Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi

Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi
Aksaray'da doğuştan gözleri görmeyen Aygül öğretmen, azmiyle örnek oluyor.

Aksaray'da doğuştan gözleri görmeyen Aygül öğretmen, azmiyle örnek oluyor.

Okul yıllarından bugüne yaşadıklarını anlatan 10 yıllık Türkçe öğretmeni Aygül Altuntaş (32), birçok engele rağmen pes etmeden çalışarak öğretmen olduğunu söyledi. Önceden teknolojinin de yetersiz olduğunu aktaran Aygül öğretmen, üniversite yıllarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Engelliler bal gibi öğretmenlik yapabilir" açıklamasını kendisine senet olarak kabul ettiğini ve daha çok azimle çalıştığını belirtti. Aksaray'da Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'nda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Aygül Altuntaş, her gün babası Evliya Altuntaş (51) ile birlikte okula gidip geliyor.

"Zorlu şartlarda pes etmeden çalıştım"

İlkokul yıllarından bugüne yaşadıklarını anlatan Aygül Altuntaş, "Görme engelli olarak bir de abim var. İkimiz de özel eğitimle Ankara'da okuduk. Görme engellilerin tabi olacağı eğitimden geçmek üzere 8 yıl yatılı okuduk. Ailemizden uzakta kalmak zorundaydık. Çünkü eğitim şartları o zaman bu kadar elverişli değildi. Kabartma yazılarla, kasetlerle bir şekilde öyle takip etmeye çalışıyorduk. Ben lisede devlet yatılı parasız okulu kazandım. Orada yine Ankara'da devam ettim. Bu çerçevede hep annem, babam bize destek oldular. Sürekli Ankara'ya giderken gelirken. Üniversitedeyken memurluğu kazandım. Üniversite ikideyken memuriyet hayatım başladı. Bir yıl kayıt dondurdum. Ertesi yıl hem okuluma devam ettim, hem de işime devam ettim. Okul bitince de öğretmenlik hayatıma geçmek istedim. Şartlar zordu" dedi.

"Cumhurbaşkanımızın sözü bana senet oldu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite yıllarında yaptığı bir açıklamadan çok etkilendiğini ve o açıklamadan sonra daha da çok azimle çalışmaya devam ettiğini belirten Altuntaş, "Cumhurbaşkanımızın desteğini gördük. Kesinlikle hepimizin vefa borcu olduğunu düşünüyorum ona karşı. Çünkü "Engelliler bal gibi öğretmenlik yapabilir" gibi bir cümlesi vardı. Her ne kadar bazı insanlar bize işgüzarlık yapsalar da, önümüze set koymaya çalışsalar da biz Cumhurbaşkanımızın bu sözüyle ve kendi inancımızla, etrafımızdaki bilinçli insanların desteği ile bir şekilde mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Bir şeyler yapmak istediğimizde ya hiç destek olmama ya da köstek olma gibi durumlar vardı. Bu durumlarda Cumhurbaşkanının bu sözü insanlara bir mesaj oldu. Çünkü halkımızın reisi söylüyor böyle bir sözü. O yüzden de ben gittiğim bütün ortamlarda bunu bana karşı engel olmak isteyen ya da işgüzarlık yapan insanlara karşı hep bu sözü hatırlattım. Bu söz bizim için bir senet oldu. Bir sözleşme oldu. Gideceğimiz yerlerde kanun hükmünde bir kararname oldu diyebilirim. Böyle bir başarı oldu" şeklinde konuştu.

"Şimdi engelliler için her türlü imkan var"

Okul yıllarında görme engeliyle ilgili birçok sorunla karşılaştığını ifade eden Aygül öğretmen, "Okumakla ilgili tabii ki sıkıntılarımız oldu. Gerek lise, gerek üniversitede. Yani sınavlarda çok sıkıntı çektiğimiz oldu. Şuan babam benim elime, koluma giriyor ama bu benim yalnız yürüyemeyeceğim anlamına gelmiyor. Ben çok rahat yalnız başıma hareket edebilirim. Birçok arkadaşımız gerek beyaz bastonuyla, gerek bastonsuz hareket edebiliyor. Okulda tabii ki zorluklar oldu. Teknolojik imkanlar çok sınırlıydı ama şimdi öyle değil. Şimdi engelli arkadaşlarımız için her şeyden önce bilgisayarlar, telefonları bilgisayar biçiminde. Şimdilerde bilgisayar bile taşımıyoruz. Bir farkındalık oluştu. Engelliler için yasalar çıkarıldı. Engellilerin istihdamı için haklar genişletildi. Çok güzel gelişmeler oldu. Buna rağmen hala durumumuzu kabullenemeyen insanlar var. Biz kendimizi engelli kabul etmiyoruz. O insanların bize karşı davranışlarını engel olarak kabul ediyoruz. Bizim sıkıntımız bu. Ben özellikle şunu yapıyorum. Öğrenciyi tahtaya kaldırıp yazdırıyorum. Çünkü öğrenciye ben tarif ettiğim zaman, öğrenci onu yazarken ve ben anlatırken daha kalıcı oluyor. Bunun dışında projeksiyon, akıllı tahta ve bilgisayar kullanıyoruz. Teknolojik imkanları kullanıyoruz. Slayt sunumları var. Fotokopiler yapıyorum. Çalışma kayıtları veriyorum. Sorular getiriyor ve onları çözüyorum. Kendim anlatıyorum. Pratik yolları gösteriyorum. Gecen sene deyimler ve ata sözleri yarışında benim okulum birinci oldu" diye konuştu.

Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi

Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi

Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi

Doğuştan görme engelli Aygül öğretmenin azmi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.