Bu kış cepler yanacak!
Yaklaşan kış mevsimi öncesinde doğalgaz ve elektriğe yeni zamların yapılacak olması kesinleşti. Bir yılda elektrik ve doğalgaza toplamda yüzde 25-40 zam yapılıyor olması vatandaşın cebine doğrudan yansıdı. Yani bin TL'ye ısınan bir ev bu kış en az bin 300 TL'ye ısınacak
Evlerde kışa hazırlıklar başladı. Kış mevsimini sorunsuz bir şekilde geçirmek isteyen vatandaşlar sobalarını almaya ve temizlemeye, odun ve kömür ihtiyaçlarını gidermeye, evlerinin kışlık bakımını ve ısı yalıtımını yaptırmaya başladı. Evlerde kış hazırlığı yapılırken, bir taraftan da yeni zamların yapılacağı haberleri yayılır oldu. Odun ve kömüre, elektriğe, doğalgaza yıl içerisinde yapılan ve bugün açıklanması muhtemel olan yeni zamlarla birlikte kışın maliyetinin geçen yıla oranla yüzde 25-40 arasında artacağı ifade ediliyor.
En son geçtiğimiz nisan ayında doğalgaza zam yapılmıştı. Bu ay içerisinde doğalgaza yüzde 10-15 arasında zam yapılacağını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Bu zammın da uygulamaya koyulması ile birlikte bir yıl içerisinde doğalgaza yaklaşık yüzde 30 oranında zam yapılmış olacak. Zam furyası doğalgazla sınırlı kalmadı. Elektriğe de yine bu ay içerisinde yeni bir zam daha yapılacağı açıklandı. Yeni gelen zamla birlikte elektrik de geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ortalama yüzde 30 daha pahalı olacak. Gelen zamlar vatandaşın cebine doğrudan yansımış olacak.
KÖMÜR 480-520 TL'YE SATILIYOR
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte kömür satışlarının arttığını belirten kömür satıcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) 57. Meslek Komitesi Başkanı Seyfi Gökhan, vatandaşın kış hazırlıklarına hız verdiğini, havanın soğumaya başlamasının işlerinde hareketlilik yaşanmasını sağladığını belirtti. Her yıl kömür satışlarının biraz daha düştüğünü anlatan Seyfi Gökhan, “Bizim en büyük sıkıntımız düşük kalorili kömürlerin sosyal yardımlaşma adı altında dağıtılıyor olması. Geçtiğimiz yıl sadece Konya'da 40 bin ton kömür dağıtılmıştı. Aslında biz sosyal yardımlaşmanın kömür dağıtmasına karşı değiliz. Ama hak edene dağıtılsın. Biz fakir fukaranın hakkı yensin istemiyoruz” dedi. Özellikle doğalgaz kullanımının artmasına bağlı olarak Konya'da kömür satışlarının her yıl biraz daha azaldığını kaydeden Seyfi Gökhan, “Biz Konya'da doğalgazın kullanılmasına karşı değiliz. Hangisi daha temiz, hangisi daha zararsız, hangisi daha hesaplı ise o kullanılmalıdır. Bizim sattığımız kömürler 5 bin 500 ile 6 bin kalori arasında değişiyor. Konya'da Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir standart var” dedi. Kalorifer yakıtı olarak bilinen kömürlerin fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Seyfi Gökhan, “Kalorifer yakıtı dediğimiz fındık, ceviz ve portakal türü kömürler dışarıdan geliyor. Bu nedenle dolarla ticareti yapılıyor. Bu kömürlerin fiyatı da 320-400 dolar civarında satılıyor” diye konuştu.
350 BİN TONDAN 90 BİN TONA GERİLEDİK
Kömür satışlarının özellikle son iki yılda ciddi oranda düştüğünü söyleyen Seyfi Gökhan, bu durumun Konya'daki hava kirliliğinin önlenmesine de önemli ölçüde katkı sağladığını dile getirdi. Son 15 yıldır Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir standardın Konya'da uygulandığını ve kömürde 5 bin 500 kalorinin altına düşülmediğini dile getiren Gökhan, bölgesel olarak bakıldığında ise en çok kömür kullanımının Karatay'da olduğunu bildirdi. Karatay'da doğalgaz kullanımının henüz yaygınlaşmadığını kaydeden Seyfi Doğan, “Konya'da genel itibariyle yılda ortalama 350 bin ton kömür yakılıyordu. Kışın sert geçtiği dönemlerde bu oran daha da artıyordu. Doğalgazın kullanılmaya başlaması ile birlikte kömür kullanımı 90 bin tona kadar geriledi. Özellikle son iki yılda ciddi bir düşüş yaşandı” diye konuştu. Isınmada sobayı tercih edenler odun ve kömürün yanında soba ve soba malzemelerini de satın alıyor. Şimdilerde bekledikleri hareketliliğin olmadığını söyleyen soba satıcıları, kış mevsiminin etkilerinin daha çok hissedildiği, havaların iyiden iyiye soğuduğu günleri bekliyor. Sobanın maliyeti ise boru, kova, altlık gibi parçaları ile birlikte 250 TL'yi buluyor.
EN AZ MALİYETLE NASIL ISINILIR?
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla enerji maliyetlerinin arttığı bir dönemde en az maliyetle en iyi şekilde ısınmanın yollarını arayan vatandaşlar ise tasarruf yollarına başvurur oldu. KTO 57. Meslek Komitesi (kömürcüler) Başkanı Seyfi Gökhan, vatandaşa daha az enerji harcayarak daha iyi ısınabilme konusunda da tavsiyelerde bulundu. Gökhan, “Bizim ilk tavsiyemiz mutlaka kömürcülerden garantili ve geri iadesi olabilecek kömürlerin alınmasıdır. Merdiven altı dediğimiz ve ne olduğu belli olmayan kaçak kömürlerin kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu kömür, rüzgarın ters yönde estiği dönemlerde zehirlenmelere neden olabilir. Tabi ki kömürü tutuşturmak için bir de odun lazım. Odun da çeşitlerine göre değişmekle birlikte 400-450 TL arasında satılıyor. Kaliteli kömür daha az odunla daha çabuk tutuşacağı için odun maliyetini de düşürecektir. Kömürü torbayı açıp yere döktükten sonra tekrar kovaya doldurursanız daha iyi karışım olur ve daha uzun süreli yanar. Ayrıca baca ve soba sistemlerinin temizlenmesi çok önemlidir. Diğer taraftan ısı yalıtımı ile yüzde 40'ı aşan oranlarda tasarruf sağlandığı da bilinmektedir. Mümkünse ısı yalıtımı yaptırılmalı, kapı ve pencerelerden gelebilecek soğuk havaya karşı gerekli tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
ISI YALITIMI İLE MALİYETLERİ DÜŞÜRÜN
Isı yalıtımı uygulamasıyla binalarda yüzde 60'a varan enerji tassarrufu sağlanabiliyor. Yalıtıma yapılan yatırım kendisini ortalama 2.5 sene içerisinde amorti ederken, uzmanlar yalıtımın, bir masraf değil yatırım olarak algılanması gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra ısı yalıtımı yapılmış olan yapılarda konfor düzeyi de artıyor. Kış aylarında 20 derecenin altına düşen hava sıcaklıkları, yalıtımsız bir yapıda, kışın enerji kayıplarını artırıyor. Yalıtım yapılmış binalar bu tip kayıp ya da kazançlara maruz kalmazken, ideal ortam sıcaklığı olan 20-22 derece yalıtımlı binalarda minumum kaynak tüketimiyle sağlanabiliyor. Ayrıca yalıtım, binanızın iç ortamı ve dış duvarları arasındaki ısı farkım azaltıp, duvar içindeki yoğuşmayı engelleyeceği için yaşanan mekanın rutubetsiz ve sağlıklı bir ortam olmasını sağlıyor. Türkiye'de bütün bina stoğuna doğru ısı yalıtımı yapsa, yıllık 10 milyar dolar tassarruf elde edileceği tahmin ediliyor.
RASİM ATALAY merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.