Çiftçinin zor harmanı!
Artan maliyetler ve atılan yanlış adımlar nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan çiftçiler, bankaların yüksek faizli kredilerine muhtaç kaldı. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda bugün bir çok çiftçi, tarlalarını bankalara ipotek ettirip borçla üretim yapıyor. Çoğu çiftçi ise tarımsal sulamada kullandığı elektriğin bedelini ödeyemiyor. Köylünün bankalardan çektiği ve bir türlü ödeyemediği krediler toplumsal anlamda kanayan bir yara haline geldi. Kredi borçlarını ödeyemeyen binlerce çiftçi, bankalara tarlalarını ipotek ettirdi. Türkiye genelinde bankalardan tarafından haczedilen arazilerin miktarı ise tam bilinmiyor. Borcunu ödeyemeyen bazı çiftçilerle ilgili üzücü haberler medyaya zaman zaman yansıyor. Hesapsız kredi kullanımı, bankaların pazarlama faaliyetleriyle birleşince köylü faiz batağına düştü. Harman vakti geldiği zaman çiftçinin gelirinin önemli bir bölümü ya bankalara ya da MEDAŞ'a gidiyor. Elinde olmadığı için borcunu ödeyemeyen çiftçilerin yanı sıra borcunu ödemek için bankalar arası mekik dokuyan çiftçiler de var. Televizyon reklamlarıyla çiftçiye 'kredi kullanın' çağrısı yapılıyor.
KREDİLERLE AÇIKLAR KAPATILIYOR
Karapınar Ziraat Odası Başkanı Hikmet Bozaklı, çiftçilerin maliyetlerin artmasından dolayı üretim yapamaz duruma geldiğini belirtti. Konya'da kayıtlı 100 bin çiftçinin bulunduğunu ifade eden Bozaklı, "100 bin çiftçinin yaklaşık yarısı yani 50 bini aktif. 100 bin baz alındığında ortalama her çiftçinin bugün 40 bin lira borcu var. Aktif olan çiftçiler baz alındığında kişi başına düşen borç sayısı ise 70-80 bini buluyor. Bankaların kullandırdığı tarım kredilerinde Konya ilk sıralarda bulunuyor. Çiftçiler üretim yapabilmek için kredi çekiyor. Çiftçiler, ürünlerden beklediği parayı kazanamayınca başka bir bankadan kredi çekip o bankanın borcunu kapatıyor. Çiftçiler gelecek kaygısı taşıyor. Çiftçiler mutsuz. Çiftçi krediye muhtaç oldu. Borçlarımız artıyor. Devlet de bu konuyla ilgili açıklamalar yapıyor. Çiftçinin kredi kullanımı her geçen gün artıyor. Borç miktarı da buna bağlı olarak artıyor. Makineleşme görüntüsüyle açıklar kapatılıyor. Bankalar da cayır cayır müşteri arıyor. Çiftçinin gönlünü alıyor. Çiftçi araştırma yapmıyor. Parayı verene tarlasını ipotek ediyor. Bu yıl harmana ateş düştü. Çiftçi bu yıl bütün afetleri yaşadı. Donu, doluyu, seli gördük. Görmediğimiz afet bir yangın oldu. Çitfçi kan ağlıyor" şeklinde konuştu.
MEDAŞ ÇİFTÇİYİ CANINDAN BEZDİRDİ
Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ)'ın da bankalar gibi çiftçiyi zor durumda bıraktığını aktaran Bozaklı, "Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bedeli yüksek. Vergiler ağır. Kayıp kaçak bedelleri haksız bir uygulama. Başka bölgelerde çalınan elektriği biz ödemek zorunda değiliz. Bu yıl kuraklık olduğu için elektrik tüketimi aşırı derecede arttı. Karapınar'da MEDAŞ, elektrik tesis altyapısına yatırım yapmıyor. Bu nedenle kuyulardaki motor ve panolar yanıyor. Bu fatura da çiftçiye çıkıyor. Bu da ek maliyetler oluşturuyor. Artık hatlar yenilenmeli. MEDAŞ çiftçinin sırtından ciddi anlamda para kazanıyor. Ancak gerekli yatırımları yapmıyor. Hasat dönemlerinde elektrik bedellerinin tahsil edilmesi de üreticiye rahat bir nefes aldıracaktır" sözlerini kullandı.
BU YIL FAİZLER DEVREYE GİRECEK
Üreticiyi zor günler beklediğini dile getiren Bozaklı, "Arpa hasadı ilçemizde geçtiğimiz günlerde başladı. 200 dekarlık alandan 25 ton arpa alındı. Dekardan 125 kilo verim alındı. Ciddi bir kayıp var. Bu verimle çiftçi hangi borcunu ödeyecek. Buğdaylarda da durum iç açıcı değil. Çiftçi borcunu ödeyemediği için bankalar ve MEDAŞ bu yıl faizleri devreye sokacaktır. Çiftçi borçları ertelenmeli. Çiftçi girdilerinin üzerindeki vergi yükü düşürülmeli. Mazota fiyatları çok yüksek. Bu yıl bazı çiftçiler ekim yapamaz. Bu da tarımsal potansiyeli düşürür. Tarımı bırakanlar bir daha tarıma dönmez. Ülke ekonomisine zarar verir" ifadelerini kullandı.
KERİM ATICI merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.