Besiciyi krediler bile kurtaramadı!

Besiciyi krediler bile kurtaramadı!
Çok sayıda çiftlik sahibi kredilerini ödeyemiyor. Bazı uluslararası şirketlerin ise mali zorluk içindeki çiftlikleri satın aldığı öğrenildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ziraat Bankası kanalıyla verdiği sıfır faizli hayvancılık kredisini alanlar ödemede zorluk yaşıyor. Geri ödemesini yapamayan çok sayıda işletme satılığa çıkarıldı, kapananlar var. Sıfır faizin cazibesine kapılan sektör dışından pek çok yatırımcı, borcunu ödeyemediği için kurduğu işletmeyi satılığa çıkardı. Hayvancılık kredileri, 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli büyük ve küçükbaş hayvancılıkta ahır, ağıl yapma, süt sağım tesisi kurma ve hayvan alımını kapsayacak şekilde verilmişti.
FAİZSİZ KREDİNİN CAZİBESİNE KAPILDILAR
Faizsiz krediyi doktor, avukat, turizmci, mühendis, tekstilci gibi hayvancılık sektörüyle hiçbir ilgisi olmayan kişilerin de kullandığını kaydeden Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Sektör dışından gelip yatırım yapanlar zarar etti. Geri ödemesini yapamayan çok sayıda işletme satılığa çıkarıldı, kapananlar var" dedi. Yatırım artı işletme şeklinde büyük çaplı kredi kullananların ödemede sıkıntı yaşadığını vurgulayan Karabulut, “Hayvancılığı bilmeyenler, kredinin cazibesine kapılarak yatırım artı işletme şeklinde kredi aldılar. Büyük umutlarla işe girdiler. Yüksek karlar hedeflediler ama hüsrana uğradılar. O dönemlerde gebe düve alımı için 7 bin liraya kadar kredi alanlar, şimdi aynı düveyi 4 bin liraya satıyor. Elindeki malın değeri yüzde 40-50 düştü. Bu krediyle kurulan çok sayıda işletme satılık” ifadelerini kullandı.
BORÇLAR ERTELENSİN VEYA TAKSİTLENDİRİLSİN
Karabulut, kredi kullanan üreticilerin borçları nedeniyle bugün zor durumda kaldığını belirterek, besicilerin kredi borçlarının ertelenmesi veya taksitlendirilmesini istedi. Karabulut, “Hükümet tarafından devlet ve özel bankalar eliyle özellikle 2010 yılında hayvancılığın geliştirilmesi için sıfır faizli kredi furyası başladı. Krediyi alan çiftlik kurarak, besi işine girdi. Besiciliğe bilen de bilmeyen de girdi. Hesapsız işler yapıldı. Bugünde kredilerin ödeme zamanı geldi. Besiciler borçlarını ödeyemiyor. Besicilerin borçlarını ödememesinde yem ve kaba yem fiyatlarının yüksek olması ile et ve süt fiyatlarının da düşük olması etkili. Bugün yapılması gereken borçların ertelenmesi veya taksitlendirilmesi” dedi.
ÇOK SAYIDA İŞLETME KAPANMA NOKTASINA GELDİ
Kredilerle kurulan çiftlikler sayesinde Türkiye'nin canlı hayvan varlığı önemli oranda artığını belirten Nazif Karabulut, şunları kaydetti: “Çiftlikler hayvancılıkta arz talep dengesini de bozdu. İthalatında önü açılınca çiftlikler hayvanla doldu. Artan hayvan varlığı ile damızlık hayvan fiyatları aşağıya çekildi. Süt üretimi artığı için fiyatlar düştü. Hayvanlarına kaba yem üretecek arazisi olmayanlar yükselen yem fiyatları nedeniyle maliyetlerini karşılayamadılar. Hayvancılığın en büyük gideri kaba yem. Bunları hazır almak, hayvanları lokantadan beslemekle eşdeğer. Oluşan bu
2010 sonunda verilmeye başlayan 'sıfır faizli' krediler ile yüzlerce yeni çiftlik kuruldu. Bu tesisler için 3 milyar liralık kredi kullandırıldı. Ancak, girdi fiyatlarında önlenemeyen yükseliş, yurtdışında alınan hayvanların pahalı oluşu ve tecrübesizlikler, çok sayıda işletmeyi kapanma noktasına getirdi.”
SEKTÖREL BİR İFLAS YAŞANABİLİR
Konu ile ilgili birçok çiftlik sahibi, batak durumda olduklarını, çiftliklerini satmak istediklerini ifade etti. Kredi ile hayvancılığa girenler pişman oldu. Birçok çiftlikteki durum içler acısı. Hatta bazı hayvanlar yanlış beslemeden, tecrübesizlikten ölüyor. Bir besici ise sektörde işlerin kötüyü gittiğini ifade ederek “Sektörel iflas yaşanabilir” iddiasında bulundu. Besici sözlerini şöyle sürdürdü: “Mali zorluk yaşayan ve tecrübe sorunu yaşayan birçok çiftlik bulunuyor. Çoğu çiftlik sahibi kredi borcu olan çiftlikleri nasıl elden çıkarırımın derdine düştü.”
KERİM ATICI konyayenigun.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.