Enerjiye fırsat zammı

Enerjiye fırsat zammı
Yaklaşan kış mevsimi öncesinde elektriğe yüzde 9,5; doğalgaza ise yüzde 12,2 oranında zam yapıldı

Tüketici Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, kış mevsimi yaklaşırken yapılan bu zammın fırsatçılık olduğunu söyledi

Birkaç gün önce elektriğe yapılan yüzde 9,5’lik zammın ardından dünden geçerli olmak üzere doğalgaza da konutta yüzde 12,2 ile yüzde 14,3 arasında, sanayide ise yüzde 13,7 ile yüzde 14,3 arasında zam yapıldı. Zamların döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak yapıldığı ifade edilirken, Tüketiciler Birliği zamların enerjiye yansımasının 6-9 ay sonra olacağını belirterek, bu konuda fırsatçılık yapıldığını ifade ediyor.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA FIRSATÇILIK ZAMMI

Elektrik ve doğalgaza yaklaşan kış mevsimi öncesinde yapılan zamları değerlendiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, elektriğin yüzde 50’den fazlasının doğalgazdan üretildiğini ve dolayısı ile doğalgaza yapılan bir zammın elektriğe de olduğu gibi yansıdığını söyledi. Türkiye’nin doğalgazda dışarıya bağımlı olduğunu fakat yapılan zamların yapılan anlaşmalar gereği tüketiciye yansımasının 6-9 ay sonra yansıyabileceğini dile getiren Mustafa Dinç, döviz kurlarındaki yükselmeye karşılık elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin yükselmediğini, buna karşılık zamların doğrudan yansıtılmasının bir fırsatçılık olduğunu ifade etti.

ZAMLAR GİRDİ MALİYETLERİNİ ARTIRDI

 

Elektrik ve doğalgaza yapılan büyük oranlardaki zamların bu dönemde artacak olan kullanıma bağlı olarak faturalara doğrudan yansıyacağını bildiren Mustafa Dinç, “Bu dönemde havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerde ısıtıcılar kullanılmaya başlayacak. Kombiler yakılacak ve dolayısı ile elektrik ve doğalgaz tüketimi büyük oranda artacak. Bu artış da tüketicinin faturasına yapılan zam oranlarıyla birlikte yansıyacak. Bu fırsatçılık zammıdır. Fırsattan istifade edilerek yapılan bu zamma hiç gerek yoktu. En azından kışın bitmesi beklenebilirdi” ifadelerini kullandı.

Sanayi üretimindeki maliyetlerin de dolaylı olarak artacağını belirten Mustafa Dinç, “Sanayide enerji kaynağı olarak doğalgaz ve elektrik kullanılıyor. Bu iki enerji kaynağına ayrı ayrı zam yapılması fiyatlarda ciddi zıplamalara neden olacak. Dövizdeki dalgalanma nedeniyle sanayi maliyetleri zaten artmıştı. Bu şekilde maliyetler biraz daha artmış olacak. Dolayısı ile tüketicinin kullanacağı doğrudan tüketim ürünlerinde ve yatırım ürünlerinde fiyat artışı olabilecek” dedi.

RASİM ATALAY MERHABA


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.