800 yıllık tarihi kervansaray müze otel olarak hizmet verecek

800 yıllık tarihi kervansaray  müze otel olarak hizmet verecek
Konya’nın tarihi miraslarından biri olan 800 yıllık Obruk Kervansaray, Karatay Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından müze otel olarak yeniden kapılarını açtı.

Kervansaray’ın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 800 yıllık kervansarayı yeniden hayata kazandıran Karatay Belediyesi’ne teşekkür etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay restorasyon çalışmasının Konya’nın turizm potansiyelini arttırmak için büyük bir adım olduğunu söylerken AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek Karatay Belediyesi’nin Konya’nın kadim tarihine sahip çıktığını belirtti. Konya Valisi Vahdettin Özkan da Kervansaray’ın turizme ve kültürel mirasın korunmasına büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ise; Obruk Kervansaray’ı müze ve otel düzeniyle hizmete açtıklarını belirterek 800 yıllık bir tarihi yeniden ihya etmenin mutluluğunu yaşadıklarını aktardı.

kervansaray-otel-acilis-toreni-1.jpg

Kültürel varlıkları hem turizme kazandırmak hem de gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla Karatay Belediyesi birçok proje yürütüyor. Bu kapsamda geçmişin izleri ile konaklama imkanı sunan 800 yıllık Obruk Kervansaray Müze Otel, 4 yıl süren restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından resmi törenle hizmete açıldı. Obruk Kervansaray Müze Otel’in açılış konuşmalarından önce katılımcılar, tiyatro gösterisi ile geçmişe götürüldü.

KERVANSARAY MÜZE OTEL’İN ORJİNAL DOKUSU KORUNDU

Konya-Aksaray karayolunun 70. kilometresinde yer alan 170 metrelik bir derinlik ve 145 metrelik kısmı suyla dolu Kızören Obruğu’nun yanı başında 800 yıl önce inşa edilen Selçuklu kervansarayı, 4 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 13 odalı otele dönüştürüldü. Restorasyon çalışmalarıyla, kervansarayın orijinal dokusu korunarak misafirlerine modern bir konaklama imkanı sunacak. Mutfak malzemelerinden masa ve sandalyelerine kadar tarihi malzemelerle donatılan kervansarayın her odasına yerden ısıtmalı Türk hamamı da yapıldı.

KERVANSARAY MİSAFİRLERİNE GEÇMİŞTE YOLCULUK İMKANI SUNUYOR

Müze otel konseptiyle hizmete giren Obruk Kervansaray, ziyaretçilere tarihi bir atmosferde konaklama imkanı sunarken, aynı zamanda bölgenin kültürel mirasını tanıtmaya yönelik çeşitli sergilere de ev sahipliği yapacak. Otelde, tarihi eserler ve döneme ait objeler sergilenerek, misafirlerine geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunacak.

ECDADIN İZİNDE TARİHE YOLCULUK DENEYİMİ KARATAY’DA

Konya’nın tarihi miraslarından biri olan 800 yıllık Obruk Kervansaray’ı, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından müze otel olarak yeniden hizmete açtıklarını söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; Obruk Kervansaray Müze Otel’in Konya’ya hayırlı olmasını diledi.

Karatay’da tarihi yapıtların korunması, muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması adına örnek projeler uyguladıklarını söyleyen Hasan Kılca, Kervansaray’ın restore çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; “Yüzlerce yıllık geçmişimizin ve ecdadımızın önemli miraslarından biri olan Obruk Kervansaray’ının restorasyonunu ve Kızören Obruğu çevre düzenleme çalışmalarını tamamlamış olmanın heyecanıyla bir aradayız. Ecdadımız, Anadolu’daki ticari hareketliliği artırmak ve güvenliği sağlamak amacıyla, sahip olduğu yüksek kültürünü en canlı şekilde aksettiren hanlar inşa etmişlerdir. Bu hanlar, her dönem medeniyetimizin kıymetli parçaları olmanın yanı sıra, Anadolu’da Selçuklu saltanatının kudretini ve sağlamlığını gösteren birer abidedir. Geçmişi 13’üncü yüzyıla dayanan ve önemli Anadolu Selçuklu eserlerinden olan Obruk Kervansarayı da, bu eşsiz abidelerdendir. İnşa edildikten sonra yüzyıllar boyunca, hatta 1900’lü yılların başına kadar, konaklama amacıyla kullanılan bu kıymetli mirası korumak ve geleceğe taşımak amacıyla Karatay Belediyesi olarak 2020’de çalışmalara başladık. 4 yıl boyunca, büyük bir hassasiyetle yürüttüğümüz çalışmalarımızın sonucunda, Karatay’ımızın tarihi bir yapısını daha ayağa kaldırmış olduk. Şunu açık yüreklilikle ifade edeyim ki, bugün için çok çalıştık, çok çabaladık; şimdi bu çabalarımızın sonucunu alıyor olmanın haklı gururunu, sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Zazadın Hanı ve Sultanhanı’nın neredeyse ortasında bulunan Obruk Hanı, Selçuklu kervanlarının menziline uygun bir vaziyette konumlandırılmıştır. İpek Yolu’nun önemli geçiş noktalarından birisi olan kervansaray, açık avludan ve kapalı bölümlerden oluşuyor ve dendanlı taş kapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor.”

RESTORASYON ÇALIŞMAMIZIN HER AŞAMASINDA UZMAN İSİMLERDEN DESTEK ALDIK

Başkan Kılca, Kervansaray projesi hayata geçirilirken her aşamasında uzman isimlerle çalıştıklarını dile getirdi.

Kılca; “Obruk Kervansaray’ımızı özel yapan diğer bir husus da hemen arkamızda bulunan Kızören Obruk Gölü’dür. 170 metrelik bir derinliğe sahip olan gölün 145 metrelik kısmı suyla doludur. Türkiye’nin en büyük obruk gölü olma özelliği taşıyan bu göl, 2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle her zaman yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Ecdadımızın 800 yıllık mirası Obruk Kervansaray’ın restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının her aşamasında alanında uzman isimlerin büyük desteğini aldık. Tarihinden, dokusundan ve özel konumundan ilham alarak bu özel yapının ilk günkü ihtişamına kavuşması için hep birlikte özen gösterdik. Zamanın ve tabiatın yıpratıcı etkilerine maruz kalmış taşlar ve en ufak mimari detaylar, tarihi dokusuna sadık kalınarak yeniden onarıldı. Restorasyon çalışmaları esnasında yapılan yeni araştırmalar, kervansaray’ın geçmişine dair yeni bilgilerin de gün yüzüne çıkmasına olanak sağladı. Örneğin kervansarayda’ki Selçuklu dönemi taş işçiliği ve süslemeler, uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş ve belgelenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde, Obruk Kervansarayı’nın sadece bir ticarethane veya konaklama yapısı olarak değil, aynı zamanda tarihi ve sanatsal bir eser olarak sınıflandırılmasına da vesile olduk. Burada yaptığımız sadece bir ihya değil aynı zamanda bir sosyal sorumluluk çalışması da yürüttük. Tarihi yapımızda görev alan çalışma arkadaşlarımız bu bölgenin yetiştirdiği Obruk ahalisinin gençlerinden oluşuyor. Aynı zamanda önemli bir istihdamı da sergilemiş olduk” dedi.

MİSAFİRLERİMİZ TARİHİ OTELDE KONFORLU, KEYİFLİ VE FARKLI BİR DENEYİM YAŞAYACAKLAR

“800 yıl önce ecdadımıza hizmet veren Obruk Kervansaray’ı, kapılarını yeniden açıyor” diyen Hasan Kılca; “Obruk Kervansaray’ı geçmişten geleceğe taşımakla birlikte, turizmde de bambaşka bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olduk ve bir müze ve otel olarak tasarladık. Burada konaklayacak misafirlerimizin, kendilerini 1200’lü yıllarda konaklıyormuş gibi hissetmesini ve zamanda yolculuk yapmasını istedik. Mimarî detaylardan tutun da Kervansarayın odalarında, restoran kısmında kullanılan masa ve sandalyelerden kapılara, tabaklara kadar, kullanılan bütün malzemeler için titiz bir çalışma yürüttük. Bunu yaparken kervansarayın tarihi dokusunu ve dönemin yaşam tarzını bozmadan günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir altyapıyı oluşturmanın da gayreti içinde olduk. Tüm bu titiz çalışmaların neticesinde, bugün karşınızda ihtişamlı bir şekilde duran bu eşsiz eserle karşınızdayız. Bugün tarihi bir gün ve 800 yıl önce ecdadımıza hizmet veren Obruk Kervansarayın, bu kez sizler için kapılarını yeniden açıyor. İnanıyoruz ki bu yatırım sayesinde misafirlerimiz konforlu, keyifli ve farklı bir deneyim yaşayacaklar. Tarihi ve kültürel bir değer olarak Obruk Kervansarayının, şehrimiz ve ülkemiz turizmine kıymetli katkılar sağlaması, en büyük temennimizdir. Bunu milat olarak kabul ediyoruz. Kervansaray Müze Otel’in Türkiye’deki atıl durumda olan diğer Kervansaray’lara örnek olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

HASAN KILCA’DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Son olarak projenin hayata geçmesinde desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Hasan Kılca konuşmasını şöyle tamamladı; Obruk Kervansaray’ı ve Kızören Obruğu’nun restorasyon ve çevre düzenlemeleriyle ilk günkü ihtişamına kavuşması sürecinde vizyonuyla, yaptığımız bütün işlerde ve hizmetlerde bize ufuk çizen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye, Maddi-manevi desteklerini esirgemeyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği önceki bakanımız Sayın Murat Kurum’a ve şimdiki bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye, Turizm ve Kültür Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Bey’e ve Bakan Yardımcımız Sayın Nadir Alpaslan Bey’e, Konya Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’a, tüm Konya Milletvekillerimize, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanına ve kurul üyelerine, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze, 4 yıl boyunca büyük emek veren projemizin sorumlusu, Türkiye’nin turizm duayeni Cem Kınay’a, mimarlarımıza, çalışma arkadaşlarıma, meclis üyelerimize, desteklerini esirgemeyen muhtarlarımıza, Obruklular Derneğimize, Obrukta yaşayan bölge sakinlerimize ve elbette sabırla bu özel anı bekleyen tüm hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Yapımını tamamladığımız kervansarayımızın restorasyonu ve Kızören Obruğu çevre düzenleme çalışmalarımızın Konya’mıza ve Karatay’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.