Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın Kampanyası Sürüyor
Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, “Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın” kampanyasının bu yıl da devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Karabulut, “24-31 Ekim Ulusal Anatomi Haftası’’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, ilki 2012 yılında düzenlenen “24-31 Ekim Ulusal Anatomi Haftası” etkinlikleri ile vatandaşların gönüllülük esasına göre bedenini kadavra olarak bağışlamaları konusunda son dört yıldır yürütülen “Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın” kampanyasının bu yıl da devam ettiğini belirtti. Kampanya ile kısmen de olsa bir farkındalık oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, kadavra bağış miktarının geçmişe nazaran artmış olsa da halen çok az sayıda olduğunu aktardı.
“KADAVRA TEMİNİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Prof. Dr. Karabulut, tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın vazgeçilmez eğitim materyali olduğuna dikkati çekerek, “Günümüzde yeni ameliyat teknikleri geliştirerek, komplikasyonları minimuma indirmek için planlanan kadavra çalışmaları oldukça önem kazanmıştır. Bütün bunların dışında teknolojinin hızla ilerlemesi sonucunda cerrahi girişimlerde kullanılan endoskopik aletler rutine girmiştir. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde ve toplumumuza yeni tedavi yöntemlerinden yararlanma imkanı sağlamak için de kadavra temini çok önem taşımaktadır" dedi.
Türkiye’de her geçen yıl ÖSYM’den öğrenci alan tıp fakültesi ve öğrenci kontenjanları arttığını anlatan Prof. Dr. Karabulut, tıp fakülteleri içerisinde tıp eğitiminde ideal olarak belirlenen “10 öğrenciye bir kadavra” sağlayabilen hiçbir fakültenin bulunmadığını dile getirdi.
“KADAVRA BAĞIŞININ ARTMASINI ARZULUYORUZ”
Günümüzde yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavraların eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Mevcut yasalarımız Tıp Fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeniyle vücudunu bağış olarak verebilecek kişiler de bu durumdan habersiz kalmaktadırlar. Yazılı ve görsel basında çıkan haberlerle doku ve organ bağışının arttığı gibi kadavra bağışında da aynı duyarlılığın gösterilmesi en büyük arzumuzdur” diye konuştu.
"BAĞIŞLAYIN BEDENİNİZ TIP EĞİTİMİNDE YAŞASIN"
Prof. Dr. Karabulut, Prof. Dr. Karabulut, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun bu kampanya çerçevesinde Türkiye’de tıp eğitimine gönülden destek verdiğine işaret ederek, ’’Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın adlı kampanyada amaçlarının; organ bağışı gibi vatandaşlarımızı çok kutsal bir hareket olarak bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırabilmek, Tıp Eğitimindeki ‘kadavra sorununu’ toplumla paylaşabilmek ve bunun sosyal değerinin anlaşılabilmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgilere Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından ulaşılabilecek. Bedenini bağışlayacak, gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaatta bulunabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.