Borçlar birikti! Esnafı zorlu bir dönem bekliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından merakla beklenen 1 Haziran kararlarını açıkladı. Açıklanan kararların hayat bulması ile Türkiye, normalleşme sürecinin yeni bir dönemine daha girmiş olacak. 1 Haziran'dan itibaren şehirler arası seyahat kısıtlaması kalkacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı, 0-18 yaş arasına uygulanacak. Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, yüzme havuzları ve kaplıcalar belirlenen kurallar dahilinde açılacak. Kamu personeli 1 Haziran itibariyla normal mesaiye başlayacak. Kreşler ve gündüz bakım evleri 1 Haziran'da açılacak. Plajlar, Milli Parklar ve bahçeler de 1 Haziran tarihinde açılacak. Yol güzergâhlarındaki dinlenme tesisleri de Pazartesi gününden itibaren faaliyete geçecek. Spor tesisleri gece 24.00'a kadar hizmet verebilecek. Kütüphaneler ve Millet Kıraathaneleri 1 Haziran'da açılacak. Müze ve Ören yerleri de 1 Haziran'da açılacak.
İŞLERİMİZ ESKİSİ GİBİ HAREKETLİ OLMAZ
Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, 1 Haziran'da “Bismillah” deyip, iş yerlerini açacaklarını söyledi. Sadece kendi sektörlerindeki değil, tüm esnafların büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belirten Karamercan, koronavirüs sürecinde mağduriyeti en fazla yaşayan esnaf kesiminin lokantacılar olduğunu kaydetti. Lokantalarda çalışan işçi sayısının diğer esnaf gruplarına göre daha fazla olduğunu aktaran Karamercan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnafımız, ne yazıkki bu süreçte masraflarını karşılayabilmek adına faize bulaştı. İyi, güzel, işletmelerimizi açacağız. Dükkânımızı açar açmaz, mülk sahibi arayacak ve 'Kiramı ödeyebilir misin?' diyecek. Ötelenen borçların ödemesi gelecek. Kredi ödemelerinin günü yaklaşacak. Sıkıntılar, yine devam edecek. Koronavirüsten ötürü insanlarda bir tedirginlik var. Güven problemi yaşanıyor. Biz, esnaflar olarak bütün kurallara dikkat ederek, hizmet vereceğiz. Fakat biliyoruz ki, işlerimiz de eskisi kadar hareketli olmayacak. Satışlarımız eskisi gibi de fazla olmaz.” Menüde bir fiyat değişikliği olur mu olmaz mı sorusunu da yanıtlayan Karamercan, “Fiyat değişimi konusunda bir şey söylemek için çok erken. Fakat üyelerimizden fiyat artışı konusunda gelen talep çok olursa, değerlendirmeye alırız” şeklinde konuştu.
KISA SÜREDE ATLATILACAK BİR DÖNEMİ YAŞAMAYACAĞIZ
Konya Kahveciler ve Çay Ocakları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil ise şunları söyledi: “İnsanımızın virüse olan kaygısı devam edecek. Yani eski günlerin geriye gelmesi için vatandaşımız bir alışma sürecinden geçecek. Bu süreç, uzun olabilir. Bizim işlerimiz de eskisi gibi olmayacak.
Bu sıkıntılı süreçte kirasını ödeyemeyen esnafımız oldu. Ötelenen vergi, SGK, BAĞ-KUR borçlarımız var. Zararını kapatmak adına kredi çeken esnaflarımız oldu. Bizim esnaf grubumuz, genel olarak günü birlik kazanıp, günü birlik yiyen bir esnaf grubu. Şimdi masa sayısı yarı yarıya düşecek. İşlerimiz eskisi gibi olmayacak. Bir yandan da birikmiş borçların ödeme günü gelecek. Doğrusu önümüzü göremiyoruz. Sıkıntılı sürecin yine devam edeceğini düşünüyoruz. Birkaç ayda atlatılacak bir dönemden bahsetmiyoruz. Tüm bunlara ilaveten esnafımızın masrafları artacak, gelir kaybı yaşanacak. Bu sıkıntılı süreçte esnafı borçlandırma dışında bir şey yapılmadı. Kiranın birikmesi esnafın belini büküyor. Esnafa nakdi bir destek sağlanmadı. Kira yardımı beklentimiz vardı, olmadı. Kapalı kaldığımız süreç için SGK ve BAĞ-KUR borçlarının ötelenmesinden ziyade, alınmamasını ısrarla talep ediyoruz.”
EMRE ÖZGÜL merhaba
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.