Atıksuda Artık Muhatap Konya Büyükşehir Belediyesi
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği’nin 2007-2013 döneminde aday ve potansiyel aday ülkelere yönelik hibe mekanizmalarından biri olan AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Programı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Seydişehir Su ve Atıksu Projesi”ni düzenlediği toplantıyla tanıttı.
Dedeman Otel’de gerçekleşen toplantıya KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş’ın yanı sıra, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Çevre ve şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Sözleşme Uzmanı Uğur Engür, AB Türkiye Delegasyonu Çevre ve İklim Değişikliği Sektör Müdürü Alper Acar, Proje Takım Lideri Anton Buyers, Proje Yöneticisi Yannick Hemon ve yüklenici firma temsilcisi Levent Gökdemir katıldı. Toplantıda yapılan sunumla toplam bütçesi 8 milyon 875 bin 44 Euro olan ve 2 adet inşaat, kontrolörlük ve tedarik olmak üzere 4 bileşenden oluşan proje hakkında bilgi veren uzmanlar, yüzde 85’i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak olan proje kapsamında su kolektör hattı, deşarj hattı ve atıksu arıtma tesisinin yapılacağını belirtti.
Yapılan sunumların ardından konuşan KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, bu tip projelerde özellikle iş tanımı hususuna büyük önem verildiğine işaret ederek, projede görev alanlara kolaylıklar diledi. Artık ülkelerin değil, şehirlerin birbirleriyle yarıştığına işaret eden Uzbaş, “Son on yılda artık ülkelerden ziyade şehirlerin yarışı ön plana çıkmaya başladı. Burada özellikle de çevre kriterleri ağırlık kazanıyor. Üretilen projelerin çevreye verdiği zarar veyahut katkı göz önünde bulunduruluyor. Ve ölçüde yaşanabilirdik sıralamasında kendisine yer ediniyor. Biz bu sıralamaların neresindeyiz diye kendimize soracak olur isek, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak gerek geri dönüşüm konusunda gerek yenilenebilir enerjinin kullanımına dönük çalışmalar konusunda bir teraziye koyduğumuz zaman Türkiye’de iyi bir yerde olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
“ARTIK MUHATTABINIZ KOSKİ OLACAK”
Kat edilmesi gereken çok mesafenin olduğunu dile getiren Uzbaş, “İnşallah önümüzdeki yıllarda Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey’in belirlediği hedefleri bir bir hayata geçireceğiz. Hizmetlerde 2014 öncesi ve sonrasını analiz edeceğiz. Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılı öncesinde ilçelerimizin, köylerimizin ve beldelerimizin durumları neydi, sonrasında yapılacak hizmetlerle aradaki fark ne olacak bunu hep birlikte göreceğiz. Kanalizasyon tesisleri bazı yerlerde var ise de bu tek başına bir şey ifade etmiyor. Kanalizasyonu nereye veriyorsunuz? Arıtıyor musunuz? Yoksa arıtmadan dereye mi veriyorsunuz? Esasında bunların hepsi soru işaretiydi. Ve Çevre Müdürlüğümüz bununla alakalı muhattap bulamıyordu. Ama artık tüm bu soruların muhatabı Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü olacak” diye konuştu.
“KANALİZASYONSUZ YER KALMAYACAK”
Su ve kanalizasyon hizmetlerini Konya sınırlarında bulunan tüm yerleşim birimlerine ulaştırmak için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Uzbaş, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğü doğrultusunda su ve kanalizasyon hizmetleriyle ilgili bir planlamamız var. Konya merkezi de dahil olmak üzere 2016 yılı sonuna kadar mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde kanalizasyonsuz birim kalmayacak. Aynı şekilde damak kalitesi itibariyle içilemeyen suların kalitelerinin yükseltilmesi, gerekirse farklı yerlerde su kaynakları tespit edilmesi yönündeki hizmetlerimiz de öncelikli çalışmalarımız olacak. Bir sonraki aşamalarımız ise arıtma tesisleri. Şu an 67 adet atıksu arıtma tesisimiz var. Bunların birçoğu sağlıklı çalışmıyor. Bunları rehabilite ediyoruz. Seydişehir ilçemizde de çalışmalarımıza başladık. En kısa zamanda tamamlayacağız inşallah” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.