Beyşehir Belediyesi’nden minik öğrencilere ‘masal evi’
Konya'nın Beyşehir ilçesinde ana okulunda öğrenim gören öğrenciler, bundan böyle hikayesini dinledikleri masal dünyası kahramanlarını canlı performanslarla yaşayarak öğrenecek.
Beyşehir Belediyesi tarafından ilçe merkezinde faaliyet gösteren Alaaddin Keykubat Anaokulu bünyesine kazandırılan "masal evi" hizmet vermeye başladı. Alaaddin Keykubat Anaokulu Okul Öncesi Öğretmeni ve Proje Sorumlusu Esma Akbıyık, Beyşehir Belediyesi'nin verdiği destek ve katkılarla hayata geçirdikleri "masal evi" projesinin, devlet anaokulunda bir belediye tarafından uygulanan Türkiye'deki tek proje olduğunu belirtti.
Masal evinde farklı yaş grubundaki minik öğrencilerinin hikayesini dinledikleri masal dünyası kahramanlarını, karakterleri, giyecekleri kostümleriyle ve canlı performanslarla bizzat yaşayarak öğreneceklerini belirten Akbıyık, projenin detaylarıyla ilgili bilgiler verdi. Minik öğrencilerin masal evine daha girmeden masala adım attığını ruhunda hissedeceğini vurgulayan Akbıyık, "Burası tamamen çocuk merkezli bir masal evi olacak. Çocuk girdiğinde, kostümüne büründüğünde o gün okunacak hikayenin bütün kahramanları olacak. Hatta o gün masal evimizde hikayeyi kendisi oluşturacak, arkadaşlarıyla bir araya gelecek ve yeni bir hikaye oluşturabilecek" dedi.
Masal evinin çocukların gelişimine uygun kitaplarla donatılacağını da belirten Akbıyık, günümüzde "süper kahramanlar" olarak bilinen isimlerin yerine Türk örf ve adetlerine uygun Keloğlan, Hacivat Karagöz, Nasrettin Hoca gibi değerlere ait kitapların yer bulacağını kaydetti. Masal evini, çocukların okuduğu kitapları gözleri kapalı iken hayalini kurabilecekleri şekilde tasarladıklarını da anlatan Akbıyık, "Masal evine girdiklerinde çocuklarımız tamamen çok farklı bir dünyaya adım atmış olacaklar. Beşerinden çıkarak dünyanın çok farklı bir yerinde, kitabın içerisine girmişçesine gibi kendilerini hissedecekler. Gördüğünüz gibi Keloğlan'ın masalı, sadece bir sayfadan ibaret değil, onu tamamen bir ocağın yanında canlandırabiliyoruz. Projemize ayrıca, velilerimizi de katarak kostümlerle masal evine gelmelerini sağlayacağız. Çocuklarımız buraya geldiğinde tamamen bir masalın içine girip o kahramana bürünecek. Çocuklarımız anlattığımız hikayelerin etkinliklerini masal evimizde gerçekleştirecek" ifadelerini kullandı.
Projenin diğer aşamasında, masal evinin iç tefrişatı ile bahçesinde yer alan ve yer alacak detaylara ilişkin de bilgiler veren Akbıyık, Konya'daki 80 binde Devri Alem Parkı'nın bir minyatürünü okul bahçesine taşıyacaklarını belirterek, "Hayata geçirdiğimiz 71 bin 400 kitap okuyor ve kitaplar beynin projesidir" konulu proje ile yola çıktık. Projemiz, kendini yenileyen bir proje. İlk basamağı 2016 yılında başladı. İlk etapta 3 tekerlekli bir araçla oluşturduğumuz gezici kütüphane ile ilçemizin tüm okullarına kitap desteğinde bulunmaya başladık. Gittiğimiz okullarda okumalar yaptık. Her akşam, kitap okumayı velilerimizle birlikte destekledik, ödüllendirdik. Projemiz aşama aşama gerçekleşiyor, bu anlamda, masal evimizi okul bünyemize kazandıran Beyşehir Belediye Başkanımız Murat Özaltun Bey'e çok teşekkür ediyoruz. Hedefimiz; okul olarak sürekli daha ileriye gitmek, okuyan ve okumuş nesiller yetiştirmek. Masal evine velilerimizi de davet ederek okumalar yapacağız. İlçemizdeki diğer okullarımızı da buraya davet edeceğiz. Onlara da masal okuma günleri yapacağız. Hedefimiz, Türkiye'de bu projeyle bir ilk olmak" şeklinde konuştu.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ise, anaokulu öğrencilerine kitap okumayı sevdirmek için bu projeye destek verdiklerini belirterek, "Minik öğrencilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu defa çocuklarımız adına yine bir ilke imza attığımız için çok mutluyuz" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.