Altındaki dalgalanma en çok kime yaradı?
Normalde Darphane salı günleri külçe altını alıp çeyrek altına çevirerek perşembe günü teslim ediyor. 1 kilogram altın karşılığında 610 çeyrek altın veriliyor. 16 gram ise yapım maliyeti olarak alınıyor. Bunun parasal değeri yaklaşık bugünkü ons fiyatına göre bin 350 Türk Lirası. Şehir dışından gelen kuyumcular veya çeyrek altın için iki gün beklemek istemeyenler ise toptancılara giderek 1 kilo altın karşılığında 610 adet çeyrek altın alıyor. Bunun içinse piyasada çeyrek bol olduğu dönemlerde 50 dolar komisyon ödeniyor. Bu rakam, düğünlerin sık olduğu dönemlerde ise 400-500 doları buluyor. Maksimum rakam ise bugüne kadar 800 doları buldu. Ancak son bir hafta içerisinde Darphane'nin stoklu çalışmamasının da etkisiyle bu rakam 7 bin doların üzerine çıktı.
Kuyumcu ve vatandaş, çeyrek bulmakta zorlanırken, külçe altın fiyatlarındaki rekor düşüş fonların ve merkez bankalarının ani satışlarına, küresel ekonomilerdeki geçici toparlanmaya, Çin ve Hindistan'daki talep yavaşlamasına bağlanıyor. Bir başka iddia ise ABD'nin İran ve Suriye'nin güçlendirdikleri altın rezervlerinin gücünü azaltmak. Spekülatörlerin altından ani çıkış yaparak fiyatlarda sert düşüşe sebep olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise önümüzdeki döneme ilişkin farklı değerlendirmelerde bulunuyor.
Ağırlıklı görüş ise küresel ekonomilerdeki risk ve artan siyasi tansiyon devam ettiği için altının uzun vadede yeniden yükseleceği yönünde. Odea Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, 1980 sonrasında en sert günlük düşüşün geçen hafta yaşandığına dikkat çekerek, Güney Kıbrıs'ın satış kararı ile birlikte altının güvenli liman olmadığı izleniminin doğduğunu belirtiyor. Altın fiyatlarının mevcut seviyesinde stabilize olmasını beklediklerini aktaran Sözer, "Siyasi gelişmeler ve spekülasyonlar önemli ölçüde fiyatlandı, bu nedenle düşüş sona ermiş olabilir. Önümüzdeki günlerde tepki yükselişi ile sınırlı yükselişler görebiliriz. Bununla birlikte artışın boyutu, önümüzdeki günlerdeki gelişmelere bağlı olacak." değerlendirmesinde bulunuyor.
Altın, 2001 yılından bu yana hemen her yıl en fazla kazandıran yatırım aracı durumuna gelmişti. 2001 yılından 2011 yılına kadar dolar bazında 8 kat kazandırdı. Altın fiyatlarının son 10 yıldır yükseldiğine dikkat çeken Kapalıçarşı'dan bir uzman ise dalgalı seyrin devam edebileceğine dikkat çekiyor. 1.520 seviyesinin tekrar görülebileceğini ifade eden uzman, aşağı yönlü seyrin ise devam edeceğini kaydediyor. Amerikan finans kuruluşu devi Goldman Sachs'ın 2013 yıl sonu tahminini 1.600 dolardan 1.450 dolara revize etmesi ve 2014 yıl sonu tahminini 1.450 dolardan 1.270 dolara düşürmesi piyasaları hareketlendirmişti. Borsa İstanbul'a yakın kaynaklar ise spekülasyonu önlemek için piyasaların kararlı tutumunun düşüşte etkili olduğunu düşünüyor. Çok sayıda spekülatörün ufak düzeltmenin ardından tekrar çıkış beklediğini aktaran üst düzey bir yetkili, "Altın spekülatörlerine darbe vuruldu. Son bir yılda altına yatırım yapan iki fon ciddi manada açığa düştü. Spekülasyonu önlemek için piyasalar kararlı davranıyor. Spekülatörleri önlemek için böyle bir girişimleri var." diyor.
Kaynak: Zaman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.