Çalışırken ölüyoruz
İş Sağlığı ve Güvenliği'nin bütün çalışmaları ilgilendiren ve çalışma yaşamının en temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Kalyoncu, “İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin göstergeler, temel insan hakları, çalışma yaşamı ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin önemli bir gösterge olarak benimsenmek durumundadır. Ancak SGK ve diğer resmi istatistikler bile göstermektedir ki ülkemizde İş sağlığı ve Güvenliğine ilişkin gereken önem verilmemektedir. İş Sağlığı ve Güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların psikolojik ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sağladığı olanakların bu alana yönelik olarak geliştirilmesi, bilimsel araştırmaya dayalı riskin doğru tanımlanması, planlı çalışma ve üretim sürecindeki gelişmelerin bilimsel yöntemlerle incelenmesi ve nihayet güvenlik önlemlerinin arttırılmasıyla sağlanabilmektedir” dedi.
GERİ KALMIŞ ÜLKELERDE BU SORUN HALA MEVCUT
Gelişmiş ülkelerin yasal önlemlerle toplumsal eğitim ve bilinçlendirmeyle sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe kat ettiğini dile getiren Kalyoncu, sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayi ve demokrasi kültürü gelişmemiş, öneri ve denetim sistematiğinin gelişmediği ülkelerde yaranın kanamaya devam ettiğini söyledi. “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş kazaları ve meslek hastalıkları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” diyen Kalyoncu, “Hızlı gelişen bilim, teknoloji, kalkınma ve sanayileşme süreçleri kuşkusuz ülkelerin gelişme süreçlerine birçok faydalar sağlamıştır. Ancak çalışma yaşamı ve güvenliği için aynı başarının sağlandığını söylemek güçtür. Uluslararası Çalışma Örgütü ’nün açıklamalarına göre dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmekte, günde yaklaşık 5 bin kişi ölmektedir. Dünyada her yıl 270 milyon iş kazası gerçekleşmekte ve 160 milyon insanda çalışmadan kaynaklı hastalık meydana gelmektedir” dedi.
TÜRKİYE'DE HER YIL BİN 400 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Türkiye'de her yıl 60 bin civarında iş kazasının olduğunu belirten Kalyoncu, bu iş kaza ve meslek hastalıkları sonucunda her yıl yaklaşık bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Türkiye bu rakamlarla, dünya sıralamasında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ilk üç ülke içerisinde, Avrupa‘da ise birinci sırada yer almaktadır. Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre mevzuata aykırı hareket edenler hakkında maalesef ağır idari para cezaları uygulanacaktır. Örneğin bir site yöneticisi, sitede kapıcılık görevinde çalışan işçiyle ilgili risk analiz raporunu hazırlatmazsa işverene ilk ay 3 bin 234 TL zorunluluğun yerine getirilmemesinde ısrar edilmesi üzerine devam eden her ay için 4 bin 851 TL para cezasıyla karşılaşacaktır. Bunun yanında acil durum planının yaptırılmaması halinde her ay için bin 78 TL, çalışanlara mesleki eğitim verilmemesi halinde ise yine bin 78 TL idari para cezası uygulanacaktır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce gerekçesi belirtilmek suretiyle verilecek idari para cezalarının tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde ödenmesi zaruridir. Kanunda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesiyle ilgili 70 adet farklı ceza meblağı belirlenmiş olup, bu meblağlar bin TL İlâ 86 bin 240 TL arasında değişmektedir. Bu rakamlar bize bu kanuna işverenlerin mutlaka uyması gerektiğini aksi takdirde ağır yaptırımlarla karşılaşılabileceğini göstermektedir. Yukarıda belirtilen hususlarla söz konusu kanunda yapılması zaruri olan diğer işlerin yürütülmesi, sorunlarının çözüme kavuşturulmasına yönelik sağlık ve güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi çalışmaları mühendislerin temel çalışma alanları arasındadır. Günümüzün gerektirdiği sağlıklı ve güvenli işyerlerinde verimli ve kaliteli üretimin gerçekleştirilebilmesi iş güvenliği mühendislerin bu konuda yapacağı olumlu katkılarla sağlanacaktır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışının ülke genelinde yerleştirilmesi, halkımızın ve firma sahiplerinin konunun önemiyle ilgili bilgilendirilmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.