Çiftçi’ye Müjde, Slaj Yapımında Yeni Teknoloji

Çiftçi’ye Müjde, Slaj Yapımında Yeni Teknoloji
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından tarımsal araştırma, eğitim ve yayım fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışan kuruluşlar arasındaki işbirliğinin etkin hale getirilmesi, çiftçi sorunlarına çözüm bulunması ve geliştirilen uygun teknolojile

Bu doğrultuda Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Dr. Sema Yaman koordinatörlüğünde; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir, Adana ve Aksaray İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri paydaşlığında 'Balya Silajı Yapımı ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi' kapsamında İlimiz Merkeze bağlı Yenikent Kasabasında tarla günü programı düzenlendi.

Programa; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Yenikent Belediye Başkanı Mehmet Akdere, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, STK temsilcileri, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri ve teknik personellerimiz ile çok sayıda çiftçi katıldı.

İl Müdürü Bestami Zabun, yaptığı konuşmada; "İlimiz Tarım Platformu üyeleri ile beraber hazırladığımız Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planında, ilimizde üretilen tarımsal ürünler içerisinde yonca, süt ve süt ürünleri ile çerezlik kabak çekirdeğinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu ürünlerin üretilmesinde ve pazarlanmasında TUİK verileri esas alındığında ülke genelinde ön sıralarda yer alıyoruz. Fakat ürünlerin pazarlanmasında marka oluşturulmasının önemi konusunda henüz istenilen seviyeye gelemediğimizi belirtmek isterim. Bu kapsamda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla el birliği içerisinde çalışarak, çiftçilerimizce üretilen tarımsal ürünlerin katma değerlerinin artırılması ve küresel pazarlarda rekabet edilebilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Küresel pazarlarda rekabet edebilmek içinse üretimde modern tarım tekniklerinin kullanılması gerekmektedir.

Bugün burada, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile beraber 2014 yılından itibaren üç yıl devam edecek olan "Rulo Balya Silajı Yapımı Ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında rulo silajının yapımı ve paketlenmesini görmüş olacağız. Projede emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür eder, projenin memleketimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim." dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yemler ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı ve proje yürütücüsü Dr. Sema Yaman tarafından "Rulo Balya Silajı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Projesi" konulu sunumu yapıldı. Sunumda; Hayvan beslemede çok büyük öneme haiz olan kaba yem ihtiyacının yüksek değerde besin maddelerini içeren yemlerle sağlanması bakımından halen kullanılmakta olan silaj yapım tekniklerine göre yüksek üstünlüğü olduğu ispatlanan balya silajı tekniğinin hayvan üreticilerimiz tarafından ülke genelinde kısa zamanda benimseneceği vurgulandı.

Sunumun ardından katılımcılarla beraber mısır silajı paketleme makinelerinin yanına gidilerek rulo balya yapımı izlendi ve çiftçilerin konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.