Başkan Palta: “ Günü kurtarmaya çalışmıyoruz”
ROPORTAJ: Erdoğan Kaya
Soruları çarşıda pazarda sizlere sorarak okurlarımızla yaparak kendilerine sordum. Sorular tamamen kamuoyunu ilgilendiren ve çok önemli konular. Ben sordum Sayın Başkanda dobra dobra cevap verdi. Bakalım neler sormuşuz ne cevap almışız hep birlikte göz atalım.
E. Kaya: “ Sayın Başkanım şehir içi trafiği ile ilgili bir hayli şikâyet var. Buna ilave olarak ayrıca toplu taşımada da bir sıkıntı var. Halk otobüslerinin her mahalleye gitmediği ve belli saatten sonra yolcu az diye çalışmadıkları yönünde şikâyetler var. Odayla bir anlaşma zemini olmazsa Belediye neden kendisi halk otobüsü almıyor diye şikâyetler var, bun ne diyorsunuz?
N. Palta: Erdoğan Bey samimi olarak söylüyorum ilimizde ciddi manada bir trafik sorunu yok. Geçen hafta İstanbul’da idim İstanbul’a 5 saatte gittik, ama karşıya bir buçuk saatte geçtik. İstanbul’da, Ankara’da trafik var, dur kalk derken birçok yerde yolları kaybediyorsunuz. Gelelim Aksaray’a Aksaray da saatlerce bir yerden bir yere gitmek için saatlerce bekliyormusunuz? Bu anlamda trafik problemi yok, hiç yok dersek yanlış olur trafik problemi var ama bu anlamda yok. Ama daha kaliteli bir ulaşım için çalışmalarımız devam ediyor, bunu üç kata görüde yaptık önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Ancak haziran ayından sonra birkaç ay trafikte yoğunluk oluyor buda şehrimiz 182 bin nüfus iken 250 bine çıkıyor.
Gurbetçilerimizin gelişi ile bereket geliyor, alışveriş artıyor ben bundan rahatsız değilim hemşerilerimde rahatsız olmasınlar. Trafik komisyonundan çıkan kararımız bazı düzenlemeler sonunda yavaş yavaş uygulamaya girecek ve şehirde rahatlama olacak. Mesela Necip Fazıl Kısakürek caddesinde iki taraflı park var, hasas ve coğlakı da öyle, bu bölgeler ile sizinde zaman zaman bahsettiğiniz yerlerin tamamında bir düzenleme olacak bunu kısım kısım uygulamaya koyacağız.
Toplu taşımaya gelince geçmişte bu iş özel sektöre verilmiş, bunu ben yapsa idim tamamını vermezdim. Bir kısmını elimde tutardım, bu işi Münübüscüler odası yürütüyor. Ben onlara söz verdim çok fazla minibüs olması nedeni ile minibüs almayacağım diye bunun arkasında duruyorum. Ama organize sanayi, üniversite gibi yerlerde ihtiyaç olursa o zaman gereğini yaparız.
Toplu taşımada sıkıntı yok mu var, bir belediye Başkanı olarak bunu ben söylüyorum. Ama bunu çözmek durumundayız, görüşmelerimiz devam ediyor gece vaktinde minibüs olmuyor. Dönüşümlü olmasını sağlamaya çalışıyoruz, minibüsçü esnafımızı mağdur etmek istemiyorum. Ama en önemlisi halkımızın mağdur olmasına izin vermem, neye mal olursa olsun bunu çözeceğim halk mağdur olmayacak. Söylediğiniz gibi çözüm olmazsa çözümü ben bulurum alır otobüsleri sefere koyar çözerim. Ama ben buna gerek kalmasın istiyorum çözüleceği kanaatini de taşıyorum. Modern bir şehir yolunda ilerleyen bir şehirde modern bir ulaşım sağlayamıyorsak bu bize yakışmaz buradan halkımıza sesleniyorum gece saat 24.00 kadar ulaşımı sağlayacağız bunu herkes bilsin. Neye mal olursa olsun ulaşımı sağlayacağım bunun başka çözüm yolu yok. Kiminle mevcut arkadaşlarla, biz bunu sağlayamayız gece 24.00 kadar götüremeyiz derlerse ben o zaman kendi otobüslerimizi devreye sokarım. Şehir 30 yıl önceki şehir değil anadolunun parlayan yıldızı diyorum ona yakışması lazım.
Kaldırımlar 400 bin nüfusa ait bir yer
E. Kaya: Sayın Başkanım gelişen bir il olmamıza rağmen halen köy gibi kapalı çarşıdan tutun birçok caddede kaldırımlar işgal altında. Esnaf babasının malı gibi hem kaldırımı hem de yolu işgal etmiş vaziyette. Zaman zaman esnafı uyarıyorsunuz, ikaz ediyorsunuz yine önlenemiyor, yaptırım uygulamanız çözüm getirmez mi?
N. Palta: Erdoğan Bey burada bir öz eleştiri yapalım, ben ceza yazmaktan usandım ve utandım ama bazı esnafımız diğer insanların haklarına tecavüz etmekten utanmadı. Buna birazda doğu kültürü diyelim, bunu Avrupa da göremezsiniz. Sen kaldırımda mal satacaksın vatandaş hakkı olan kaldırımda yürüyemeyecek bunun doğruluğu nerede hak nerede vicdan nerede. Orası yayalar için yapılmış bir yol ama sen dükkanıyın içini dışarıya taşımışın, yâda seyyar tezgâhı kurmuşun vatandaş nereden giderse gitsin anlayışı. İkaz ve cezadan biz utanır olduk, zabıta uyarmaktan yıldı.
Bakın Sayın Başbakanımız kendisi anlattı Belediye Başkanlığı döneminde emir veriyor üstü açık bir araca binin dışarıda ne varsa alın arabaya atın diyor. Bu ne kültür Allah aşkına bu kaldırımlar esnafın hakkı değil 400 bin nüfuslu ile yaşayan insanların hakkı o yol devletin yolu. Şu eski sanayi caddesindeki hırdavat ve yol ortasındaki malzemelere bir bakın kaldırımı da taşıp yola inmişler. Kimse kusura bakmasın bu konuda biraz daha yaptırım uygulayacağız, esnafta hak ve hukuka riayet etsin bu yolları işgal ederek kazanç sağlamak haksa söyleyecek bir şeyim yok.
E. Kaya: Sayın Başkanım şehir merkezini Efor bölgesine kaydırmaya çalışıyorsunuz, ama eski terminal biliyorsunuz mezbelelilik. Üstelik burada bazı nahoş insanlarda yaşıyor, sizin bir çalışmanız olduğunu biliyorum çalışmalarınız ne durumda?
N. Palta: Burada çalışmalarımız devam ediyor, hatta güzelde bir Osmanlı Selçuklu mimarisine göre bir proje çizdirdik hazır duruyor. Esnaf ve mülk sahiplerinde bir problem yok. Onlarda zaten mağdur olmaları nedeni ile bir an evvel çözüm bekliyor. Burada hiç ummadığımız bir sorun çıktı, eski terminalin ortasında yaşanan bir arsa sorunu var bunu çözmeye çalışıyoruz, sona yaklaştık inşallah burasını da çözünce gereken yapılacak.
E. Kaya: Sayın Başkanım konu bu bölgeden açılmışken silolar artık şehrin göbeğine yakışmıyor, bununla ilgili girişimlerinizi biliyoruz. Son durum nedir ne zaman kalkacak?
N. Palta: Burası ile ilgili çalışmalarımız geldiğimiz günden bugüne devam ediyor. Gerek milletvekillerimiz ve gerekse valilerimiz ile yaptığımız girişimler sonunda eski Bakanımız Sami Güçlü döneminde hemen hemen bir çözüme kavuşturmuştuk. Daha sonra bakan değişti, bürokratların yanlış bilgilendirmesi nedeni ile çıkmaza girdi. Burası aynı zamanda KİT malı olması nedeni ile zor. Çalışmalarımız devam ediyor, kendileri kaldırsınlar arsalarını da kendileri kullansınlar şeklinde bir çalışma var.
Salı pazarının yeri değişecek mi?
E. Kaya: Sayın Başkanım konuya bu bölge ile devam edelim, malumunuz Salıpazarı ve Balık pazarı bu bölgede. Şehrin göbeğinde kalmış bir yer, hem düzensiz hem de çok dar ve yollara taşıyor. Vatandaş yeni yaptığınız kapalı pazara burasını taşımanızı istiyor, taşınmasında bir sakınca var mı?
N. Palta: Vatandaşımızın sözlerine katılmamak mümkün değil. Hakikaten bende zaman zaman gidiyorum ama içime sinmiyor, çok düzensiz ve uygun olmayan yer. Artık modern bir şehir düşünüyorsak burasını buradan kaldırmamız lazım, vatandaş da bana söylüyor. Fatih mahallesine yeni bir pazaryeri yaptık 16 000M2 bir yer. Buradaki otoparkı da tamamladığımızda hayata geçireceğiz. Bu talepleri değerlendiriyoruz, olabilir ama kesin bir karar vermedik. Şunu söyleyeyim bizim bu pazar haftalık bir pazarımız, eskiden belli gelenek olarak gelen bir gün. Salıpazarı bu isimle devam edecek olan bu pazaryeri kalksa yeni yerine taşındığında da Salı günleri yani aynı gün olacak. Çünkü Aksaray’la özdeşleşmiş bir gün.
E. Kaya: Sayın Başkanım Somuncu Baba külliyesi içinde sonradan yapılmış yapılar var bunlar yıkılacak mı? Ayrıca Ramazan ayına bu camimiz ibadete açılacak mı?
N. Palta: hemen şunu söyleyeyim Somuncu Babanın mescidini Aksaray Belediyesi olarak biz yaptırıyoruz. Burada sonradan yapılan hiçbir yapı kalmayacak sadece girişe bir kütüphane yapacağız. Bunun dışında yeni projemiz var oda devam edecek. Türbe aslına uygun bir şekilde yapılıyor, temennimiz caminin ilk teravih namazına açılması. Ancak bu tür eserlerin yapımında ince işçilik olması nedeni ile uzun zaman alabiliyor, ama hayalimin bitmek üzere olduğunu söyleyebilirim.
Su kesintileri son bulacak mı?
E. Kaya: Sayın Başkanım son dönemlerde sık sık su kesintileri yaşandı, bundan dolayı sızlanan oldu ancak siz bunun gerekli olduğunu söylediniz. Değişen eskimiş ve zaruri olduğunu söylediğiniz boruların tamamı değişti mi, bundan sonra su kesintisi yaşanacak mı? Birde yeni sondaj vurduğunuz Ağzıkarahan ve Yalnız ceviz bölgesindeki tatlı suya ne zaman kavuşacağız?
N. Palta: gördüyseniz borular çok eskimiş, 1948 ve 1950 yıllarında yapılmış su boruları mevcuttu. 4 yıl önce çarşı merkezinde değiştirdiğimiz boruları da gördük. Bakın ben şunu yapabilirdim, günü kurtarmak için yapar geçerdim. Ömür boyu Belediye Başkanlığı yapacak değildim cilalar bir on yıl daha geçerdi. Ama vicdanım rahat edermiydi kesinlikle etmezdi, bakın çarşı merkezinin tamamını bitirdim hiçbir problemleri kalmadı. Bunları bile bile yaptım ve vicdanen rahatım.
Birçok yerlerdeki ana bağlantılar eskimiş vanaları dönmez hale gelip yalama olmuş. Girmişken merkezi yerleri tamamen bitirdik, şehir çok geniş bir daha olmaz mı olabilir. Ama bazı ani arızalar oluyor vatandaş neden haberdar etmediğimizi söylüyorlar. Bunu bilme ve haber verme şansımız yok, ama önceden kesinti olacaksa haberdar ediyoruz. Ne olur vatandaşımız bize biraza sabırlı davransın isteyerek yapılan bir şey değil. Ben popülist politika yapmak istemiyorum, günüde kurtarmak istemiyorum. Şimdi şehrin tamamı kesilmez, eskiden arıza olduğunda her yeri kesmek durumunda kalıyorduk. Şimdi arıza nerede ise orayı keseceğiz, bakın sizin mahallede geçen bir ani arıza oldu sadece o mahalleyi kestik. Bunlar zorunlu olan kesintiler, yangının ne zaman olacağını bilemediğiniz gibi arızanın da ne zaman olacağını önceden bilemezsiniz bunda kasıt yok.
Tatlı su meselesine gelince Ağzıkarahan ve Yalnız ceviz bölgesinde sondaj çalışması yapıyoruz istediğimiz suyun metreküpüne ulaştığımızda burasını hayata geçireceğiz çalışmamız devam ediyor. Ama suyumuzun içiminde kesinlikle bir sorun yok, herkes rahatlıkla içebilir.
E. Kaya: Sayın Başkanım Coğlakı mahallesinin tamamında bir çalışma var, burada ne tür çalışma yapıyorsunuz?
N. Palta: coğlakı mahallesinde 18 uygulaması yapıldıktan sonra burası çok eski mahalle olması nedeni ile yolarlıda bozuktu. Somuncu Baba Külliyesine bazı yolları açınca bu bölgenin altyapısını da bitirelim istedik. Kurtuluş mahallesi yani su deposu ile kanlı pelit arasındaki su borusunu değiştiriyoruz. Ardından buradan başlayıp somuncu babadan aşağıya giden yolların yağmurlama suyunu da asfalt atmadan bitirelim dedik ve burasını tamamlayıp hiçbir alt yapı bırakmayacağız. Bundan dolayı bu mahallede çalışma yapıyoruz, asfalttan sonra yollar biraz dar ama yapabildiğimiz kadar kaldırımlarını da yapacağız. Buradaki çalışmamızda on kalem işi bir arada yapıyoruz. Bu mahallede bir daha yollar kazılmayacak.
E. Kaya: Sayın Başkanım Toki Belediye işbirliği ile yeni sanayi yapacaksınız, ancak son günlerde yeni sanayide asfalt çalışması yapıyorsunuz. Esnaflardan bazıları madem sanayi kalkacak neden buraya masraf yapılıyor diyor. Sanayi yeni yerine ne zaman taşınacak asfalt gereksiz mi?
N. Palta: Erdoğan Bey bunu söyleyenlerin yanında bize teşekkür edenler de var. Geçtiğimiz kış şiddetli bir kış dönemi geçirdik, bundan dolayı da fazla tuzlama yaptık. Bu nedenle asfalt bozulmaları meydana gelmişti. Sanayinin yeni yerine taşınması süresi hedefimizde iki yıl. İhale aşamasına geldik, hedefimiz 2014 yılı ama Allah utandırmasın. Şimdi iki yıl gibi bir sürede sanayi esnafımızı çamur içinde yaşamaya mahkûm edemezdik. Onun için iki yıl gibi bir süre çok uzun süre esnafımızı düşünerek buna gerek gördük.
E. Kaya: Sayın Başkanım iki konuyu bir arada sormak istiyorum, ikisi de doğalgazla ilgili. Doğalgaz firması yeni biten binalara gaz bağlamak için birkaç ay süre veriyormuş. Bunu Belediye olarak siz mi denetliyorsunuz, enerji kurulu mu? Diğeri yapılan asfalt yollardaki ev ve arsalara bağlantı asfalt atılmadan önce yapılsa da tekrar asfalt bozulmasa olmaz mı?
N. Palta: Doğalgaz bağlantı kontrolü bizim uhdemizde değil. EPK Enerji piyasa kurulu tarafından denetlenmektedir, ancak onların bir süreleri olduğunu biliyorum, onu aşmamaları lazım.
Asfalt atılmadan bağlantı yapılmasına gelince, bazı kaldırımlara bunu koyduruyoruz, ama arsa üzerine bunu yapmak tehlikeli bir iş. Herhangi bir kimsenin veya kötü niyetli kişilerin zarar vermeleri halinde tehlikeli bir durum arz edeceği için bunu uygun görmüyoruz.
E. Kaya: Sayın Başkanım Cumhuriyet bulvarını baştan sona yeniliyorsunuz niçin yeniliyorsunuz, buradaki esnaf mağdur olduklarını işlerinin azaldığını söylüyor. Bu yolda altyapı yok muydu da yeniden tamamını söküp yapıyorsunuz?
N. Palta: Bakın ben popülist politika yapmam, üzerine asfaltını atar cilalar giderdim. Bu yolda drenaj kanalı yani yağmurlama yok. Suyla ilgili borular döşenecek, doğalgaz ve suyla ilgili abone bağlantıları da yenilenirken, kanalizasyon eksiklikleri de giderilecek. Yoksa boşu boşuna burada niçin esnafımızı mağdur edelim biraz sabırlı olsunlar. Yaptığımız işler hemşerilerimizin yararına işlerdir.
E. Kaya: Sayın Başkanım bizi makamınıza kadar konuk edip verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz.
N. Palta: Böyle bir fırsatı bize verdiğiniz için ben size teşekkür ederim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.