Ankara’da Aksaray ekmeği rüzgârı
haber Kürşat Solak
Konuyla ilgili olarak Yunus Marketler Zincirinin unlu mamuller sorumlusu olan Fikret Gök ile bir röportaj gerçekleştirdik;
K. Solak: Sizi tanıyabilir miyiz?
F. Gök: 1977 Aksaray doğumluyum. 28 senedir Ankara’da yaşıyorum. Kendimi bildim bileli bu işin içindeyim. Babam Halil İbrahim Gök Ankara ve İstanbul’da fırıncılık mesleğinde çalışmış bir ustadır. Sonra Gülağaç Belediyesine bağlı fırında yıllarca ustalık yaptı ve oradan emekli oldu. Ben ekmek teknesinde büyüdüm diyebilir. Daha önce Makro marketler zincirinde aynı pozisyonda çalışıyordum. Unlu Mamulleri olmayan Yunus marketleri, bu işi yapılandırmak için bana teklifte bulundu. İki yıldır burada çalışıyorum. Bu iki yılda, toplam 35 şubede unlu mamuller reyonu açtık. Ayrıca 3 pastane kurduk. Söz konusu işletmelerin bütün unlu mamuller işleri benim kontrolümde. Ankara içindeki ve dışındaki şubelere düzenli olarak denetimlere çıkarım.
K. Solak: Aksaray ekmeği nasıl markalaştı?
F. Gök: Gülağaç’tan bildiğim, annemin ve komşularımızın yaptığı, severek tüketilen beyaz, yuvarlak bir ekmek vardı. Bu bizim yöresel lezzetimiz. Bu lezzeti biz geliştirdik. % 100 tam buğday unu kullanıyoruz. İçi ekşi hamur. Hamuru yaklaşık 4 saat yatıyor. Yatan hamur lezzetlenir. Ekmeğin fırına sürülüşü farklı. Ben bunu rüyamda gördüm; rüyamda ekmeği ocağa ters olarak sürüyordum. Geniş olan altı ile değil de yarık olan üstü üzerine yerleştiriyordum. Uyandım ve hemen bunu uyguladım. Yumuşak, içi hafif nemli bir ekmek elde ediyoruz. Tüketiciler katıksız tüketilebilecek bir ekmek olduğunu ifade ediyorlar.
K. Solak: Aksaray ekmeğine talep nasıl?
F. Gök: Aksaray ekmeği şu an 35 Yunus marketinde markalaştı. İnsanlar soruyor ve tercih ederek alıyor. Şehir ve ilçe ismi taşıyan 5 farklı ekmek satıyoruz. Bunlar içinde en yüksek satış rakamı Aksaray ekmeğinde yaşanıyor. Elbette bu kıyaslamanın içinde klasik somun ekmek yok.
K. Solak: Fikret bey bu ekmek konusunda size haricen teklif geldi mi?
F. Gök: Kipa hariç bütün market zincirlerinden teklif geldi. Ancak ben Yunus marketler zinciri ile çalışıyorum. Tabiî ki bu ekmeğin patenti alınmadığı için herkes benzerini yaparak Aksaray ekmeği adını verebilir. Ancak kesinlikle aynı tadı yakalayamazlar.
K. Solak: Sizce markalaşması için ne yapılmalıdır?
F. Gök: Ankara’da markalaştı. Artık bu ekmek için geri dönüş yok inşallah. Patent alınmalı. Yunus marketin ulusallaşma amacı var. Bu sağlanırsa Aksaray ekmeğinin marka değeri ulusallaşır. Şu an 15 şehirde şubesi var.
K. Solak: Fikret bey, bir Aksaray lezzetini markalaştırdığınız ve bu süreci bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız Demet Korkmaz (Çankırı), ekmeğin harika bir lezzet olduğunu, bu ekmeği satın almak için bu markete gittiklerini ifade etti. Ankara’da yaşayan Hikmet Koçak, markette ekmek reyonunda ‘Nefis Aksaray ekmeği’ yazısını görünce bir Aksaraylı olarak çok mutlu olduğunu, ilk denemeden sonra artık sürekli tükettiklerini ifade etti.
Haber Kürşat Solak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.