Belgemen, "Biz geldiğimizde Eskil'de yol yoktu!"
Belgemen'in açıklamaları şu şekilde;
1.DÖNEM
Sevgili kardeşlerim Eskil'imiz 1984'ten bugünlere nasıl geldi? 1975 ve üzeri doğumlular pek bilmez.
Şimdi sizlere yapılanları ve süreci hatırladığım kadar hiç abartmadan olduğu gibi anlatacağım.
1983 yılında Çulfa'da bir düğünde; Çulfa, Kaputaş, Çukuryurt, Kökez ve Yüksecik halkının ileri gelenleri toplanıp bir aday çıkarma kararı almak için fikir birliğine varmışlar her köyden bir aday tespit etmişler Yüksecik'ten de beni zikretmişler. Rahmetli babam, "Necati çocuk, olmaz" demiş fakat ekip benim üzerimde karar kılmışlar.
O zaman ben Celil'de vekil öğretmenlik yapmaktaydım. Aralık ayında bir cumartesi günü köye geldim babamın evde toplanıldı, aday kararı verildi bir otobüs çağrıldı o gün aday tanıtımı için köyler gezilmeye başlandı bu böylece 4 ay devam etti 6 aday çıktı benimle birlikte; Mustafa Koyuncu (Hamov), Hacı Mehmet Tüzün (Hacı Kör), Şerafettin Meral, Şerafettin Türker ve Abdullah Çıracı (Mut) yarış başladı 25 Mart 1984 seçim yapıldı hasbelkader biz 1054 oyla 144 farkla seçimi kazandık.
5 gün sonra mazbatayı; 30 Mart cuma günü de Kemal Mutlu'dan mührü ve belediyeyi teslim aldık.
Bismillah dedik başladık hepsi 15 personel, birisi çalışmaz 3 BMC kamyon, bir kepçe, eski bir greyder, kasada para ise yok sayılır derecede az.
O seneler Eskil'e hiç gelip giden yoktu, sadece cuma günleri 5-8 koruma bekçisi, 10-15 vatandaş geliyor o kadar. Gelmeyen haklı Eskil'de hiçbir şey yok; 4-5 bakkal, 3 kahvehane, bir kaynakçı başka bir şey yok.
Seçim sürecinde gezerken bizi pek lafa katmıyorlar, bazen konuşup bazen kulak misafiri oluyorduk.
O zaman halkın istekleri başta köylere elektrik, pancar kantarı, pancar şefliği, banka şubesi, hayvan ve sebze pazarı, camilere imam kadrosu...
Hiç yol yok; olan da stabilize!
Eskil'in yüzde 50'si at araba yolu idi mesela Bilezikli-Oklava tarafında greyderle çizilmiş tek yol yoktu. Allah'a şükürler olsun hepsini yok imkanlarla yapmaya başladık ve tamamladık.
Halk, bilhassa beni aday yapanlar bir şeyler bekliyorlardı, "Karşıdakiler bu çocuk ne yapacak, Eskil bunu bir yılda bozar gönderir." diyorlardı. Biz de bunları duyuyor hizmete ve kendimize daha çok dikkat ediyorduk.
Eskilli'yi ve Eskil Kasabası'nı, ellerin memleketinden kurtarıp itilip kalkınmadan 3'üncü 4'üncü sınıf vatandaşlıktan kurtarıp kendi memleketimizde işlerini görmesini sağlamanın şart olduğuna ekibimizle ant içtik, şükürler olsun başardık, halkımızın istediği her konuya el atmaya başladık.
Elektrik mutlaka bir yerden başlanması lazımdı bizden önce elektrik için grup grup Ankara’ya gidiliyordu bir grup söz alıyor başka bir grup gidip bozuyordu.
Dönemin milletvekillerine Niğde Valisi'ne, Türkiye Elektrik Kurumu'na (TEK), gidip geliyoruz hiç kesmeden mücadeleye başladık. Bir gün Niğde Valisi Ünal Özgödek'i akşam yemeğine davet ettik, "Sayın Valim bakınız Konya ve Aksaray köylerinde elektrikler cayır cayır yanıyor, Eskil ortada Sahra çölü gibi karanlığın için kalıyor" dedik.
Bu Vali Bey'i çok etkiledi.
Bir gün kararlaştırdık TEK Konya Bölge Müdürü Burhan Bey'i de çağırdı, üçlü toplantı yaptık.
İlk olarak Bozçamahmut'un içinden elektrik hattı geçtiği için direkleri, telleri ve trafoyu TEK temin edecek, köylü direk yerlerini kazacak ve işçilerin yemeklerini temin edecek, belediye tarafından da karşılanıp konaklama sağlanacaktı.
Bu şekilde 1984'ün sonunda Bozcamahmut'a elektriği verdik.
1985 yılında üç müteahhite ihale edip her köy ve yaylaya elektrik verecektik.
Durmak yoktu halkın istekleri yapılacaktı 1984'te gerekli hazırlıkları yaptık.
1985'te sebze ve hayvan pazarını kurduk şimdiki gibi olmaz dediler ama oldu. Aynı yıl petrol istasyonunu yaptık petrol almaya başka kasabalara ve ilçelere gidiliyor, mazot dar zamanlarda oralarda ya vermiyorlar veya arabaları aşağıya iteliyorlardı onu da yaptık.
Un fabrikasını kurduk çok güzel çalıyordu, 1994'e kadar hizmet verdi belediye el değişince bu hale geldi.
Esnaf Sanatkarların olduğu binayı, Pancar Şefliği'nin binasını yaptık.
Zirat Bankası Eskil Şubesi'ni 1986 programına aldırıp, 1987'de Sokarıklı ve Çulfa kantarlarını hizmete açtık.
Okul ihtiyacı vardı 1985'de Eskil Yatılı Bölge Okulu'nu aldık temelini attık.
Ben geldiğimde Eskil Ortaokulu'nda 35 öğrenci vardı, eğitimi teşvik ettik.
1987'de Çulfa'ya ortaokul açtık Türkiye’de yaylaya ilik defa ortaokul açmış olduk. 1989'da Eskil Lisesi'ni açtık.
Camilerimizde imam kadrosu yoktu hepsini tamamladık.
O dönem 7 tane minibüs aldık, halkın Eskil'e gelecek durumu ve vasıtası yoktu adeta can simidi oldu, vatandaşlarımız Eskil'e gelmeye başladı, o zamana kadar Eskili görmeyen birçok kişi vardı Eskilimiz yavaş yavaş ayaklarının üstünde durmaya başlamıştı. Yeni araçlar alarak araç parkını genişletiyor, tanker minibüs damperli arabalar alındı kendi işimizi kendimiz yapmaya başladık.
Bunları ve diğer hizmetleri yaptık ve yapmaya devam ediyorduk
Bu arada 1989 seçimleri geldi çattı. (Devam edecek). haberfark.net
Hayırlı akşamlar
Sizlerle şöyle bir tarihe el atalım çok soruluyor şu tarihte ne oldu diye sizleri bilğilendire bilirsem ne mutlu 10.15 gün arayla diğer dönemleride sizlere yazacağım inşallah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.