Çöpün kıymetini bilmiyoruz

Çöpün kıymetini bilmiyoruz
Türkiye genelinde bazı büyükşehirler, toplanan çöpleri kurdukları çöp fabrikaları ile yeniden üretime kazandırıyor.

 Bu tesisler sayesinde enerji üretiliyor, metan gazı salınımı azalıyor, istihdam sağlanıyor, kötü görünüm ve kötü koku gideriliyor.

Günlük yaşamda tüketilen yiyecek ve içecek maddeleri, üretilen meyve, sebze ve diğer gıda maddeleri ile üretimde veya tüketimde kullanılan maddelerin işe yaramayan kısımları, kullanılmaz hale gelen eşyalar ve değerini yitiren bazı maddeler çöpe atılıyor. Konya’da günlük ortalama bin ton çöp toplanıyor. Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyeleri tarafından toplanan çöpler, Aslım Katı Atık Depolama Tesisleri’ne götürülerek burada biriktiriliyor. Aslım Çöplüğü’ne bırakılan bu çöplerin insan ve çevre sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi gerekiyor.

ADANA, ÇÖPÜNÜN KIYMETİNİ BİLİYOR

Türkiye genelinde bazı büyükşehirler, toplanan bu çöplerin çevreye ve insana zarar vermeden bertaraf edilmesi ve çöplerin geri dönüşümünün sağlanması için gerekli tesisleri kuruyor. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve hizmete sunulan çöp bertaraf tesisi adeta bir çöp fabrikası gibi çalışıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çöp bertaraf tesislerinde Adana’nın günlük bin 500 ton çöpünün ayrıştırıldığını ve işlenmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi. Adana Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nde 6 adet çürütme tankının bulunduğunu belirten yetkililer, “Gelen katı atığın ortalama yüzde 50’si organik çöplerden oluşuyor. Bu çöpü tanklarda çürüterek fermantasyon dediğimiz işlemden geçirip, elektrik enerjisi üretiyoruz. Bunu da ulusal hatta veriyoruz. Tesislerimizde ayrıca çöpteki plastik, pet, alüminyum gibi ambalaj atıklarını ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırabiliyoruz. Projemiz Türkiye’ye örnek olabilecek niteliktedir. Çünkü depolanmasından ayrıştırılmasına ve geri kazandırılmasına kadar geçen süreçte çöpler adeta didik didik ediliyor ve ekonomiye kazandırılıyor. 2008 yılından bu yana uygulanan bu proje çerçevesinde Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından tek kuruş para çıkmamasına karşılık ayda 38 bin TL’nin üzerinde bir gelir de elde edilmektedir” diye konuştu. Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ayrıca, tesisin işleme girmesi ile birlikte iklim değişikliğine neden olan metan gazının azaltıldığını, enerji üretimi sağlandığını, kötü görünümün önlendiğini, kötü kokunun giderildiğini ve 130 kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

KONYA’DA ÇÖP FABRİKASI NEDEN YOK?

Nüfusu itibariyle bakıldığında Adana’dan geri kalmayan ve günlük ortalama çöp kapasitesi ile de Adana ile yarışır durumda olan Konya’da böyle bir tesisin bulunmaması ise bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılında çöpün tüm birimleriyle ayrıştırılıp yeniden kullanımını sağlamasına rağmen Konya Büyükşehir Belediyesi çöplerin depolamasında dahi istenilen noktaya gelememiş gibi görünüyor. Haziran ayında çöp gazından elektrik üretimi ile ilgili tesis hizmete açılmış olsa da, biriken çöpün tüm yönleriyle en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için daha büyük yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Üstelik bu çöp birikintileri hiçbir şekilde belediyeye yük sağlamazken, sağlam tesisler kurulduğunda ciddi gelirler de sağlayabiliyor.

ÇÖP TESİSİ İÇİN İHALEYE ÇIKILDI

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirme yapan Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, daha sağlıklı ve daha düzenli bir katı atık depolama tesisi kurmak için Avrupa Birliği hibelerinden yararlanmak üzere “Konya Katı Atık Yönetimi Projesi” hazırlanarak Avrupa Birliğine sunulduğunu belirtti. Şehir merkezine uzak bir mesafede kurulacak olan tesis için fizibilite ve ÇED Raporunun tamamlandığı bildirilen açıklamada, müşavirlik ihalesinin yapıldığı, 30 Temmuz 2012 tarihi itibariyle de yapım ihale sürecinin başladığı belirtildi. Belediye yetkilileri proje ile, “Katı atık düzenli depolama sahası, ayrıştırma tesisi, kompost tesisi, transfer istasyonu, sızıntı suyu arıtma tesisi, metan gazından elektrik enerjisi üretim tesisi, mevcut Aslım depolama sahasının rehabilitasyonu gibi hizmetlerin gerçekleştirileceğini, ayrıca istihdama da katkı sağlanacağını söyledi. Belediye yetkilileri, söz konusu tesisin en kısa sürede faaliyete geçmesi için çalışmaların devam ettiğini, yeni sahaya geçildiğinde ise Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nın rehabilite edilerek yeşillendirileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.