Doğalgaz Depolama Sondaj Çalışmalarına Sultanhanı'nda Başlandı
Ak Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Nevzat Palta, İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, İlçe Başkanı Haluk Yazgı ve kurmayları çalışma bölgesine giderek yetkililerden bilgiler aldı. 607 milyon dolarlık bir proje olan doğalgaz depolaması Türkiye yenin %25 ihtiyacını karşılayacak. Müteahhit firma yetkilileri Milletvekillerine verdiği bilgide ise şu bilgileri verdiler; “12 tane kuyu olacak bu kuyuların derinliği 1500m derinliğinde olacak. Gördüğünüz bu kuleler Türkiye de bulunmayan kuleler, 15 gün içinde yerleşim birimlerimizi tamamlayacağız. Bir ay içinde de kuyuların sondajlamasına tam teşekküllü başlamış olacağız.
Borularla gelecek olan temiz su yer altında oluşturacağı tuzlu suyu eriterek yeryüzüne çıkaracak. Buradan elde edilen tuzlu suyu Tuz Gölü havzasına takviye ederek tuz oluşmasında destek olacağız. Yani buradan çıkan tuzlu suyu yine kullanılır halde heba etmeyeceğiz. Şimdilik burada teknik eleman ve işçilerimizle beraber 100 civarında işçi bulunmaktadır. İlerde tam faaliyete geçtiğimizde bura da bir köy oluşacak ve burada bin dolayında işçi çalışacaktır.
İşin sahibi BOTAŞ, işi alan Çinli bir firma burada işi alan firma üç tane yüklenici firmaya iş vermiştir. Bunlardan birisi Emin İnşaattır. Onlarda kendilerine düşen işleri burada yapacaklardır, onlara kendi alanlarında belgelerini verdik şuanda işe başlamış bulunmaktadırlar.” diye bilgi verdiler.
Milletvekili Ali Rıza Alaboyun da yaptığı açıklamada; “ proje 607 milyon dolarlık bir proje, toplam 12 kuyu olacak. Oyulacak yerlere doğalgaz depolanacak, bunun amacı şu dünyada ve Türkiye de doğalgaz tüketimi arttığında doğalgaz krizi olabiliyor. Dolayısı ile yılda kullandığımız doğalgazın en az %20 ile %25 doğalgazı hazır vaziyette depolamak gerekiyor. Doğalgaz krizinde bu depoları faaliyete geçirebilelim. Dünyadaki kullanılan en iyi teknoloji burada kullanılıyor, bazı bölgelerimizde de depolama var ama burası merkezi bir yer buradan Türkiye’nin her yerine ulaşabilecek bir yer. Ben bu depolamayı Sultanhanı ile özdeşleştirerek Tuz gölü havzası yerine Sultanhanı bölge ismi şeklinde değiştirirsek, burası ilimiz ve Sultanhanı açısından da bir tanıtım merkezi olur diye düşünüyorum” dedi.
Milletvekili Ruhi Açıkgöz’de şunları söyledi: “ Bu projenin çok büyük bir geçmişi var, 2004 yılında 85 milyon dolara ihale edilmişti. Biraz geç oldu ama beklediğimize değdi, ülkemizde bir enerji darboğazı var, bu açık 60-70 milyon dolara doğru gidiyor. Bu dünyada da enerji darlığına ve darboğaza gidiyor. Evlerdeki doğalgazın dışında işyerlerinde kullanılan doğalgazı da dengeleyeceğini düşünüyorum.
İran doğalgaz üretip satar, ama kışın doğalgaz sıkıntısı çeker, nedeni ise depolama sistemlerinin olmayışı. Buradaki bu tesis için bizler milletvekili olarak çok emek sarf ettik ve bunun gerçekleşmesini görmek bizleri memnun etmiştir. Beş yıl içinde tamamlanmasını temenni ediyoruz. Ayrıca burada misafirimiz olan Çinli vatandaşlarında burada en iyi şekilde misafir edilmeleri onların ülkelerine gittiklerinde ülkemizin güzelliklerini anlatmaları da bir dostluktur” dedi.
Haber Erdoğan Kaya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.