En İyisi, en kalitelisi Eskil'de üretiliyor

En İyisi, en kalitelisi Eskil'de üretiliyor
Kavun, karpuz, domates, soğan, ılık ve sıcak iklim bitkileri olması nedeniyle Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi istiyor..y

 

Nemli bölgelerde mantari hastalıklara yakalanma ihtimali yüksek olduğundan bu ürünlerin yetiştirilmesi oldukça meşakkatli ve riskli olmasına rağmen çiftçilerimiz her şeyi göze alarak üretimini yapıyor.

 

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök Eskil ilçesi Yüksek yayla bölgesinde üretimi yapılan Kavun, karpuz, domates, soğan tarlalarındaki sorunları ve üretilen ürünlerin kalitesini yerinde görmek adına bölgeye Yönetim Kurulu Üyeleri Ziraat Mühendisi Mustafa Aydın, Hamidiye – Alaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt ile birlikte bir gezi düzenleyerek incelemelerde bulundu. Başkan Özkök “Üreticimize alternatif ürün yetiştirdiği ve son teknolojiyi Aksaray’a tanıttığı için teşekkür ediyorum” diyerek sorun ve sıkıntıları yerinde gördüğünü ve hakikaten bu sorunlarla ilgilenilmesi gerektiğini ifade ederek bölgedeki çiftçilerin sorunlarını ilgili makamlara ileteceğini kaydetti.

 

Eskil ilçesi yüksek yayla bölgesinde kavun, karpuz, domates, soğan yetiştiriciliği yapan Ali Hakan Acar üretimini yaptığı ürünlerin Çukurova bölgesinin ürünleri olduğunu, Aksaray da kendi tarlasında bu ürünleri yetiştirme çabası içerisinde olarak ürünlerin Çukurova bölgesinden daha kaliteli ve lezzetti olduğunu ifade ederek bu konuda iddalı olduğunu belirtti. Acar çiftçilerin sıkıntıları içerinde toprak yapısından kaynaklanan toz ve toz bulutu olduğunu ifade ederek “Biz bu bölgede kavun, karpuz, domates, soğan üretimi yapıyoruz. Türkiye piyasasında yerimizi aldık ve bütün illere sevkiyat yapmaktayız. Bildiğiniz gibi bu ürünler Çukurova bölgesinde yetiştiriliyor. Bizde Aksaray’ımızda neden olmasın dedik ve ektik. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Yetiştirdiğimiz ürünler daha kaliteli ve lezzetti. Bu konuda iddialıyım. Bu ürünleri yetiştirmek epeyce zor. Sofraya gelene kadar bir çok evreden geçiyor. Bizim ekim yaptığımız bu bölge de çok fazla toz meydana geliyor.

 

“Çiftçiliğin yanında tozla mücadele yapıyoruz”

 

Bildiğiniz gibi bu ürünler tozu sevmeyen bir ürün. Tarla etrafında bulunan tarla yollarından sürekli olarak tarım araçları işlemesi, rüzgâr ve toprağın cinsinden kaynaklandığını düşündüğümüz aşırı toz bizim gibi çiftçileri zor duruma düşürüyor. Aşırı toz ürünlerimizin hastalanmasına neden oluyor. Tabii ki biz gereken tedbirlerimizi aldık. Üretim yaptığımız tarla etrafına file çektik. Tarla yollarına yağmurlama suyu hattı döşedik. Günde en az 5-6 sefer yolları suluyoruz. Bir nebzede olsa tozun kalkmasını engellemeye çalışıyoruz. Kısacası Çiftçiliğin yanında tozla mücadele yapıyoruz.

         Biz Aksaraylı üreticiler çiftçiler olarak yılmadan, usanmadan üretmeye çalışmaya devam edeceğiz. Allah devletimize zeval vermesin ama Eskil Karakol Mahallesine kadar yollarımız asfalt. Karakol Mahallesinin bitiminde ise tozlu olan tarla yoluna giriliyor. Biz gerekli makamlara müracaat’ ımızı yaptık. Bu yol Aksaray sınırında kaldığı için bu yol yapılamadı. Buradan yetkililerimize seslenmek istiyorum. Biz üretiyoruz, çalışıyoruz bizim sesimizi duysunlar, bizim sorunumuza çare bulsunlar, biz sadece tozdan ve toz bulutundan kurtulmak için tarla yollarımızın en azından stabilize olmasını istiyoruz” dedi.

 haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.