7 Ülkeden 70 Konuşmacı Necip Fazıl’ı Anlatıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen sempozyuma 7 ülkeden 70 konuşmacı katılıyor. 3 gün boyunca gerçekleştirilecek sempozyumda Necip Fazıl’ın şiiri ve şairliğinin konuşulduğu 1. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ramazan Kaplan yaptı.
Necip Fazıl Kısakürek’in düşüncesi ve aksiyonuyla son yarım yüzyıla damga vurmuş önemli bir şahsiyet olduğunu belirten Kaplan, böyle insanların milletlerin tarihinde ender yetiştiğini ifade etti. 1900’lerin sonrasında pek çok insanda Üstad’ın ayrı bir yeri ve etkisi olduğunu vurgulayan Kaplan, Necip Fazıl Kısakürek’in gençler tarafından da bilinmesinin, bunun bilincine varılmasının son derece önemli olduğunu dile getirdi.
OTURUMLARDA NECİP FAZIL’IN SANATÇI KİŞİLİĞİ ELE ALINDI
Sempozyumunun 1. oturumunda daha sonra Prof. Dr. Hasan Akayay, “Modern Türk Şiirinin İki Başına Buyruk Şairi”, Prof. Dr Ahmet Sevgi, “Necip Fazıl’ın ‘Öfke ve Hiciv’leri Üzerine”, Doç. Dr. Feyzan Göher VURAL-Dr. Timur VURAL, “Necip Fazıl Kısakürek’in TSM ve İlahi Formlarda Bestelenen Şiirlerinde Yer Alan Motiflerin Ortak ve Farklı Yönleri”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ağır, “Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirinde Hakikati Arama Aracı Olarak ‘Göz ve Görme’ konularında sunumlarını yaptılar.
Sempozyumun 2. oturumunda da Necip Fazıl’ın şiiri ve şairliği konuşuldu. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ramazan Gülendam’ın yaptığı bu bölümde Prof. Dr. Önder Göçsün, “Vizüel Bir Şair Olarak: Necip Fazıl Kısakürek”, Yrd. Doç. Dr. Ümmühan Bilgin Topçu, “Çile’de İnsan”, Dr. Abdurrazek Ahmed, “Necip Fazıl Kısakürek’in Çile’sinde Kadın”, Cansu Delibalta, “Necip Fazıl Kısakürek Şiirlerinde Antitez” konusunda konuştular.
“Günümüz Şairlerinin Gözüyle Necip Fazıl Kısakürek” başlıklı 3. oturumun başkanlığını ise Prof. Dr. Önder Göçsün yaptı. Bu oturumda da Dr. İbrahim Demirci, “Necip Fazıl Kısakürek Şiirinde Kahramanlar: Köroğlu’ndan Menderes’e”, Arif Ay, “Necip Fazıl Kısakürek’in Hücum ve Polemikleri”, Mustafa Aydoğan, “Necip Fazıl Kısakürek Şiirinde İki Yönelim”, Ömer Erdem, “Bugünün Şairlerinin Gözüyle Necip Fazıl” konulu sunumlarını yaptılar.
Sempozyum kapsamında 4. oturumun konu başlığı “Kültür Coğrafyamızda Necip Fazıl” oldu. Oturum Başkanlığını Mehmet Çetin’in yaptığı bu bölümde de Doç. Dr. Ali Temizel, “Çile’nin Farsça Tercümesi Üzerine”, Yrd. Doç. Dr Ahmet Şimşek, “Türk Dünyasında Necip Fazıl Kısakürek”, Araştırmacı Yazar Abdülkadir İnaltekin, “Azerbaycan Edebi Muhitinde Necip Fazıl Kısakürek”, Maksutkhan Zhakyp, “Kazakistan’da Necip Fazıl Kısakürek Hakkındaki Çalışmalar” konusunda konuştular.
"Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu" 22 Mayıs Çarşamba gününe kadar 16 oturum olarak gerçekleşecek. Etkinlikler ve sempozyumla ilgili detaylı bilgiye www.konya.bel.tr ile www.nfk.org.tr adreslerinden ulaşılabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.