Eskil MYO'dan önemli çalışma, "Pancar yaprağından yem katkı maddesi oluşturuldu"
Proje kapsamında şeker pancarı yapraklarından elde edilen özütler yem katkı maddesi olarak balık yemine ilave edilmiştir. Eskil Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Burak Evren İnanan yürütücülüğünde tamamlanan proje, yem hazırlama işlemi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Acar tarafından gerçekleşti.
Eskil MYO'dan projeye ilişkin yapılan açıklamada:
Dünyada ve ülkemizde en önemli tarım bitkilerinden bir olan şeker pancarı, Aksaray ve çevresi için de son derece önemli bir geçim kaynağıdır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün son 30 yıllık verileri incelendiğinde Ülkemiz, Dünya’da en çok şeker pancarı üretimi yapan ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Şeker pancarı, günümüzde Dünya şeker üretimin % 16’sını karşılamakta ve 5,9 milyon hektarlık bir alanda ekilmekte olup, başlıca üreticileri Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Polonya ve Ülkemizdir. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, Ülkemiz’de yaklaşık 300.000 hektar alana şeker pancarı ekilmekte olup, toplam üretim 2017 yılında 20 milyon tona yaklaşmıştır. Bu üretim büyük ölçüde Konya, Yozgat, Eskişehir, Aksaray, Kayseri ve Afyonkarahisar’da yapılmaktadır. İşte bu veriler de Aksaray ili için şeker pancarının önemini göstermektedir. Bu sebeple şeker pancarı ile ilgili her türlü bilgi birikimi ve araştırma bölgemize katkı sağlayacaktır.
Şeker pancarı hasadı sonrasında, yapraklarının bir kısmı yem ve gübrelemede kullanılırken bir kısmı ise atıl hale gelmektedir. Hayvanların sadece bu yapraklar ile beslenmesinde özellikle sindirim rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu durumu bertaraf etmek için söz konusu projede, şeker pancarı yapraklarının proteinleri, karbonhidratları ve esansiyel yağları ayrı ayrı özütlenerek yemlere eklenmiştir. Bu yemlerle beslenen balıkların, büyüme özelliklerine, kan değerlerine ve gamet kaliteleri incelenmiştir. Özellikle şeker pancarı yapraklarındaki esansiyel yağların olumlu etkileri proje sonuçları ile saptanmıştır. Benzer yemlerin, proje sonuçları göz önüne alarak, kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar üzerinde deyeni projeler çerçevesinde denenmesi önerisi oluşmuştur. Proje ekibi, Eskil MYO yönetimi ve çalışanlarına, Aksaray Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne, katkılarında dolayı teşekkürlerini sunmuştur.
Hem Eğitim de Hem Araştırmada Eskil MYO
Tamamlanan proje sebebiyle, araştırmacıları tebrik eden Eskil MYO Müdürü Doç. Dr. Mustafa Öz yaptığı açıklamada “Meslek Yüsekokulumuz sadece öğrencilere eğitim için değil, aynı zamanda özellikle bölgemiz hayvancılık faaliyetlerine katkı sağlayacak araştırma yapma amacındır. Geçtiğimiz Haziran ayında ilk mezunlarını verenMeslek Yüsekokulumuz, eğitim kısmında gösterdiği gelişmeyi araştırmalarda da gösterme isteğindedir. Okulumuz Veterinerlik Bölümü iç su balıkları, kanatlılar, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar üzerine yapılacak olan projelere gerçekleştirebilecek öğretim üyesi kadrosuna sahiptir. Özellikle ilgili laboratuvar alt yapısının tamamlanması ile bu tür projelerin yapılabilirliğinin artacağına şüphe yoktur.Sadece hayvan besleme, üremesi ve hastalıkları değil, 2019 Eylül ayında açılması planlanan Lojistik Programı’nın da özellikle hayvancılık ekonomisi üzerine projeler geliştirebileceği umudundayım. Bu tür projelerin ulusal ve uluslararası toplantılarda yayınlaması ve sunulması ile, bilimsel fayda yanında özellikle İlçemiz tanıtımına son derece katkı sağlanacaktır. ” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.