Çek elini bayramımızdan!
Krediler ve kredi kartlarıyla vatandaşın iliğini kemiğini sömüren bankalar, şimdi de “Bayram Kredisi” adı altında vatandaşı kendilerine borçlandırıyor. Durgunluktaki ekonominin “tek kazananı” olan bankalar, kazanç sağlama uğruna kutsal değerlerimizden olan “Bayram” kavramını bile istismardan kaçınmıyorlar.
Borçlu artar, banka kazanır!
Tarihlerinin en parlak dönemini yaşayan bankaların kârlarındaki artış, borçlu sayısındaki artışa paralel hız kesmeden devam ediyor. Yılın ilk yarısını 13.86 milyar lira net kârla tamamlayan bankalar, böylelikle her saatte 3 milyon, her dakikada da 53 bin lira kâr etmiş oldular. Öte yandan, kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı geçen sene 368 bin iken, bu senenin ilk 5 ayında 233 bine ulaştı.
Kutsal da dinlemiyorlar
İslam dinine göre haram olan faiz üzerinden kazanç sağlayan bankalar, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte adeta durumdan vazife çıkardılar. “Haramı helal gibi gösterme” yarışına giren bankalar, kredi reklâmlarında bol bol İslami motif ve figürü kullanarak faizi meşrulaştırmaya çalışıyor. Bankalar, bu da yetmezmiş gibi mübarek Ramazan Bayramı’nı bile kazançları için vasıta yapmaktan çekinmeyip “Bayram Kredisi” adı altında vatandaşı borç batağına çekiyor.
Bir yandan geçim sıkıntılarıyla, bir yandan da özendirilen tüketim dolayısıyla kredi ve kredi kartlarına muhtaç duruma getirilen vatandaş, bir de “bayram kredisi” aldatmacasıyla bankalara borçlandırılıyor. Kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı geçen yılın tamamında 453 bin 656 iken, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 325 bin 179 kişiye yükseldi. 2011 yılında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 413 bin 347 idi. Bu sayı 2012 sonunda yüzde 100’e yakın artarak 822 bin 87 kişiye fırladı.
Aynı şekilde, kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısında da büyük bir artış gözleniyor. 2011’de 174 bin 702 kişi olan ferdi kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı geçen yıl yüzde 115 artışla 368 bin 431’e ulaştı. 2013’ün ilk beş ayında ise kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 233 bini geçti.
Bayramı da alet ediyorlar
Bankalar için borcunu geciktiren müşteri en makbul müşteri olurken, “bayram kredileri” ile “banka kurbanlarına” yenileri ekleniyor. Açıklanan veriler, borçlu sayısındaki artışa paralel olarak bankaların kazançlarının da katlandığını gösteriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü-Haziran 2013” raporuna göre, net faiz gelirlerindeki artış ve diğer faiz dışı gelir gider dengesindeki gelişmenin etkisiyle, bankaların kârında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.7 artış oldu. Bu yılın ilk yarısında bankaların günlük ortalama net kârı 76.6 milyon lira olurken; bankalar saat başı 3 milyon 190 bin lira, dakikada 53.2 bin lira kâr elde etti.
Bankaların hizmet ve komisyon gelirleri de yüzde 19.4 artarak 11 milyar lirayı aştı. Bankacılık sektörünün aktif toplamı yılın ilk yarısında yüzde 11.5 artarak 1 trilyon 528 milyar lira seviyesine ulaştı. Bankacılık sektörünün toplam kredileri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.9’luk yükselişin ardından, ağırlıklı olarak kurumsal/ticari kredilerdeki artışın etkisi ile yılın ikinci çeyreğinde ivmelenerek yüzde 10.5 artış gösterdi.
Takipteki alacaklar arttı 26.1 milyar liraya çıktı
Sektörün takipteki alacakları, geçen yılın sonuna göre yüzde 11.7, yani 2.7 milyar lira artarak Haziran 2013 itibarıyla 26.1 milyar lira seviyesine yükseldi. Geçen yıl genelde tüm kredi türlerinde gözlenen takipteki alacak artışı, bu yılın ikinci çeyreğinde de kredi kartları dışında devam etti. Son çeyrekte görülen aktiften silmelere bağlı olarak sektörün takibe dönüşüm oranı (TDO) 0.2 puan azalarak bu yılın 2. çeyreğinde yüzde 2.8 oldu. 2002 yılından itibaren aktiften silinen 16.6 milyar lira tutarındaki sorunlu alacağın da hesaplamaya dahil edilmesi durumunda TDO yüzde 4.4’e yükseliyor.
milligazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.