Engelli Kadın Kolları Ziyaretlere Başladı

Engelli Kadın Kolları Ziyaretlere Başladı
2014 ün içinde bulunduğumuz Şubat ayında 54. Kuruluş Yılını kutlayacak olan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD).

 

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi Engelli Kadın Komisyonu kuruluşundan bu yana bir Ay geçti bu kısa sürede her hafta toplanan komisyon ilk olarak İstanbul Şubesini ziyaret ederek bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TSD. Genel Merkezi Engelli Kadın Kolları Bakanı Pervin Giyik’ öncülüğünde İlk ziyaretimiz (07.02.2014) günü İstanbul şubesine oldu. İstanbul şubesinde Engelli Kadın Kolları Başkanı Bahar Önsöz ve 5 +1 sekreter hazırdı.

 

“Şubelerin kendi çevrelerinde Engelli kadınların sorunlarını tespit etmek amacıyla Engelli Kadın Kollarını kurmaya teşvik edeceklerini, yönetmeliği bildirirken 9 kişiden oluşabilirken tek sayı üzerinden gitmekte yarar olduğunu, yönetim kurulunun Dokuz kişiyle oluşabilirken, dokuz’dan sonrasının da yedeklerden oluşmasında fayda olduğunu keza Çift sayı olursa seçim yapıldığında çoğunluğun alınamayabildiğini anlatırken.

1. mesele şube’den yönetimden bir bayan seçmeniz kadın kollarından sorumlu olacak, kurul başkanı o bayana çalışmaları hakkında bilgi verirken bize karşıda sorumlu olup yapılan çalışmalarda bizlere bilgi verecek, gelişmelerden birbirimizi haberdar edeceğiz bilgi alışverişlerinde bulunacağız.

 Ve başkan yine kendi yönetim kurulunu toplar ve çalışmalarını yürütür işte tam burada hem yatay hem dikey hiyerarşi vardır, şube yönetiminden olan bayana sorumlu olan başkan kendi grubundan sorumlu sayılacak bizler rakip değiliz ama merkez biziz bunun içinde birbirimizi bilgilendireceğiz” dedi.

 

Yine 08.02.2014 Cumartesi günü, Türkiye Sakatlar derneği Engelli kadın kolları ile birlikte Anadolu yakası engelli kadın kolları ziyaretlerimiz devam etti.  Bizleri güler yüzle, sımsıcak bir misafir perverlikleriyle karşılayan Anadolu yakası şubesinde de toplantımız yapıldı ilgilerinden dolayı başkanımız ve bütün yönetim kurulu adına teşekkür ediyoruz.

Kadın engellilere ve ailelerine “Engelli Kadın Kolları” olarak ulaşmak arada evlerinden çıkarıp buraya (derneğe) çekebilmek, topluma karışıp ulaşmalarına öncülük etmek Kadının birçok sorunun yanında birde engellilik eklendiğinde sorunları katlanarak artıyor, bu sorunlar başlıca aile içinde ve günlük yaşamlarında onların engellerine engel katmakta…

Başta sağlık olmak üzere İstihdam, Psikolojik baskılar, erişim-ulaşım, Cinsel taciz, Sosyo ekonomik ve kültürel hayatları. Aile ve Aile de engelli bakımı yalnızlaştırma, dışlanılmışlıkla barınma gibi.

 

Engelli kadınlar kurulunun, bir araya gelmede ki amacı; Genelde engelli kadınlar olsa da tüm engellilerin dışlanma, ayırımcılık, itilip kakılması temel ihtiyaçların karşılanması, yoksulluk, kendi gereksinimlerini ifade edebilme.  Bizim buradaki görevimiz onların sorunlarına çözüm bulmak için araştırıp çare üretmeye çalışmak, sorunları tespit etmek olacak, dedi. Engellilik meselesinin bitmeyen, tükenmeyen bir sorun olduğunun bilincindeyiz fakat bizler gönüllüler olarak bu soruna bir nebzede olsa çözüm üretmek için, destek olmak için yola çıkmış yeni bir oluşumuz.

Ve daha yeni kurulmuş olmamıza rağmen; bizlere imkân sunulmamasından dolayı, kendi imkânlarımızla ulaşarak bir ay gibi kıska bir sürede ikinci şubemizi ziyaret ederek engelli kadın kollarının kurulmasına öncülük etmek istedik. Bunun için bizlere destek olacak sponsorlara ihtiyacımız vardır.

 

TSD. nin bütün şubelerimizde “Engelli Kadın Kollarını” kurdurmak istiyoruz, bu sayede şimdilik İstanbul başta olmak üzere ülkemizde bütün engelli kadınlara ulaşmak amacındayız… Türkiye de, neredeyse her evde bir engelli var genel bakışta engelli kadın üzerine kurulsak da bütün engelliler bizim için aynı sorunları yaşıyor ve elimizden geldiğince onları kollayacağız.

Bakıma muhtaçlık kişinin, özürlülük, yaşlılık, hastalık veya malullük gibi sebeplerden dolayı başkalarının sürekli olarak bedenî desteğine ihtiyaç duyma tehlikesi olduğundan ve ailede diğer bireylerin ilgisizliğinden dolayı, bazen bir evde, birden fazla da engelli ya da hasta olabildiğinde, bunlara bakmanın ne demek olduğunu anca onlara bakan anne bilir.

Bizler bu konuya da değinmeliyiz o annelerinde yaşama haklarını hapsetmeden ortak bir çözüm olmasının şartını göz önünde bulundurmak gerekir ve bir çözüme kavuşturulması için yetkili makamlara öneriler sunarak girişimlerin olması gerekir.

 

 Bakıma muhtaçlıkta yaşanan dengesizlik sorunu ve bundan kaynaklanan sosyal bakım hizmetlerinde ki eksiklikler de bu talepler de, bu riskin somut olarak ortaya çıkmasında söz konusu olabilir.

 

Tanım olarak bakıma muhtaçlık, kişinin, fizikî hareket edebilirliğinin engellenmesi veya aklî-ruhî becerilerin kısıtlanması sonucunda gerek beden temizliği, gerek beslenme, gerekse ev idaresinde genelde sürekli olarak bir bakıcının düzenli bakımına ihtiyaç duyma hâliyken bunda yalnız bırakılan annenin de her türlü hayatı dört duvara sıkıştırılmaktadır. Ve biz bunların sesi olmak için gönüllü olarak bu kuruldayız…

 

Aysel oturak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum