Çiftçinin derdi büyük!
Araştırma sonuçlarına göre çiftçiler geçinemediklerini söylüyor.
Ø Çiftçilerin yüzde 87.60’ı zorunlu harcamalardan sonra ellerinde para kalmadığını,
Ø yüzde 72.40’ı ahırlardaki hayvan sayısının azaldığını,
Ø yüzde 35.50’si çiftçiliği bırakarak göç ettiğini,
Ø yüzde 38.1’i kooperatifçiliğe önem verilmesini,
Ø yüzde 65.9’u ise “tarla tarımından çok hayvancılığa önem verilmesini ve devlet desteklerinin artırılmasını,
Ø yüzde 19.3’ü mera alanlarının kalmadığını ve yüzde 22.1’i toprağın eskisi gibi verimli olmadığını,
Ø yüzde 30.2’si suyun kalmadığını, yüzde 38.6’sı iklimin değiştiğini ve yüzde 70.8’i nehirlerinin kirlendiğini belirtiyorlardı.
TARIMSAL ÜRETİM NE ALEMDE?
Para kazanamayan çiftçilerin bir kesiminin tarımdan vazgeçtiği biliniyor.Toplam tarım alanı 1990’da 27milyon 856 bin hektardan, 2014 Ocak’ta 23 milyon 811 bin hektara düşmüş durumda. Bunun sonucu olarak tarımsal üretim gerilemiş. Bir örnek: 1990-2013 döneminde baklagil üretimi yüzde 43 azalarak 2 milyon 13 bin tondan 1 milyon 148 bin tona düşmüş.
BU CEVAPLAR BENİM DE OYUMU YÖNLENDİRECEK
Özetle sonuçlar çiftçilerin durumlarının iyi olmadığını ve tarımın önemli sorunları olduğunu gösteriyor. Çözümlerle ilgili yasalar parlamenter demokrasilerde meclisten çıkacağına göre, genel seçimlerde aday olacaklar, aşağıda sıralanan çiftçi sorularının cevaplarını aramak ve bilmek durumundadır diye düşünüyorum. Bir tarım uzmanı ve küçük bir çiftçi olarak aldığım cevaplar benim de oyumu yönlendirecek.
ÇİFTÇİLERİN SORULARI
Ø Tarımsal desteklemeler, Tarım Yasası’nın temel ölçütleri düzeyinde gerçekleştirilecek mi? Tarım Yasası’nın bu hükmü neden uygulanmıyor?
Ø Çiftçilerin borçlanması, neden özel bankalara yönlendirildi? Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri işlevlerini neden yitirdi?
Ø Tarımsal girdilerden alınan KDV ile Özel Tüketim Vergisi ne zaman düşülecek?
Ø Tarımsal amaçlı kooperatifleri güçlendirici yasalar ne zaman çıkarılacak? Üreticiler AB’de olduğu gibi neden sanayici olmuyorlar?
Ø Kırsal kesimde örgüt fazlalığı hatta örgüt kirliliği ne zaman sonlanacak? Kurulan örgütlerin işlevleri neden karıştırıldı?
Ø Tarım topraklarının yabancı ya da yabancı denetimli bankalar tarafından alınmasını engelleyici yasalara gereksinme duyuyor musunuz? Bu konuda bir sınırlama getirilecek mi?
Ø Tarım toprakları ve meralarının korunması konusunda neler yapılabilir?
Ø Türkiye lider durumda olduğu ürünlerde uluslararası borsaları neden kuramıyor? Fındık, üzüm, kayısı borsaları gibi.
Ø Kooperatifler, ürünlerini aracısız olarak pazarlayamazlar mı? Yerel yönetimler bu konuda gerekli olanakları niçin sağlayamıyor?
Ø Çiftçilere tohum ve damızlık üreten devlet tarım işletmeleri neden satılıyor? Bunların korunarak geliştirilmeleri olası değil mi?
Ø Tohumculuk Yasası, Şeker Yasası, Tütün Yasası gibi üretici ve tüketicilerin aleyhine olan yasaları değiştirmek istiyor musunuz?
Ø Mazot, gübre, yem gibi girdi fiyatları Batı ülkelerine göre neden kat kat fazla? Girdi fiyatları artarken çiftçi eline geçen ürün fiyatları neden düşüyor?
Bakalım, adaylar bu sorulara nasıl yanıt verecekler?
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı
Odatv.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.