmış ve adı da bu derece isabetli ve güzel koyulmuş. Şimdi Kütüphanemizde 1 Müdür 2 Kütüphaneci 5 Memur ve 2 Hizmetli ile bizlerde bu anlamlı tarihe doğru bir şekilde katkı sunabilmek için çaba sarf ediyoruz.
KÜTÜPHANEMİZİN KOLEKSİYONU VE OKUYUCU SAYISI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
2011 yılı istatistikî verilerine göre koleksiyon sayımız 35.318 dir. 7148 Üyemizle ödünç verdiğimiz kitap sayısı 70.047 adettir. 2011 yılı toplam okuyucu sayımız 194.114 olarak gerçekleşmiştir. Rakamlara baktığınız zaman kütüphanemizin okuyucu sayısı neredeyse bir doruk noktası sayılabilir. Bununla gurur duyuyoruz. Elbette ki, bu rakamları daha yukarılara çekebilmek bizlerin görevi. Ancak bütün kütüphane personelinin fedakârca çalışmalarının böylesi bir sonucunu görmüş olmak bizleri gönendiriyor. Ayrıca kütüphanemiz koleksiyonunun tamamının otomasyona aktarılmış olması da okuyucularımızın kitaplara ve yerlerine dışarıdan ulaşması anlamında önemli bir kolaylıktır. Bunu da tamamlamış olduk.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANILMASI İÇİN NELER YAPILMASI GEREKİR?
Öncelikle bu kaygıyı duymak gerekir. Niçin okumalıyız sorusunun cevabı çok basittir aslında. “ANLAMAK İÇİN”. Önce kendimizi, sonra çevremizi ve sonra dünyayı anlamak için. Bu insan olabilmenin en sade halidir. Anlayabilmek ve yaşama kattığınız anlam çerçevesinde yaşayabilmek. Sizi diğerlerinden ayıran da diğer olumsuzların içine katan da budur aslında. Her şeyi bir tarafa bırakalım en azından bu söylediklerimden dolayı okumak ve bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Ayrıntıları ise çok daha uzun sürecek bir sohbet konusudur.
İNTERNET KÜTÜPHANE KULLANIMINI NASIL ETKİLEDİ?
Tam zülfü yâre dokundunuz bu sorunuzla. İnternetin kitaba olan ilgiyi azalttığı, bilgisayarların kitabı etkisizleştirdiği ve hatta giderek kitabın ve okumanın gereksiz hale geldiği propagandasıyla karşı karşıyayız. Propaganda diyorum, çünkü bunun böyle olması gerektiğine inandırılıyoruz. Evet, kitap da internet de birer bilgiye erişim aracıdır. Ortak yönleri budur. Ancak, İnternet ve Bilgisayarla kitabı mukayese etmek sadece yuvarlak oldukları için futbol topu ile portakalı mukayese etmek kadar abestir. Bir kere internet elde ettiğiniz bilginin sağlamasının yapılabilmesi konusu bugün hala tartışmalıdır. İnternete başvurmak bilgiye elde etmek anlamına gelebilir ama biraz o sitenin hazırlanış meşrebine uymak anlamına da gelir. Bilginin sağlıklılığı konusu önemlidir ve hatta hayatidir. Çünkü öğrendiğiniz yönlendirir sizi. İkinci en önemli konu taşınırlılık ve insan fizyolojisidir. Elektrik yoksa internette yoktur. Siz hiç bilgisayar ekranından 835 sayfalık Anna Karenina romanını okuyabilen birini tanıyor musunuz? İnsan fizyolojisine terstir bu. Günlük gazetelerin başlıklarına internetten bakıp sonra da bilgilendiğini iddia etmek biraz fazlaca ileri bir iddia olur herhalde. Hayat bazı şeylere son şekli vermiştir. Kaşığa tasarım olarak ne yaparsanız yapın gene bildiğiniz kaşıktır. Yiyeceğin dökülmemesi için ortasının çukur olması gerekir. Çatal da öyle. İster üç adet koyun isterseniz beş adat ama yine de bir sapa bağlı sivri uçları olmalıdır. Yoksa kullanamazsınız. Kitap da öyle işte. Sayfalardan oluşan, istediğiniz zaman başvurabileceğiniz yatakta uzanarak veya yolculukta faydalanabileceğiniz kadim bir dosttur. Ne modadır, ne de vazgeçilir bir şeydir. Teknolojik gelişmeler yaşamın önemli bir parçası ama kitapta öyledir ve bu şekilde kalacaktır.
SON SÖZLERİNİZİ ALABİLİR MİYİM?
Bizlere kendimizi ifade edebilme fırsatını tanıdığınız için Aksaray Rota Gazetesi ailesine teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Uzun bir süredir ideal hizmet verme uğraşında hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan canla başla çalışan görevli arkadaşlarıma minnet borçluyum. Ayrıca tüm çalışmalarımızda yanımızda olan bizlerden hiçbir desteğini esirgemeyen İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Mustafa Doğan’a ve çalışma alanımıza olan duyarlılığı ile bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Valimiz Orhan Alimğolu’na teşekkürlerimi sunuyorum dedi.
KAYNAK : AKSARAY ROTA GAZETESİ
HABER-FOTO : MEHMET ESER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.