Aksaray vilayeti 92 yaşında

Aksaray vilayeti 92 yaşında
13 Ekim 1920’de Vilayet Kanunu Kabul Edildiğinde Gündeme Gelen Treni İse 93 Yıldır Su’ya Hasret Çöl Gibi Bekliyoruz!

Bu gün Vatanımızı işgal altından kurtarmak için 23 Nisan 1920’de kurulan Büyük Millet Meclisi (BMM)’sinin kuruluşundan  5 ay 20 gün sonra 13 Ekim 1920’de  Şehirlerin atası, nice nice ilkler ve teklerin merkezi medeniyetin gelişmesinde yazı ve tekerlekten sonraki en önemli icat olan Demir’in ilk kullanıldığı yer olan Aksaray’ımızın hiçte hak etmediği,asla ve asla da hak etmeyeceği ilk ilçelik döneminden kurtarılmasını sağlayan  40 Numaralı kanun kabul edilişinin üstünden 5 ay bir hafta geçtikten sonra resmi gazetede yayınlanarak resmileşmesinin 92.

     *Kanun görüşüldüğü gün Burdur Milletvekili Soysallı İsmail Bey tarafından gündeme getirilen Aksaray la Ereğli Çakmak Tren istasyonu arasına Tren hattının döşenmesinin gündeme getirilişinin ise 93. yıldönümü.

         93 yıl önce ülkemizi işgal altından kurtarmak için kurulan Büyük Millet Meclisi(BMM)’ne Niğde Milletvekili olarak katılan memleketimizin yiğit ve hayırlı evlatlarından Çorakçı Zade Kara Vehbi(Vehbi Çorakçı) bey tarafından dönemin Meclis Başkanı Atatürk’ün ikna edilmesiyle onun tarafından 13 Ekim 1920’de teklif edilerek aynı gün kabul edilen.

    Meclis tarafından kabul edildikten sonra 92 sene önce bu güne denk gelen 21 Mart 1921’de resmi gazetede yayınlanmasıyla yürürlüğe giren 40 Nolu kanunla resmen il oluşumuz la gündeme gelen tren’i onlarca yıldır bekleyen dedelerimiz ve babalarımız gibi günümüzde de ilimizde yaşayan hemşerilerimiz tarafından da dört gözle bekleniyor.

GAZETECİ-YAZAR ALİ GENÇ TRENDE GELİNEN MERHALE “ARMUT PİŞ AĞZIMA DÜŞLE DEĞİL BİN BİR ZAHMET VE EMEKLE SAMİMİ İŞBİRLİĞİYLE SAĞLANDI

     Aksaray’ın ilk ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan 40 Nolu kanun ve bu kanun görüşülürken Tren’in gündeme getirilmesi ve kat ettiği merhaleler konusunda bilgi veren Gazeteci-Yazar Ali Genç bu konuda şu anki konuma Armut Piş ağzıma düşle gelinmediğini  bunun fertlerin ve kurumların samimi iş birliğiyle gerçekleşme safhasına geldiğini belirtti.

AKSARAY İLİ 1861 YILINDA İLÇE HALİNE GETİRİLİP HİÇ BİR TİCARİ KÜLTÜREL VE COĞRAFİ BAĞI OLMAYAN NİĞDE’YE ZORLA BAĞLANDI!!!

     Genç  konuyla ilgili olarak ”Bilinen 11.000 yıllık tarihi ile İstanbul ve Şanlı Urfa ile birlikte dünyanın en eski üç şehrinden birisi olan bu özelliğiyle  şehirlerin atası olan Dünyanın ilk Beyin Ameliyatının, ilk Buğday tarımının yapıldığı ve yine yer yüzünde demirin ilk kullanıldığı.

     Dünyanın bilinen altın’ın saflık derecesini ölçen ilk merkezin ve  Bakırın Anadolu’da işlendiği ilk yer gibi bilinen ilklerin ve teklerin yaşandığı yer  olması nedeniyle ilkler ve tekler şehri  olan Aksaray’ın hiç hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği bir uygulamayla 1861 yılında başlayan 59 yıl sürecek olan ilk ilçelik esaretiyle hiçbir ticari,coğrafi ve kültürel bağı olmayan Niğde iline zorla bağlanmıştı.

        Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalının dönemin Belediye Başkanı Merhum Mehmet Dalkılıç’ın döneminde başlayıp 1973 yılında bu göreve seçilen Muhammet Taki Tatlıpınar’ın Başkanlığında da sürdürülen ve görevinin 2. yılına denk gelen1974 yılında Aksaray Belediyesinin desteğiyle yayınlanan “Anıtları ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” kitabında Aksaray’ın ilk ilçeliğe düşürülmesine de yer veriliyor.

    Bu kitabın 1. Cilt 117. ve 118. Sayfada bu konuda verilen bilgide;

   ”OSMANLI DÖNEMİNDE NİĞDEYE BAĞLANMASI:  Selçuklular döneminde Konya ile birlikte Yazlık Başkent olan Aksaray Beylikler döneminde Karaman Oğlu beyliğine bağlıyken Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karaman Eyaletine bağlı Sancaktı.

    Bu konuda İnönü Ansiklopedisinin 8. Fasikül’ün 373’cü sayfasında bulunan bilgiye göre 1861 Yılında Osmanlı döneminde çıkartılan il teşkilatları kanunuyla Konya ilinin Niğde Sancağına bağlı ilçe haline getirilmiş. ! “deniliyor.

 AKSARAY’IN ATATÜRK’ÜN SUNDUĞU 40 SAYILI KANUNLA İL YAPILMASI!!!

    13 Ekim 1920 günü ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak için yapılacak milli mücadeleyi yönetecek olan Büyük Millet Meclisinin(BMM) kurulduğu 23 Nisan’ın üstünden 5 ay 20 gün geçmeden.!!!

     Yani daha Kurtuluş Savaşı hazırlıkları bile bitmeden Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından verilen 40 Nolu kanunun meclis tarafından kabul edilmesiyle Aksaray hiçte hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 59 yıl süren birinci ilçelik prangasından kurtuluşunu sağlayan kanunun kabul edilmesiyle birinci ilçelik prangasını kırarak yeniden Vilayet oldu.

    Kanunun kabul edilmesinden 5 ay bir hafta sonra, yani ertesi senenin Mart ayının 21’inde Ceridei Resmiye(Resmi Gazetede) ile neşir ve ilanı(Resmi Gazetede Yayınlanıp ilan edilmesiyle): 92 Yıl önce bu gün 21 Mart 1337(21 Mart 1921)Aksaray ‘ı il yapan kanun resmileşerek yürürlüğe girdi.   

 FRANSIZ VE İNGİLİZLERİN TREN HATTI PROJESİNDE AKSARAY VAR!!!

  UYGULANAN ALMANLARIN TREN HATTI PROJESİNE AKSARAY ALINMADI!!!

      Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü İstanbul Osmanlı Arşivinde çalışan Tarihçi ve Arşiv Uzmanı hemşerimiz Orhan Özdil ve arkadaşları tarafından 2011 senesinin  Nisan ayında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde açılan “Osmanlı Belgelerinde Aksaray Vilayeti” sergisinde üç ayrı tren hattı belgeside vardı.

     Bu belgelerden İngiliz Demiryolu Şirketlerinin ve Fransız Demiryolu Şirketlerinin Osmanlı Devletine teklif ettikleri Anadolu’dan geçen Tren hattı projesinde Aksaray bulunmasına rağmen, kabul edilip uygulanan Alman’ların projesinde ise ne hikmetse Aksaray güzergâhtan çıkarılmış.

 13 EKİM 1920’DE BURDUR MİLLETVEKİLİ SOYSALLI İSMAİL AKSARAY TREN HATTINI GÜNDEME GETİRMİŞ!!!

     Başka kaynaklarda olup, olmadığı bilinmemesine rağmen Yeni Gün ve Güncel Gazetelerimizle birlikte sitemizinde yazarlarından Yeni gün gazetesinin haber koordinatörü Gazeteci-Yazar Ali Genç’in teklifiyle Aksaray’ın trene kavuşturulmasıyla ilgili ilk resmi istekte meydana çıktı.

       Ali Genç’in kendisine bu konudaki araştırma yapma teklifimi kırmayarak Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun beyin eski danışmanı Rasih Bostancı bey tarafından 2006 da Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Arşivlerinden bulunarak gönderilen  belge ile Aksaray’ın 1923 yılında il olduğu yanlış  ezberi bozuldu,.

            Yine bu belgede bulunan bilgiye göre Aksaray’ın il olmasını sağlayan 40 Numaralı kanunun tutanaklarından Aksaray’ın Trene kavuşturulması isteğinin kanun kabul edildiği gün yapılan konuşmalarda gündeme getirildiği meydana çıktı.

      Meclis tutanaklarında bulunan bilgide Kanun görüşülürken söz alan Burdur Milletvekili Soysallı İsmail Suphi Bey ” Aksaray diye önümüze çıkan bu liva dahi 5 altı sene sonra büyük bir inkişaf arz edecek ve belkide Aksaraylılar kendi teşebbüsleriyle merkezlerinden şimendifer(Tren) hattına, Ereğli’ye kadar birde dekovil hattı temdidine teşebbüs edeceklerdir.

      Binalaleyh bunun bila müzakere kabulünü teklif ediyorum.”diyor.

              2007’DEN BAŞLANARAK 2011’E KADAR AKSARAY’ IN TREN İSTEĞİ ARALIKSIZ OLARAK GÜNDEMDE TUTULDU!

      Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü Yardımcılığından Aksaray Belediye Başkanlığı adaylığı için istifa eden Nevzat Palta beyin2004 Mahalli Seçimlerindeki seçim vaadi olan Aksaray’ın Ankara ve Ulukışla’ya bağlanması seçimin kazanılmasından sonra Aksaray kamu oyunun gündeminden de çıktı.!!!

    2007 yılının Ekim’inde başlanarak sürekli şekilde Yeni gün ve Güncel Gazetelerimiz tarafından gündemde tutulan Aksaray’ın trene kavuşturulması isteğiyle ilgili 2007 Genel seçimler öncesi Aksaray’a gelen Başbakan’a yaptığımız çağrı sadece Yeni gün gazetesinde yayınlandığında karşılık bulamadı.

     2009 Mahalli seçimleri öncesi yeniden gündeme gelen Seçim vadide tıpkı 2004 Mahalli seçimlerinden sonra olduğu gibi seçimlerden sonra yine gündemden çıktı.

    İLK DEFA 24 TEMMUZ 2009 DA PROTOKOLUN GÜNDEMİNE GİRDİ!!! 

    Dönemin Aksaray Valisi şu anki Hakkari Valisi  Orhan Alimoğlu’nun Aksarayda ki medya mensuplarını Hizmet İçi Eğitim Merkezinde bir araya getirdiği yemekte buluşturdu.

    Belediye Başkanı Nevzat Palta ile il birim amirler ininde hazır bulunduğu 24 Temmuz 2009’ tarihindeki yemekte Yeni gün Haber Koordinatörü ve bu gazetelerle birlikte sitemizinde yazarı olan Ali Genç tarafından protokolün gündemine getirildi.

     Ali Genç Valiye hitaben  Aksaray’ın teşviklerin kalkmasından sonra mevcut yatırımlarını kaybetmemesi ve yeni yatırımların devam etmesinin sağlanabilmesi için Demir Yoluyla Ereğli Çakmak Tren Hattına mutlaka bağlanılmasını istedi.

     Bunun üzerine Belediye Başkan Nevzat Palta konu’ya Aksaray’ın sahip çıkmasını ve her vesileyle her ortamda işlenmesiyle bunun gerçekleşebileceğini belirtti.

  18 ARALIK 2010’DA ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM AKSARAY-ÇAKMAK HATTI SÖZÜNÜ VERDİ!!!

       Konunun Ali Genç tarafından Yeni Gün ve Güncel Gazetelerinde sürekli olarak işlenmesinin yanında Aksaray’ın tüm medya mensuplarına konu izah edildi.

     Bu iki gazetemizde konunu sürekli gündemde tutulmasının yanında Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruşları nezdindeki girişimler sonucunda bu kuruluşlar tarafından da Hükümet,ilgili Bakanlık ve Ak Parti Genel merkezi nezdinde konunun dillendirilmesiyle 18 Aralık 2010 Cumartesi günü Aksaray Ak Parti Genişletilmiş İl divan toplantısının yapıldığı Belediye Tiyatro salonundaki toplantıya katılan dönemin Ulaştırma Bakanı,günümüzün Ulaştırma,denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından Aksaray- Ulukışla hattının acil olarak programa alınması sözünü verdi..

      26 MAYIS 2011’DE BAŞBAKAN ERDOĞAN HATTIN PROJESİNİ BAŞLATMA TALİMATINI AKSARAYDA VERDİ

       12 Haziran Genel Seçimleri öncesi partisinin Aksarayda yapacağı 26 Mayıs tarihli mitingine gelecek olan Başbakan Erdoğan’ın geldiği günden önce Aksaray’ın İki Gazeteciler Cemiyetinin Başkanı Ali Südemen ve Celil Acar beylerin bu konuda Ali Genç tarafından yazılan haberi gönderdikleri ilimizin iki gazetesi dışında ki tüm gazetelerimizde yayınlatmalarıyla hedefe ulaşıldı.

      Mitingde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Aksaray-Ulukışla arası tren hattının döşenmesi sözünü vermekle beraber, aynı anda bu hattın yapım çalışmalarına başlanması emrini de verdiğini mitinde açıkladı.!!!!

 AKSARAY 2015 SEÇİMLERİNDEN ÖNCE TRENE KAVUŞMALI!!!

       Süveyş kanalının açılmasıyla ipek yolu güzergâhındaki özelliğini kısmen kaybeden ve ardından ise Tren hattının geçmemesiyle bu özelliğini tamamen kaybetmesiyle geldiği körfez konumuyla tarih boyunca sahip olduğu merkezi özelliğini kaybeden Aksaray’ın bir daha bu hiçte hak etmediği duruma düşmemesi sağlanmalı.

     Bunun için ise Siyasilerimiz, Mülki ve Mahalli idarecilerimiz ile vatandaşlarımızın var gücüyle yapacağı çalışmayla bittiği belirtilen Aksaray-Çakmak, Aksaray, Ortaköy, Ortaköy-Kırşehir ve Kırşehir Yozgat/Yerköy Tren hattı güzergâh projesi çalışmasının yapım projesine dönüştürülmesi için gönül birliği yapılması gerekir.

    Sağlanacak bu gönül birliğiyle hattın ihalesinin bu yılın sonuna kadar yapılması ve en geç 2015 Seçimlerine kadar tamamlatılması sağlanmalı.!!!(Belge ve bilgiler Gazeteci-Yazar Ali Genç Arşivi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.