Aksaray’da hayvancılık süt ve et teknolojileri fuarı açılacak

Aksaray’da hayvancılık süt ve et teknolojileri fuarı açılacak
Aksaray'da Tarım Platformu önderliğinde, Aksaray Hayvancılık Süt ve Et Teknolojileri Çiftlik Ekipmanları Canlı Hayvan Irkları Fuarı, Aksaray Ticaret Borsası...

Aksaray'da Tarım Platformu önderliğinde, Aksaray Hayvancılık Süt ve Et Teknolojileri Çiftlik Ekipmanları Canlı Hayvan Irkları Fuarı, Aksaray Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezinde açılacak.

Aksaray Hayvancılık Süt ve Et Teknolojileri Çiftlik Ekipmanları Canlı Hayvan Irkları Fuarı, Ağustos ayında Aksaray'da Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezinde düzenlenecek. Fuar öncesi Ticaret Borsası Tarım Ticaret Merkezinde Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Hayvancılık ve Et Teknolojileri Çiftlik Ekipmanları Canlı Hayvan Irkları Fuarı, 24-25-26-27 Ağustos'da Aksaray Ticaret Borsasının inşa ettirdiği Tarım Ticaret Merkezinde gerçekleştirilme kararı alındı.

Toplantının açılış Konuşmasını Yapan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök fuarın önemine değinerek, "Aksaray Tarım Platformu ile yapmış olduğumuz istişareler sonucunda tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray'ımızda Hayvancılık, Et ve Süt, Tarım, Çiftlik Makine Ekipman Ve Teknolojileri Fuarı düzenlemeye karar verdik. Tarım il müdürlüğümüzün himayelerinde tarım ve hayvancılığın aldığı ivme Türkiye genelinde bariz olarak görülmektedir. Bizde tarım platformu olarak tarım ve hayvancılıkta yakalamış olduğumuz bu gelişmeleri yapacağımız fuar sayesinde göstermek dahada ilerletmek amacındayız. Türkiye'de bir ilk olarak bu fuarı gerçekleştireceğiz. Fuarımızı çeşitli yarışmalarla da renklendirmeyi planlamaktayız. Yonca üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezi konumunda olan Aksaray'da yıllık 200 bin ton yonca üretimi yapılıyor. Türkiye'deki yonca üretiminin yüzde 8.2'sinin karşılandığı Aksaray'da, halkın büyük çoğunluğunun yonca üretimiyle geçimini sağladığı Yenikent kasabası üretimde akla gelen bölgeler arasında yer almaktadır. Yonca üretiminde kalite açısından diğer illerden açık ara olan Aksaray yoncaları, hayvancılıkla uğraşan tüm bölge ve ülkelerde aranan bir marka konumundadır. Aksaray'da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor, zengin protein yapısından dolayı haralar başta olmak üzere hayvan çiftlikleri tarafından yoğun şekilde talep ediliyor. Bu yüzden Aksaray İli büyük firmaların yatırım merkezi haline gelmektedir. Bu fuarın Aksarayımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" dedi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, "Tarım ile ilgili fuarlarımız her yıl yapılmaktadır. Ancak hayvancılık fuarlarında ihtiyaç olduğunu düşünmekteyim. Tarım platformu olarak da bu konu üzerinde istişareler edip karar aldık. Aksarayımızda da hayvancılık fuarı yaparak katkı sağlamayı amaçlamaktayız. Üreticilerimizin bu fuarda yeni teknolojiler ile tanışmasını, daha kaliteli hayvanlar, daha kaliteli ürünler üretilmesini ve verimliliği arttırmasını hedeflemekteyiz. Üretim ve verim artınca ülke ekonomisinde katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Kısa bir sürede Aksarayımızdaki hayvan varlığımız iki katına çıktı. Yani biz görüyoruz ki Aksarayımızda hayvancılıkta kaliteyi yakaladık bu kalite ile neden bizde yurt dışına hayvan ihraç etmeyelim. Fuarda da üreticilerimize yapacağımız etkinlikler olacak. Bu etkinlikler arasında yarışmalar var. Yarışmalarda birinci gelen üreticimize yem karma makinesi hediye edeceğiz. Tabi bunun yanında da sağım makineleri bir ton, iki ton yem, buzağı kulübeleri gibi hediyelerimiz olacaktır. Ben bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor saygılar sunuyorum" diye konuştu.

Aksaray İl Genel Meclis Üyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "Öncelikle fuarımızın Aksaray tarım ve hayvancılığına hayırlı olmasını diliyorum. Aksaray bir fuarlar şehri olmaya başladı. Son dört yıldır tarım fuarımız var. Otomobil fuarımız var. Çeşitli fuarlarda yapılıyor. İlk defa hayvancılık fuarı gerçekleştireceğiz. Tarım platformu olarak Aksaray'da tarım ve hayvancılığı geliştirmek verimliliği ve üretimi arttırmak kaliteli ve sağlıklı gıdayı daha ucuza üretip talepleri ucuza karşılamak için çalışıyoruz. Tatbiki çalışmaları göstermek lazım. Etkinlikleri göstermek lazım. Sorun ve sıkıntıları dile getirmek lazım diye düşünüyorum. Tarım ve hayvancılıkta teknolojinin geldiği son noktayı insanlara göstermek lazım bizim insanımız duyduğuna değil gördüğüne inanıyor. O yüzden fuarlarında bu işleri göstermek için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Biz de Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak bu fuara destek vereceğiz inşallah. Bu fuarda çeşitli koyun ırkları, sığır ırklarını üreticimiz görecek, beklide şu anda yapmış oldukları yanlışları görecek. Bununla ilgili bilgilendirmeler de yapılacaktır diye düşünüyorum. Aksaray tarım ve hayvancılığına hayırlı olsun diyor şimdiden teşekkür ediyorum" şeklinden konuştu.

Toplantıya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, İl Genel Meclis Üyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Tarkop Başkanı Cuma Kürkçü katıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.