Aksaray’da 3’üncü Tarım Ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Aksaray’da 3’üncü Tarım Ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
Aksaray’da, üç yıl önce bir ilke imza atarak Tarım ve Hayvancılık Fuarını açan Ziraat Odası Başkanlığı, bu yıl fuarın 3’üncüsünü gerçekleştirdi.

Aksaray’da, üç yıl önce bir ilke imza atarak Tarım ve Hayvancılık Fuarını açan Ziraat Odası Başkanlığı, bu yıl fuarın 3’üncüsünü gerçekleştirdi. Pazar semt pazarında açılışı yapılan fuara 103 firma katılım sağlarken, açılışa Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı.

Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışında bir konuşma yapan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, dün ve bugün meydana gelen patlamaları kınayarak, “Kalleş teröristlerin gerek Diyarbakır’da, gerek Ankara’da yaptığı eylem ciğerimize ateş düşürdü. Ülkemizin başı sağolsun. Terör her zaman kalleştir, haindir. Ülkemizi kimsenin bölmeye, parçalamaya gücü yetmeyecek. O bayrağı kimse yerinden kaldıramayacak” dedi.

Geniş bir fuar yeri isteyerek konuşmasını sürdüren Başkan Emin Koçak, “Üçüncüsünü düzenlediğimiz fuarda burayı bize veren belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bir fuar alanı da istiyoruz. Çünkü tarım fuarı Aksaray ile özdeşleşti. Aksaray’ın en büyük organizasyonu tarım fuarıdır” şeklinde konuştu.

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, gündemdeki tarım ve hayvancılık konularını değerlendirdi. Hükümet tarafından yapılan KDV indirimine değinen Bayraktar, şunları söyledi:

“Çiftçimizin bu fuarlardan arzu edilen seviyede yararlanabilmesi için ekonomik olarak güçlü olması lazım. Zaten hedefimiz bu. Bir anayasal meslek kuruluşu olarak çiftçimizin hak ve menfaatlerini korumak ve tarımdaki refah seviyesini yükseltmek, bu sektörün gayri safi milli ekonomiye katkısını çoğaltmak. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Tabi, bununla alakalı yapmamız gerekenler, almamız gereken tedbirler var, bazı sorunlarımızın bu manada çözülmesi lazım." Bunların çok önemli olduğunu anlatan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi bizim de talebimiz doğrultusunda özellikle hayvancılıkta yem maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade ettik. Bir KDV indirimi geldi. Gübrede bir KDV indirimi geldi. Ama fiyatlara baktığımızda bu KDV indirimi üreticilerimize yansımamış görünüyor. Yani 2 katrilyon para bu. 2 milyar TL bu. Bu büyük para. Biz bunun doğrudan çiftçiye verilmesini istiyoruz. Gübre desteği ve yem desteği olarak. Aksi taktirde bu destek amacına ulaşmayacaktır. Tabi üreticilerimize verilen desteklerin artarak devam ettiğini biliyoruz. Bu çok önemli. Ancak üreticilerimizin bir kısmının bu desteklemelerden çok memnun olmadığını görüyoruz. Yaklaşık olarak KDV destekleri ile beraber 14 milyar TL’nin üzerinde destek verilmesine rağmen, bu üreticilerimizi neden memnun edemiyoruz. Destekleri patronlara değil, çiftçilere vereceğiz çiftçilere. Bütün sorun burada. Sürekli büyük işletmeleri destekleyerek bir yere varamayız. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülkede gıda güvencesini patronları destekleyerek sağlayamamıştır. Çiftçisini destekleyerek sağlamıştır. Bütün mesele budur.”

"SÜTTE FİYAT PATLAMASI OLURSA, ETTE DE OLUR"

Süt fiyatlarının bir buçuk yıldır artmadığına dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız araştırmalarda görüyoruz ki, sıfır faizli kredilerin dağılımına baktığımızda yarısı 8 ilde toplanmış. Hayır, bu destekleri tüm Anadolu’ya, tüm çiftçiye yayacağız. Ayrıca süte de ayrı bir destek istiyoruz. Bir buçuk yıldır süt fiyatları artmadı. Süt yem paritesi 1,5, 2 olması gerekirken şu an 1.1., 1.2 civarında. Bu sürdürülebilir değil. Sütte Allah korusun bir patlama olursa ette de olur. Besi materyali sütten gelir. Süt ile süt hayvancılığını götüremiyorsanız besi hayvancılığında yaşama şansınız ve üretimi artırma şansınız yoktur. Dolayısı ile biz hükümetimizden talep ettik, et ve balık kurumunun et ve süt kurumuna çevrilmesini istedik. Bu kanun çıktı ve et ve süt kurumunun acilen piyasaya sütte müdahale etmesini bekliyoruz. Bunun dışında et üretimine baktığımızda dün rakamlar açıklandı. 1 milyon 50 bin ton civarında et üretimi beklerken bugün et üretiminin 1 milyon 150 bin tona ulaştığını görüyoruz. İthalat yapsaydık bu olur muydu? İşte ithalat yaptığımız dönemlerde 3.6 milyar dolarlık hayvan ve et ithalatı yaptık. Ama maalesef ne fiyatları yükselttik, ne fiyatları artırdık. İthalat çözüm değil. Üretimi artırmaktır, üreticiyi desteklemektir. Bütün mesele budur. Üreticiyi desteklediğimizde besi hayvancılığımızın da hızlı bir şekilde geliştiğini göreceğiz.”

"AKSARAY BÖLGESİ TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGESİ"

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı da, konuşmasına Ankara’daki terör olayını lanetleyerek başladı. Başkan Yazgı, dün Ankara’da bugün de Diyarbakır’daki patlamada şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize sabır diledi. Ülkemiz üzerinde karanlık planlar yapmaya çalışanları lanetleyen Yazgı, "Rabbim inşallah milletimize bu tür acılar yaşatmaz” dedi.

Aksaray ve bölgesinin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğunu belirten Başkan Yazgı, “İlimiz, bölgesinde tarım ve hayvancılık noktasında inşallah güzel yerlere gelecektir ve gelmektedir. Çiftçilerimiz inşallah bu fuarı en iyi şekilde değerlendirerek teknolojik yeni gelişmeleri de inşallah çalışmalarına katkı sağlayarak devam ettireceklerdir. Hükümetimizin, gerek sivil toplum kuruluşlarımızın, gerek odamızın, belediyemizin farklı noktalarda yapmış olduğu çalışmaların inşallah daha iyi noktaya geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Fuarın açılış programına, Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan ve çok sayıda davetli katıldı. Yapılan konuşmaların ardından Şemsi Bayraktar ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kesti. Ardından protokol üyeleri fuarı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.