En yüksek teklif Konya Şeker'den
Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda verilen en yüksek teklif 333 milyon dolar oldu, daha sonra elemeli turlara geçildi.
Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, yetkilileri ihale salonuna gelmemesine rağmen ihale komisyonuna sunulan son teklif üzerinden değerlendirmeye alındı. Şirket, sunduğu son teklif, ilk turdaki en düşük teklif olduğu için de elendi.
İkinci turda Bereket Enerji Üretim AŞ en düşük teklifi vererek ihaleden elendi.
Açık artırmada başlangıç tutarı 561 milyon dolar, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi. Açık arttırma, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ arasında sürdü.
Böylece yaklaşık 30 dakika süren ihalede, en yüksek teklifi 685,5 milyon dolarla Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.
Koca'dan ilk açıklama
Anadolu Birlik Holding Üst Yöneticisi Mehmet Koca, "Gıda ve enerjide iddialı olacağız. Dolayısıyla gıdada ve enerjide her türlü özelleştirme ve yatırım platformlarına açığız. Bu manada derinleşmeye devam edeceğiz" dedi.
Koca, Soma B Termik Santrali özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mehmet Koca, ihalede 685,5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, Anadolu Birlik Holding bünyesinde faaliyet gösterdiğini anımsattı.
Konya Şeker'in, Türkiye'nin ilk 50 şirketi arasında yer aldığına işaret eden Koca, daha önce Kangal Termik Santrali ihalesini de aldıklarını anımsattı. Koca, "Enerjide ve termik santralde iddialı olduğumuzu ortaya koyduk. Yeni yatırımlarla Türk halkına elektrik üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Finansman konusundaki sorulara ilişkin Koca, finansman ihtiyacını bankacılık sistemiyle çözeceklerini, yerel ve uluslararası finans kuruluşlarıyla finansmanı organize edeceklerini söyledi. Finansman konusunu çalışacaklarını belirten Koca, "Bankacılık sistemiyle tartışacağız. Bu tartışmalar neticesinden en uygun, faydalı teklifleri değerlendireceğiz. Herhangi bir kısıtımız yok" ifadelerini kullandı.
Koca, yapılacak yatırımlara ilişkin sorulara, "Sözleşmeden kaynaklı zorunlu yatırımlar var. Yaklaşık 288 milyon dolar. Bu zorunluluğun ötesinde iş ne gerektiriyorsa, sağlıklı üretim için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. 4 yıllık bir takvim var. Bu yatırımın ağırlıklı kısmı çevre yatırımı" cevabını verdi.
Mehmet Koca, "Gıda ve enerjide iddialı olacağız. Dolayısıyla gıdada ve enerjide her türlü özelleştirme ve yatırım platformlarına açığız. Bu manada derinleşmeye sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.