Başaran Köyü'nün Sultanhanı'na Bağlanmak İçin İmza Toplaması!

Başaran Köyü'nün Sultanhanı'na Bağlanmak İçin İmza Toplaması!
Oğuz Alper Altan, Eskil Pusula facebook sayfasında Eskil'in Başaran Köyü'nün Sultanhanı'na bağlanmak için imza toplayıp, Eskil Kaymakamlığı'na teslim etmesini değerlendirdi:

BAŞARAN KÖYÜNÜN SULTANHANI'NA BAĞLANMAK İÇİN İMZA TOPLAMASI

Son günlerde Başaran Köyünün, Sultanhanı'na bağlanmak için imza toplayarak Kaymakamlığa dilekçe vermesi gündeme geldi.

Öğrendiğim kadarıyla gerekçe olarak, Eskil ve Başaran Köyü arasındaki mesafe öne sürülmüş. Halbuki Sultanhanına göre bu mesafe 5 dakika oynuyor.

Eskil ilçe olmadan önce Eskil'li vatandaşlarımız resmi işlerini halletmek için Sultanhanı'a gittiklerinde nasıl sıkıntılar çektiklerini, nasıl ayrımcılık yapıldığını hâlâ anlatırlar. Halbuki Eskil ve Sultanhanı mesafe olarak da çok yakındır.

Halbuki Eskilin, köyleri ile bütünlüğü, birlik beraberliği, akrabalık ilişkileri, ticari ilişkileri göz önüne alındığında mesafe gözetmeksizin birbirine ne kadar yakın olduğu anlaşılır. 5 dakikalık mesafe için bu gerekçe bana sadece mazeret gibi geldi.

Medyada çıkan ilgisizlik yüzünden böyle oldu gibi söylentiler de bana çok gerçekçi gelmedi. Köyler yerel yönetimler açısından idari olarak zaten ayrılmıştır ve imar hizmetlerini il özel idaresinden alırlar. Bu nedenle belediye ile olan ilişkileri sınırlıdır, fakat merkezi yönetim (kaymakamlık, diğer resmi daireler) açısından ilçeye bağlıdır. Bu konuda da hiç bir Eskil'li vatandaşımıza yabancı muamelesi ile ayrım yapıldığını söylemek vicdansızca bir iftira olur. Gerekçenin samimi tarafının ne olduğunu anlamak zor.

BU KONUDA SÜREÇ NASIL İŞLER

Köylerin ayrılma ve birleşme taleplerini ihtiva eden müracaat­ları, köy muhtarları tarafından imzalanır ve müracaata bu talebi belirten ihtiyar meclisi kararı eklenir.

Müracaatlar en yakın mülkî amirliğe yapılır. Kaymakamlığa yapılan müracaatlar KAYMAKAMIN GÖRÜŞÜ ile birlikte bağlı bulunduğu valiliğe gönderilir. Valilerce, yalnızca kendi illerini ilgilendiren idarî birleşme ve ayrılma talepleri üzerine, GEREKLİ GÖRÜLÜRSE mülkî birleşme ve ayrılma talepleri işleme konulur. Bu süreç bir kaç yılı bulur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
45 Yorum