Çöklü "Ayçiçeği ithalatı bir an önce durdurulmalı!"

Çöklü "Ayçiçeği ithalatı bir an önce durdurulmalı!"
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Merkez Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, ayçiçeği fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili bir açıklama yaptı.

 

Çöklü, açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Ülkemizde üreticilerimiz ayçiçeğini çok eskiden beri bilmesine rağmen buna fazla ilgi göstermezdi. Ancak son yıllarda ayçiçeği üretimine karşı yoğun bir ilgi oluştu ve kısa zaman içerisinde ülkemizin ve özellikle de Konya Ovası’nın her tarafını ayçiçeği bitkisi sardı. Bu artışı ülkemiz adına sevindirici bulduğumuzu da ifade etmek istiyorum.

 

Bilindiği üzere ülkemizin petrolden sonra en çok döviz ödeyerek ithal ettiği kalemlerin başında yıllık 3.5 milyar dolarla yağlık tohumlar ve ham yağ gelmektedir. Türkiye’nin ham yağ açığını gidermek, ülkemizden dışa giden dövizin önüne geçmek ve özellikle de dövize ödenen paranın ülkemiz üreticilerinin cebinde kalmasını sağlamak için yağlık tohumlara ve ayçiçeği ekimine büyük ihtiyaç  vardır.

 

Ülkemizin 2012 yılında gerçekleşen ayçiçek üretimi 900 bin tondu. Ancak, ayçiçeği ekimine olan yoğun talep sonucu bu yıl bu rakamın 1 milyon 350 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Konya’da durum ülkemize göre daha farklı gözüküyor. Konya’da 2011 yılında 98 bin ton olan ayçiçeği üretimi, bölgemizde büyük yatırımlar yaparak üreticilerin önünün açılmasına vesile olan ve tarımsal sanayiye katkısı küçümsenmeyecek kadar büyük olan Konya Şeker’in Altınekin ilçemizde gerçekleştirdiği Ham Yağ Tesisleri ile birlikte 210 bin tona çıkmıştır.

 

Bu sene ise Konya Ovası’nda ayçiçeği rekoltesinin geçen yıla oranla % 85’lik bir artışla yaklaşık 375 bin ton olmasını bekliyoruz.

 

Ülkemizdeki dışa bağımlılığı sonlandırmak ve özellikle de üreticilerimizin cebinde kalması gereken paranın yurtdışına çıkmasını önlemek için bizim, yani üreticilerimizin de ayçiçeği ve benzeri yağlık bitkileri ekmesinde ve üretmesinde büyük yarar vardır. Çünkü yağlık bitkiler konusunda ülkemizin ciddi açıkları bulunmaktadır.

 

Ülke genelinde ve özellikle de Konya’da ayçiçeği üretimi son yıllarda katlanarak artmıştır. Bu ülkemiz açısından sevindiricidir. Fakat gelinen bu noktada da bazı önemli konuları üreticilerimizle paylaşmak istiyorum.

 

Ülkemizdeki ayçiçeği üretimi arttı artmasına ama yaklaşık 1 hafta önce ilk hasadı yapılan Adana bölgemizde ayçiçeği fiyatlarının geçen yıla oranla çok düşük olduğunu görüyoruz. Adana Borsası’nda ayçiçeğinin tonunun 960 lira ile 1.000 lira arasında işlem gördüğü bilgilerini alıyoruz. Tabii fiyatlardaki bu düşüş Konyalı üreticilerimizi yakından ilgilendiriyor.

 

Bilindiği üzere, Konya bölgemizde yaklaşık 1 ay kadar sonra ayçiçeği hasadı yapılacaktır. Konya’da da fiyatların Adana Borsası’ndakinden farklı olmayacağını Adana’daki fiyatlar bize göstermiş oluyor.

 

Konya Bölgesi’nde ayçiçeği üretiminde bu yıl ciddi bir artış olmasını bekliyoruz ama buradaki fiyat düşüşlerinde dikkatlere sunmak istediğim bazı konular var.

 

Birincisi, ki bu bize göre en önemlisi, Ukrayna’dan ithal edilen ayçiçeğinin tonunun 400 dolar olmasıdır. Bu çok düşük, geçen yılın fiyatlarının bile altında kalan bir rakamdır.

 

İkincisi ise ülkemizde geçen yıllara oranla daha çok ayçiçeği üretiminin yapılmasıdır. Bilindiği üzere geçen yıl ayçiçeği fiyatları deyim yerindeyse tavan yapmıştı.

 

Bu rakam ülkemizin her yerinde neredeyse aynıydı.

 

Ayçiçeği fiyatını belirleyen unsurların başında ayçiçeği içerisindeki yağ oranının yüksek veya düşük olması gelmektedir. Yağ oranı yüksek olan ayçiçeği iyi para ederken, yağ oranı düşük ürünler ise istenilen düzeyde değer bulmamaktadır.

 

Bu yıl ülkemizde beklenenden çok ayçiçeği ekimi yapılmıştır. Ayçiçeği üretiminin yukarıda ifade ettiğim gibi % 85 oranında artmış olması, ithal ayçiçeği fiyatlarının 400 dolar/ton seviyesinde bulunması ister istemez bu yıl ürün fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı oluşturmaktadır.

 

Fiyatların aşağı inmesinden dolayı üreticiler olarak son derece rahatsız olduğumuzu kamuoyuna ifade etmek istiyorum. Ancak, burada üreticilerimizin korunması adına hükümetimize büyük görevler düştüğünü de belirtmek isterim.

 

Hükümetimizden isteğimiz, ayçiçeği fiyatlarının yeniden değer bulması ve üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için ayçiçeği ve ham yağ ithalatına bir uygulama getirilmesidir.

 

Örneğin,  gümrük fiyatlarında üreticilerimizin korunması adına bir düzenleme getirebilirler. Ayçiçeği ve ham yağ ithalatındaki gümrük fiyatlarını yükseltebilirler.

 

Bu ve buna benzer üreticiyi koruyacak tedbirlerin alınmasını da hükümetimizden özellikle istiyoruz.

 

Türkiye, bugün yağ ihtiyacının 3’te 2’sini ithal etmekte ve bu uzun vadede sürdürülebilir bulunmamaktadır. Yağlık bitkilere ülkemizin ihtiyacı var, çiftçimizin de ihtiyacı var. Bu sene oluşan düşük fiyat sebebiyle çiftçimiz küstürülmemeli, çiftçimizin ilgisini canlı tutmak için 1-2 sene hazinemiz desteklemelidir. Bu desteklemelerle hem ülkemiz hem çiftçimiz kazanacaktır.

 

Ayçiçeği fiyatlarındaki düşüş tamamen dış kaynaklı olup, Ukrayna gibi ülkelerdeki ayçiçeği fiyatlarının bizim ülkemizdeki fiyatlara oranla çok düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Umarım yetkililer bizim feryadımızı duyar ve bir çözüm yolu bularak, üreticilerimizin ürünlerinin yeniden değer kazanmasını sağlarlar.

 

Bu duygu ve düşüncelerle başta üreticilerimiz olmak üzere tüm İslam Âleminin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım”

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum