Dürüst vatandaşa kayıp-kaçak cezası!

Dürüst vatandaşa kayıp-kaçak cezası!
2012 yılında bir abonenin faturasına yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurması ile başlayan kayıp kaçak bedeli ile ilgili süreç TBMM'de geçen hafta yasalaştı.

Vatandaş, elektrikte kayıp kaçak bedelini kendi cebinden ödemeye devam edecek. Elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak bedeli hakkında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun “Abonelerden kayıp-kaçak bedeli alınamaz” hükmündeki kararı abonelere geriye doğru 10 yıllık süreç içinde ödemiş oldukları elektrik faturalarındaki bu bedelin iadesini talep etme şansı getirmişti. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler, dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak. Tüm kayıp ve kaçak bedelleri tüketiciden alınacak. Kanuna göre tüketici, kayıp- kaçak bedelini ödemeye devam edecek. Yasaya eklenen hükümlerle, konunun hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşın elektrik faturasının yüzde 5'i kayıp, yüzde 10'unu da kaçak kullanılan elektrikten oluştuğunu dile getirerek,  “Başkasının kullandığı kaçak elektrik parası, namusu ile çalışan vatandaşın cebinden çıkıyor” dedi.

KAYIP KAÇAK BEDELİNİ ÖDEMEYE DEVAM

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşın  kayıp- kaçak bedelini ödemeye devam edeceğini belirtti. “Yasaya eklenen hükümlerle, konunun hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor” diyen Dinç, şunları söyledi: “Gerçek veya tüzel kişinin, tabi olduğu tarifede öngörülen ödemelerden herhangi birini yapmaması halinde, söz konusu hizmetin durdurulabilmesini de içeren usul ve esaslar Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek. EPDK tarafından tüketici özelliklerine göre abone grupları belirlenebilecek. EPDK tarafından düzenlemeye tabi tarifeler, doğrudan nihai tüketiciye veya nihai tüketiciye yansıtılmak üzere ilgili tüketiciye enerji tedarik eden lisans sahibi tüzel kişilere yansıtılacak. Bağlantı hattının tüketici tarafından tesis edilmesi halinde, bağlantı hattı işletme ve bakım sorumluluğu karşılığı dağıtım şirketine devredilecek, bu tüketicilerden bağlantı bedeli alınmayacak. Dağıtım şirketlerinin tarifelerine esas alınacak kayıplara ilişkin hedef oranlar, bu kayıpları düşürmeyi teşvik edecek şekilde EPDK tarafından belirlenecek.”

YARGIYA BAŞVURUDA KISITLAMA

Yasa haline getirilen ve vatandaşın cebine uzanacak olan düzenleme ile birlikte birçok değişiklik yaşanacağını da söyleyen Dinç, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bu kanun başka hiçbir alanda yok. Sadece elektrik sektöründe olması ise ayrı bir muamma. Vatandaş bu bedeli ödüyordu. Bunun yanında itiraz edip hakkını ve verdiği parayı geri alabiliyordu. Vatandaşın faturasının yüzde 5'ini kayıp yüzde 10'unu da kaçak kullanılan elektrik oluşturuyor. Başkasının kullandığı kaçak elektrik namusu ile çalışan vatandaşın cebinden çıkıyor. Bunun yasalaştırılması doğru değil. Doğru olan şey sadece bu alanda büyük kopuklukların yaşanmasıydı. Onu düzenleyecek yasaya tabi ki ihtiyaç var. Artık faturalarda kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli yer alacak” dedi. 

Dağıtım şirketinin kayıp kaçak kaybının faturası vatandaşa yüklenmeye devam edeceğini dile getiren Dinç,  “Vatandaşın yargıya başvurma hakkına kısıtlama getirildi. Kayıp-kaçak için değil, sadece tarifenin yüksekli şikayetiyle dava açılabilecek. Dava açılamayacağı için vatandaşlardan bugüne kadar kayıp kaçak adı altında alınan toplam 33 milyar lira da geri ödenmeyecek. Kayıp kaçak bedelleri yine faturaya yansıyacak. Dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgeleri ihalesiz olarak yeniden  belirlenebilecek. Firmaların yurt çapında sahip olabileceği lisans sınırlaması kaldırılıyor. LPG dağıtıcı lisans iptalleri zorlaştırılıyor. Elektrik dağıtım bölgelerinin ihalesiz olarak belirlenmesi, tedarik amaçlı elektrik alımlarının ihalesiz yapılacak. Çevre mevzuatına aykırı olarak firmalara ceza muafiyeti getirildi.”

EMRE ÖZGÜL

haberfark.net

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.