Belediyeden Vatandaşa ‘Bitkisel Atık Yağ’ Uyarısı
Aksaray Belediyesi, tehlikeli atık olarak nitelendirilen ve kanalizasyona dökülen bitkisel atık yağların evlerden toplanarak lisanslı firmalara teslim edilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, lavabodan dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine sebep olduğunu belirterek, "Bu nedenle Aksaray Belediyesi olarak bitkisel atık yağların kanalizasyon sistemine verdiği zararların önüne geçilmesi adına evlerde birikmiş olan yağları vatandaşların talepleri doğrultusunda evlerden alarak lisanslı firmalara teslim etmekteyiz. Bitkisel atık yağlar; mutfaklardan kaynaklanan kullanılmış kızartma yağları, yağ tutucularından çıkan yağlar ile kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlar olarak tanımlanmıştır. Bitkisel yağ kullanımı sonucu ortaya çıkan ve ekotoksik özellikler göstermeleri nedeniyle 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca ‘Tehlikeli Atık’ olarak nitelendirilmiş atıklardır. Aynı kanun uyarınca bitkisel atık yağların, toplanması, taşınması ve geri kazanım/bertaraf yöntemlerinin de uygun olarak gerçekleştirilme zorunluluğu bulunmaktadır. Anılan yönetmeliğe göre söz konusu atıkların gerekli lisanslara sahip araçlar vasıtasıyla toplanması, taşınması ve bitkisel atık yağ kapsamında işletme lisansı almış geri kazanım-biodizel tesislerinde işlenmesi ve geri kazanımın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Evsel atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar. Lavabolardan döküldüğü zaman drenaj sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Belediye olarak yaptığımız bitkisel atık yağ toplama uygulamamız geleceğe atılan önemli bir adımdır. Sizlerin de katılımıyla Aksaray’ımızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz" dedi.
Aksaray Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü de, vatandaşların ev ve iş yerlerinde kullandıkları bitkisel atık yağları belediye temizlik işleri müdürlüğüne bağlı ekiplere teslim etmeleri konusunda çağrıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.