Bilmediğiniz suda yüzmeyin

Bilmediğiniz suda yüzmeyin
Yaz aylarında serinlemek amacıyla girilen sularda verilen canlar pek çok ailenin evine ateş düşürdü.

Geçtiğimiz günlerde de Beyşehir Gölü’nde bir baba evladını suda boğulmaktan kurtarmak için çabalarken boğularak feci şekilde can vermişti. Yapılan istatistiklere göre ülkemizde yılda ortalama 750-1000 kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Türkiye'nin 49 ilinde Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait sulama kanallarında 13 yılda toplam 922 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. En çok boğulmanın 235 olayla Adana'nın başı çektiği vurgulanan açıklamada, Şanlıurfa'da 132, Konya 113 kişi boğuldu. Boğulanların çoğunluğunu çocuklar ve gençler oluşturuyor. Boğulmalar en fazla yüzde 17,7 ile temmuz ayında yaşanırken bunu 16,8 ile ağustos, yüzde 15,7 ile de haziran ayları izliyor. Bu yıl oruç ayı Ramazan’ın haziran ayına denk gelmesi haziran ayında boğulma kaynaklı ölüm oranlarını düşürdü.

BİZDE BİLİNÇ OLUŞMADI

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, yaşanan boğulma vakaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan boğulma vakalarının bilinç eksikliğinden kaynaklandığını belirten İşbitirici, “Avrupa’da halkın su birikintilerine, göletlere, kanallara girilemeyeceği şeklinde bilinç var fakat halkımızda bu bilinç oluşmadı. Konya göller bölgesi. Beyşehir Gölü’nde Apa’da, Altınapa’da ve buralardan verilen sulama kanallarında pek çok ölüm vakası ile karşılaştık. Kayıtlarımıza göre 2015’te Konya’da 13 kişi can verdi. Yaz sezonunun açıldığı bu günlere kadar 2016’da ise 5 kişi yaşamını yitirdi” dedi. Beyşehir’de geçtiğimiz günlerde yaşanan can kaybına da değinen İşbitirici, şöyle konuştu: “Beyşehir Gölü’nde yaşamını yitiren şahıs yüzme bilmiyor ve elindeki ufak bir yelekle 2 metre derinlikte bir yerde can verdi. Gölün yüzmek için ayrılmış alanında önlemler alınması lazım. Cankurtaran ve kurtarma botlarının hazır bulundurulması lazım. Eğer işletme sahipleri bunları sağlamıyorsa sorumlu olurlar. Bu konuda çalışma başlatacağız. Vatandaşlara da uyarımız; dibi görünmeyen hiçbir suya, kanala girmesinler. Yüzme bilmek yetmiyor.”

EN ÇOK ÇUMRA KANALINDA OLUYOR

Konya AFAD Müdahale Şube Müdürü Zekeriya Vural, Boğulma vakalarının çoğunluğunun ‘kendine çok güvenmekten’ kaynaklandığını belirterek, “1 metrelik suda boğulan insanları var. Vatandaşlarımız bilmedikleri ve derinliğini bilmedikleri sulara fotoğraf çekinmek, eğlence ve yüzme amacı ile girmesinler. Yüzme bilen vatandaşlarımız bile bu sulara uzun süreli yüzme için girmemelidir. Tatlı su insan vücudunu kaldırmıyor. Gölet-göllerde en çok boğulma vakaları su altındaki atıl kalan ağlardan kaynaklanıyor. Sorumsuzca balıkçıların ağ atıp toplamaması nedeniyle vatandaşımız ağlara kapılıyor ve maalesef can veriyor. En çok boğulma vakası Çumra sulama kanalında. Yerköprü  Şelalesi’nde ve Beyşehir Gölü’nde yaşanıyor” dedi.

YÜZME KÜLTÜRÜMÜZ YOK

Konya’nın göl ve göletler bölgesi olduğunu ifade eden Vural, şöyle konuştu: “Göl, gölet ve kanallara deniz mantığıyla yaklaşılmaz. Sonuçta insan yapımı bir su birikintisidir ve tabanı insanın yüzmesine elverişli olacak şekilde değildir. Tabanda yer yer derinlikler ve balçık kaplı bir yüzey bulunmaktadır. Tedbir alırım, yanımda arkadaşlarım var demek işe yaramaz. Defalarca uyardık, uyarı tabelaları da var. Baraj ve göletlerde yüzmek yasak ve tehlikelidir. Yüzme kültürü toplumumuzda oluşmadı. Biz havuzlara gidin diyoruz. Maalesef serinlemek amacıyla göl gölet ve kanallara giriliyor ve cansız bedenler sudan çıkartılıyor.

DSİ tarafından yapılan açıklamada ise, “Zaman içerisinde yoğunlaştığı bölgelerde kanal ve depolama tesislerinde akan ya da durağan su kütleleri ile tesislere ulaşım yolu olarak kullanılan servis yollarının maksatları haricinde kullanılması bölge halkının can güvenliği açısından risk oluşturabilmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü'nce inşa edilen tesislerimizde alınan tüm önlemlere rağmen son 13 yılda 49 ilde, 922 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" denildi.

HÂLİD ŞEN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.