Diyabet ve Oruç
ORUCU TUTUP TUTULAMAYACAĞINIZA DOKTORUNUZ KARAR VERSİN
Endokrinoloji Uzmanı Dr. Kaya, Diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacakları kararının tamamen hasta bazlı verilebileceğini, hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirilip, hekim tarafından karar verilmesi gerektiğini söyledi.
Din adamlarının da zaten oruç tutup tutmama konusunda doktor onayının alınmasını önerdiğini ifade eden Endokrin uzmanı Dr. Kaya; “Diyabet hastalarının ramazan ayında oruç tutup tutamayacakları sorusunun sabit bir cevabı olmayıp biz doktorlar tarafından hastaya göre verilmektedir. Hastanın yaş, muayene, klinik özellikleri ve laboratuvar sonuçları ile birleştirip karar vermekteyiz. Din adamları bu konuda doktor onayının alınmasını önermektedir. Bilinçsizce hasta merkezli verilen oruç tutabilir kararı geri dönüşleri olmayan hayati sonuçlar doğurabilmektedir” dedi.
İNSÜLİN KULLANAN HASTALARIN ORUÇ TUTUMASI SAKINCALI
Dr.Kaya; “Bazal-lobus yani insülin tedavisi almakta olan tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının oruç tutmalarını kesinlikle önermiyorum. Ayrıca ciddi boyutlarda hipoglisemileri olan kişilerinde, özellikle iftardan ve sahur sonrasında hipoglisemileroluşmakta, vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilmektedir. Hastanın, Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ile birlikte tip 2 diyabet rahatsızlığı da varsa bu hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır” dedi.
Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Cafer Kaya, Aksaray Devlet Hastanesi bünyesinde “Diyabet Okulu” bulunduğunu ve diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme eğitimlerinin sürekli ve ücretsiz olarak verildiğini de sözlerine ekledi.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.