Eskil bu kadar aciz mi! Tuzlu su akar Eskilli bakar!

Geçtiğimiz Nisan ayında Eskil'de bir doğa felaketine dikkat çekmiştik.

O haberde; Sultanhanı'nda bulunan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi, kapsamında yer altından çıkarılan atık suyun Eskil'in İkizce Yaylası'nın 4.5 KM doğusunda yer alan yere verilecek olmasına tepkiyi 2 yıl önce sitemizde yer vermiştik. Bölgede incelemelerde bulunan Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen, konunun takipçisi olacağını ifade etmişti.

Şimdi Başkan Belgemen'den beklenen bu felakete dur denilmesi için öncülük etmesi.

Eskilli Duyarlı Vatandaştan Çağrı, "Lütfen Buranın Doğallığını Koruyalım!" başlıklı 11 Nisan 2020 tarihli o haberde

Bölgede koyunculuk yapan Cuma İnanç, "Yüksek oranda tuz içeren atık suyun ilki geçtiğimiz yıllarda Tuzgölü'nün ayağına kadar akıtılarak hem son yıllarda kuraklaşan Tuzgölü'ne can suyu niteliğinde  oldu hem de doğaya zarar vermedi bu güzel düşüncenin neticesinde de Türkiye'nin dört bir yanından insanlar Eskil'e Tuzgölü'ne gelmeye başladılar. Şimdi yeni bir atık su sistemi daha hayata geçiyor, ancak ikinci atık tesisin ayağının otlak alan olan ve İkizce Yaylamızın oldukça yakını olan bu bölgeye verilecek olması, ciddi bir şekilde çevresel zarar verecek. Böylelikle hem meramız yok olacak, hem burada yaşayan fareden, kertenkeleye; çekirgeden, karıncaya kadar bir çok canlının yok olmasına sebep olacak hem de şu anda burada zeminden su çekerek koyunculuk yapılıyor ve yerleşim merkezleri var. Bu tuzlu su kuvvetli muhtemel zemin sularını da tuzlandıracak. O nedenle sadece 2.5 KM daha ileriye taşınırsa bir taşta 3 kuş vurulacak." diye konuştu.

Bu haberlerin ardından bölgede inceleme yapan Eskil Belediye Başkanı Necati Belgemen de doğal mera alanının korunması gerektiğini belirterek bunun için çaba göstereceklerini vurgulamıştı.

Belgemen bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu

Başkan Belgemen konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Bölgede koyunculuk yapan kardeşlerimizin çağrısına ses verdik ve bölgeyi inceledik. Söz konusu suyun döküleceği nokta mera alanı değil, Tuzgölü havzası. Fakat ortada bir gerçek var ki bu alan oldukça yeşillik ve hayvanların otlak alanı durumunda. Bu alanın korunması gerekir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçtik ve durumu ayrıntılı bir şekilde anlattık. İnşallah yeryüzüne çıkarılacak tuzlu su biraz daha ileriye hayvanların otlak alanı olmayan çorak bölgeye dökülür. Bunun için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz.” demişti.

Ve aradan geçen ayların ardından tuzlu su meraya akmaya devam ediyor ne yazık ki!

İnanç, yaptığı açıklamada,  "Sen tut milyonlarca dolarlık doğalgaz depolama atık su projesinin atık suyunu tuz gölü ile hiç alakası olmayan hayvanların kurdun kuşun bortü böceğin yaşam alanına akıt yem yeşil otlağı tuz ve katkı maddeleri ilaçlı su ile yok et ve git tarıma hayvancılığa destekten bahset. bu han bu devran kimseye kalmaz şu suyun gelişine bakın tuz gölü havzasına ulaşması bu alandan yıllar alacak o kadar yeşil alanı yok edecek doğrudan tuz gölü havzasına verilmiş olsaydı çok kısa bir kaç ay gibi sure ile tuz nerdeyse Şereflikoçhisar bölgesi dahilinde suya kavuşup bir nebze de olsa kuraklığa bir çözüm olurdu. Bunun sorgusu suvalı kime sorulacak?

Allah için gelin bakın görün hiç alakası var mı zehir gibi suyun aktığı noktanın Tuzgölü Havzası ile ve suyun akması beraberinde hızla tuz geri geliş yapması kaçınılmaz olacak. Büyük ihmal yer altı sularında ön planda olan Şabanlı, İkizce, Böğet gibi köylerde yer altı suyunda da tuzlanma olacak!  Niye mi? suyun döküldüğü alan çöl ve eski tatlı su yatağı olduğu için tuz gölüne ulaşmadan seri bir emme yaşanacak toprakta çok geç kalınmış değil derhal bir çözüm süreci bulunmalı bu suya. 

Kilometrelerce gelmiş boru hattını 3/5 kilometre daha ileri götürmek çokmu zordu maliyeti çok mu ağır...." sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum