Bir dizinin bölüm maliyeti ne kadar?
CNBC-E’deki ‘Finans Cafe’de Gülay Afşar’ın konuğu yapımcı Faruk Turgut sektörle ilgili net açıklamalar yaptı. Bunda Afşar’ın rolü büyüktü. Afşar, 3-4 konuğu ağırlıyor. Farklı sektörlerde. Küçük küçük ayrıntıları soruyor ve ortaya büyük resmi çıkarmasını biliyor. Dizi sektörüyle ilgili bölüm de öyleydi. Ben de canlı telefon bağlantısıyla (ki hiç sevmem!) maydanoz oldum sohbete. Turgut bir dizinin kanala maliyetinin 350-400 bin TL arasında olduğunu söyledi. Bir dizinin oyuncu ve teknik ekibinin ortalama 130 kişiyi bulduğunu belirtti. Dizilerin en çok maliyeti ise ‘başrol oyuncusu’ oluyor. Turgut toplam maliyetin yüzde 25’inin oyuncu ücreti olduğunu söyledi. Türkiye’ de ‘star oyuncuların’ çok iyi para aldığını vurguladı.
Bir dizinin tutacağı kaç bölümde anlaşılır?
Faruk Turgut 4 - 6 bölümün sınır olduğunu söylüyor. Yani dizinin iş yapıp yapmıyacağı bu bölüm aralığında anlaşılıyor. Reklam pastası 3 milyar doları bulmuş. Bu rakamın çok iyi olduğunu söyledi. Zaten diziler biz izleyiciler izlesin diye değil reklamlar izlensin diye yapılıyor! Peki bir yapımcı bir diziden ne zaman para kazanmaya başlar? Bu sorunun cevabı Gold Film yapımcısı Faruk Turgut’a göre şöyle; birinci sezon para kazanılmaz. İkinci ve üçüncü sezonda yapımcı para kazanmaya başlar.
İhraç dizilerin bölüm başı fiyatı nedir?
Yerli dizilerin ulaştığı izleyici sayısı yani ülke sayısı epey geniş. Peki bundan para kazanılıyor mu? Faruk Turgut bir rakam verdi; ortalama bir yerli dizinin bölüm başına yabancı bir ülke televizyonundaki gösterimi için ödenen ücret 10 bin dolar. “Çok komik bir fiyat” dedi. Ee, Amerikan dizileri var, Brezilya dizileri var...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.