Uzman'ından uyarı var!

Uzman'ından uyarı var!
Geçtiğimiz günlerde 36 il ile birlikte Eskil’i de etkisi altına alan soğuk hava dalgası ve zirai don, buğday ve arpa başta olmak üzere erken gelişim evresindeki ürünlerde hasara yol açtı.

Gece saatlerinde sıcaklık, Aksaray'ın bazı bölgelerinde -16.5 dereceye kadar düşerken, Eskilde ise en düşük sıcaklık -8.5 °C ile Eşmekaya'da ölçüldü. Soğuk hava, ekinlerde genç sürgünlerde don yanıkları ve gelişim duraksamalarına neden oldu.

Durumun ciddiyetini değerlendirmek üzere sahaya inen Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmalarını sürdürürken, konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Vedat Belgemen, şu değerlendirmede bulundu: “Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için önümüzdeki perşembeye dek beklemek gerek, ancak sahada yaptığımız ilk incelemelerde, Eskil’de özellikle ekinlerde tarlayı sürecek ve korkulacak derecede bir sıkıntı görünmüyor. Yapraklarda kararma olsa da kökler sağlam, bu da toparlanmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Üreticimiz müsterih olsun.” dedi.

Belgemen ayrıca, baharlık ekimlerin henüz yapılmamış olmasının büyük bir avantaj olduğunu belirtirken, yoncaların ise ilk fırsatta biçilerek yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Yetkililer, önümüzdeki günlerde yapılacak gözlemlerle birlikte verim tahminlerinin daha netleşeceğini belirtiyor. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum