Benzin fiyatları neden bu kadar yüksek?

Benzin fiyatları neden bu kadar yüksek?
Akaryakıt çeşitlerine son dönemde gelen zamların önemli bir bölümü kur ve petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanırken artan KDV de zammı yükseltti.

Benzindeki 15 kuruşluk zammın 3 kuruşu KDV'den geldi.

Kur ve uluslararası petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak tırmanan akaryakıt fiyatlarına bir yük de vergiden geldi. Önceki gün akaryakıt ürünlerine gelen zamlarla 95 oktan benzinin litre fiyatı Ankara'da 4,93 liradan 5,08 liraya yükseldi. 15 kuruşluk bu zammın 12 kuruşu kur ile Suriye'ye müdahale gelişmelerinin etkisiyle petrol fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklandı. Geri kalan 3 kuruşluk artış ise fiyatın yükselmesiyle oluşan KDV tutarındaki artıştan oluştu. Aynı şekilde motorin fiyatı da önceki günkü zamla 4,34 liradan 4,51 liraya çıktı. 17 kuruşluk bu artışın da 14 kuruşu kur ve petrol fiyatlarındaki artıştan 3 kuruşu da yine KDV artışından kaynaklandı.

ÖTV oranı hep sabit

Akaryakıt üzerinden hem ÖTV hem KDV alınıyor. ÖTV litre başına sabit tutar olarak belirlendiği için kur ya da petrol fiyatlarındaki artıştan olumlu ya da olumsuz etkilenmiyor. Dolayısıyla kur ve petrol fiyatlarındaki artış ya da düşüşten etkilenmiyor. Bu sayede devletin vergi gelir hedefinde herhangi bir risk yaşanmazken, vatandaşın da her maliyet artışında ilave yükle karşılaşması önleniyor.

Oran değil gelir arttı

Ancak KDV oransal alındığı için benzin ve motorine gelen her zam otomatik olarak yüzde 18 oranındaki KDV'nin getirisini de yükseltiyor. Yani oransal bazda uygulanan KDV, kur ve petrol fiyatı gibi nedenlerle her gelen zamda ilave artış etkisi yapıyor. KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmadığı halde, bu yılın başında her bir litre benzinden alınan 72 kuruş KDV bugün 78 kuruşa çıktı. Aynı şekilde 1 litre motorinden alınan KDV de 63 kuruştan 69 kuruşa yükseldi.

Yılbaşına göre 6 kuruş

Bir günde meydana gelen zamların yanı sıra, yıl başından bu yana kur ve petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle benzin 41 kuruş, motorin de 38 kuruş zamlandı. Aynı dönemde, KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmadığı halde hem benzin hem akaryakıta 6'şar kuruş da KDV zammı eklendi. Dolayısıyla vergi artışı dışarıda tutulduğunda benzine 35, motorine de 32 kuruş zam gelmiş oldu.

Fiyatlar düşerse olumlu katkı yapar

Yılın başından bu yana benzin fiyatlarındaki artış yüzde 8,8 olurken bir litre benzine ödediğimiz KDV'deki artış yüzde 8,3'ü buldu. Motorin fiyatlarındaki yüzde 9,2 artışa karşılık da motorine ödediğimiz KDV'deki artış yüzde 9,5'e çıktı. Artışın yanı sıra, kur ve petrol fiyatlarının ileriki günlerde düşmesi halinde KDV'nin yükselten etkisi düşüşe katkı sağlayacak.
bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.