Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’da (2)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’nın Karapınar ilçesinde Milli Savunma Bakanlığı Atış, Test ve Değerlendirme Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdikten sonra atışları izledi.
Başbakan Davutoğlu, açılış törenindeki konuşmasına şöyle devam etti: “Her vesileyle yaptığımız istişarelerde bir hususa sürekli vurguda bulunuyoruz. Konvansiyonel harp teknolojileri bağlamında Türkiye dünyanın önemli güçlerinden biridir. Bu anlamda da konvansiyonel tehdide karşı en caydırıcı kapasiteye sahiptir. Ancak füze ve roket alanında bütün bu konvansiyonel tabloyu tamamlayacak yeni bir teknolojik altyapıya ihtiyaç. Var. NATO bünyesinde sahip olduğumuz kapasitenin ötesinde milli kapasitemizin de bu anlamda geliştirilmesi lazım. Çevremizdeki istikrarsızlıklar bize açık bir şekilde gösterdi ki Türkiye füze teknolojisi geliştirmek durumundadır. Uzay teknolojisini geliştirmek durumundadır. Eğer önümüzdeki 100 yılı bekamızı teminat altına alacaksak bu füze teknolojisinde uzay teknolojisinde dünyanın en önemli altyapılarından birine sahip olmak durumundayız. Hazırlıklarını tamamlamakta olduğumuz Uzay Ajansı ile ilgili yasayı da en kısa zamanda Meclise sevk etmekte kararlıyız. Artık orduların sayısal kapasitesi kadar önemli olan orduların teknolojik kapasitesi. Geçen hafta radar ve harp teknolojileri merkezinde vurguladığımız gibi bu teknolojiye sahip olmak aslında savaşmadan savaş kazanmak anlamına gelir. Çünkü caydırıcılık karşı tarafa gerekli mesajı verir. Bugün burada bu caydırıcılığın gözlenecek önemli altyapılarına sahip oluyoruz. Uygulama merkezi eminim ziyaret edenleri, burada tatbikatlara katılacak olan yabancı dost asker unsurları hayranlıkla izleyecekleri bir altyapı niteliği taşıyacaktır. 5 kilometre genişliğinde 40 kilometre uzunluğunda ve bu anlamda karadan karaya atılabilecek bütün roket ve füzeleri de test edebileceğimiz geniş kapsamlı bir çalışmadan bahsediyoruz. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Kudretli olamayan ülkelerin zor coğrafyalarda hayatiyetlerini sürdüremeyeceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, “Bu topraklar jeopolitik kıymet bakımından altın değerindedir. Ama altın değerindeki toprağı korumak da kudretli bir iradeyi gerekli kılar. Etrafımızda bir ateş çemberi var. Türkiye bir taraftan kudretini silahlı kuvvetlerin kapasitesine yansıtırken diğer taraftan da ülke vatandaşlarının aidiyet bilincini güçlendirmek durumundadır. Çanakkale Savaşında omuz omuza duran bu milletin evlatları arasında bölücülüğe fırsat verilmemesidir. Yürütülen çabalar sadece ülke bütünlüğünü, milli birlik ve bütünlüğü tesis etme çabalarıdır. Ben Dışişleri Bakanı olarak Roketsan’ı ziyaret ettiğimde 2 sene önce, orada aldığım bir bilgi beni hayrete düşürmüştü. Roketsan bizden önceki hükümet döneminde kapatılması planlanmıştı. Ekonomik kudret ile askeri kudret yan yana yürür. Çanakkale Savaşı’ndan sonra 1. Dünya Savaşı’nı kaybetmişsek dış borçlarla kemirilen bir ülkenin arka planı vardır. Kendi tankını, uçağını yapamayan ülke onları kim yapıyorsa o ülkenin elinde olur. IMF borcumuzun ödenmesi ile aslında Türkiye istiklalini kazanmıştır. Siyasi istikrarın olmadığı yerlerde, geçici koalisyonlarla idare edilen ülkelerde planlamalar yapılsa bile bu uygulanamaz. Artık Türkiye askeri alanda kendi güvenliği, bekasını teminat altına almak için hibeye muhtaç bir ülke değildir. Aksine gerektiğinde hibe verebilen, askeri teçhizatlar konusunda başka ülkelere destek veren bir ülkedir. Buradaki temel husus demokrasiyle desteklenmiş sivil iradeyle tahkim edilmiş olmasıdır 12 yıl içinde. Biz şimdi kendi tankımızı yapabiliyoruz. Milli muharip uçağımızı yapmak konusunda planlamalar yaptık” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindekiler kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Başbakan Davutoğlu, Atış, Test ve Değerlendirme Merkezi’nde gerçekleştirilen 122 milimetre karadan karaya topçu roketi mühimmatı, kaideye monteli cirit ve Arak helikopterinden 2.75 inç roket mühimmatı testlerini izledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.