Eskil'de düğün yemekleri kültüründe büyük değişim!

Eskil'de düğün yemekleri kültüründe büyük değişim!
Bahara sayılı günlerin kaldığı bu günlerde düğün yapmayı planlayan aileleri tatlı bir telaş sardı. Bölgemizde düğün kültürünün vazgeçilmezi düğün Yemeği, bu telaşın başında gelenler arasında.

Düğün yapmaya hazırlananlar, işte size Çiftçi Kardeşler Düğün Yemekleri Firması Sahiplerinden Sinan Çiftçi'den düğün yemeği hakkında bilgiler.


1.) Eskil, Aksaray ve Konya yöresinin düğünlerinde yemek kültürü nasıldır?
Eskil, Aksaray ve Konya yöresinin yemek kültürü, eskiden mahalle kadınlarının toplanarak bir aşçı teyzemiz önderliğinde imece usulüyle kazanlarda yemek pişirilerek ikram edilirdi. Günümüzde bu yardımlaşma daha profesyonel ekiplerce etli pilav, bamya, yoğurt çorbası, zerde ve irmik tatlısı yapılarak ikram edilmektedir. 

2.) Peki teyzelerimizin yaptığı yemeklerden bugüne gelirsek, profesyonel bir ekiple çalışmanın avantajı ne?

Düğünler insanlar için özel ve çok önemli günlerdir, düğün gelin ve damat için olduğu kadar onların ebeveynleri, kardeşleri, hala, teyze, amca, dayı gibi akrabalar içinde aynı şekilde önemlidir. Eskiden Eskil'de düğün boyunca gelen misafirlere ev yemeklerinden ikram ediliyordu, Pazar günü de gelin alınması ile birlikte sabah Bey Yemeği adı verilen misafirlere yemek ikramında bulunuluyordu. Yemekteki kalite, lezzet tamamen yemeği pişiren aşçı teyzemizin marifetine bağlı oluyordu ve istenilen kalite ortaya çıkmadı mı düğün sahibi büyük mahcubiyet yaşıyordu, yani o çok özel günleri zehire dönebiliyordu ve gelen giden misafirlerin yemeği, aşı derken başta damadın annesi olmak üzere ailedekiler düğünlerini bilemiyordu, ancak bugün aile yemek firmasıyla anlaşıyor ve siz onlara yazılı olmasa da kurumsal olarak bir lezzet, kalite güvencesi alıyorsunuz. Oğlan ya da bazen kız evi yemek firmasıyla anlaşıyor düğünün keyfini çıkarıyor ve bu durum büyük kolaylık sağlıyor ve aynı anda 5 Bin'e kadar misafire ikramda bulunabiliyor.


3.) Bu mesleğe nasıl başladınız?
Mesleğe 1993 yılında henüz ilk okula giderken akrabamız lokanta işletip ayni zamanda düğün yemekleri yapan, yaptığı işte titizliğe ve kaliteye önem veren saygıdeğer bir ustamızın yanında bulaşıkçı yamağı olarak başladım.


4.) Kaç yıldır bu mesleğin içerisindesiniz?
 Mesleğe ilk başladığım günü nedense tarih ve saatine kadar hatırlıyorum. 1993 yılının Mart ayinin 13u yani meslekte 24 yılımızı geride bırakmak üzereyim.
5.) En güzel kavurma hangi hayvanın etinden olur? En kaliteli et hangisidir?
Düğünlerde yapılan en güzel kavurma ne koyundan ne inek etinden olur. Kavurma yapılacak et rengi tadı ve yumuşaklığıyla kesinlikle düve veya erkek tosun eti den olur. Çünkü inek eti renk itibariyle kara ve sert olur. Koyun eti doğal kokusu itibariyle herkes tarafından tercih edilmez.


6.) Düğün yemeklerinin sıralaması nasıldır?, Bu sıralamada özel bir mana var mıdır?
Düğün yemeklerinin sıralaması yemek kültürümüzden gelen alışkanlık itibari ile, önce çorba ile başlanır. Ardından etli pilav, bamya, irmik tatlısı, tekrardan etli pilav verilir. Bu sıralamayı en son zerde tatlısı ve şerbet takip eder. Bu sıralamanın özel bir nedeni yoktur. Sadece yemek kültürümüze yakın olduğu için bu şekilde verilmektedir. Düğünlerdeki yemek kültürümüz, Konya bölgesinde süregelen Oğuz Türkmenlerinin kültüründen etkilenmiştir. 
6. Etlerin yumuşak ve lezzetli olmasına neden olan madde nedir?
Etlerin yumuşak olmasının nedeni kendi yağında ve kendi suyunda kısık ateşte pişmesidir. Tabi buna mesleki tecrübe ve işimizin olmazsa olmazı sevgimizi katarak hazırlamamızdan kaynaklanmaktadır :)


7.) Düğün yemeklerinin en önemli yemeği hangisidir?
Düğün yemeklerinde herkesin tercihine göre önemlilik değişebiliyor. Ama kendimce sofranın olmazsa olmazı etli pilav ve bamya çorbasıdır. 

8.) Çiftçi Kardeşler derken isminizi nasıl verdiniz?
Ben mesleğe başladıktan sonra gıda işini çok sevmiş olmalıyım ki, diğer 3 kardeşimizde bu mesleğe başlattırdım. El lezzetine çok güvendiğim kardeşim Ahmet'le zaten bir ay arayla aynı yerde mesleğe başladık ve şu an ekip olarak çalışıyoruz. İsmimizdeki kardeşler buradan gelmektedir. Çiftçi zaten hem soy ismimiz, hemde bir Eskili olarak yöremizin geçim kaynağıdır. Çiftci Kardeşler bence çok doğal ve çok güzel oldu.


9.) Düğünlerde en çok zorlandığınız kısım nedir?
Her işte olduğu gibi, gıda işinde de malzeme kalitesi ve doğru malzeme kullanımı çok önemlidir, ama bazı düğünlerde düğün sahibi gıdayı kendi almak istemektedir. Bu hem bizi hem düğün sahibini yoruyor. Nedeni ise belki maddi düşünülüyor belki de malzemeyi tanımamaktan kaynaklanıyor. Bamya yazıyoruz eski mahsul bamya geliyor. Pirinç yazıyoruz kırık pirinç geldiğini gördük. Et istedik kıyma gelen düğünler oldu. Salça istiyoruz rengi markası belli olmayan ürün geliyor. Yağ istiyoruz istediğimiz kalitede gelmiyor. Bu haliyle kendi kalitemize de yansıyor o yüzden düğünlere sadece ustalık yapmaya gitmeyi çok fazla tercih etmiyoruz.


10.) Düğün yapmayı düşünenlere yemek işi konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle düğün yapmayı düşünenler için şimdiden hayırlı mübarek olsun temennisinde bulunurken, şu önemli hususa değinmek istiyorum. Düğünlerde yemek konusu gerçekten de düğünün notlarından en önemli kısmı oluşturmaktadır. Yemeğinizi yaptırırken açık görüşüm malzeme alımını kesinlikle ustanızın sorumluluğuna veriniz, çünkü ne alırken bu işi yapandan daha ucuza alabilirsiniz, ne de bir ustadan daha kaliteli ürün alınabilir. Ayrıca çay servisi, garson ve bulaşıkçı ekibimizle her daim mutlu günlerinde insanımızın hizmetindeyiz! haberfark.net

11695975_1535007106810763_954817420710093918_n.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum