Eskil’in Manevi Mimarlarından Battal Ünlü Hoca'nın Hayatı
İşte O Yazı...
Eskil’in Manevi Mimarlarından Battal Ünlü(Hoca) (1935-16/09/2002)
Eskil’in Son Dönemlerde Yetiştirdiği Manevi Mimarlarından İslam Alimi Battal Ünlü hoca Gerek fıkhi bilgisi gerek mütevazi kişiliği gerekse de konuşma üslubu ile gönüllerimizde yer ederek ön plana çıkmıştır.
Bizler öğrencileri olarak rahmetli hocamızı gelecek nesillere aktarmayı bir görev addettik.
Hattı zatında eskilimizin öteden beri manevi mimarları vardır. İlim ve Fıkıh Alanında Eskilimiz boş değildir. Eskilimizin çorak topraklarından; Hatip Hoca Seyit Mehmet Bozdağ, Çemrek Hoca, Samsunlu Ali Efendi, Murat hoca, Kartal Hoca, Böget’li Sabır Hoca ve daha bir çok hocalar çıkıp ilimleriyle bu toprakları yeşertmeye çalışmışlardır. Battal Ünlü Hoca’da Eskilimiz son dönem Manevi Mimarlarından biri olup zaman zaman ziyaretine gidip sohbetlerinden istifade ettiğim bilhassa fıkıh bilgisinden faydalandığım çok değerli bir hocamızdır.
Battal Hoca ve sülalesi, Eskildeki sülalelerle ilgili araştırma yapan Mustafa Bozdağ’ın ünlüler sülalesi ile ilgili araştırmasında da belirttiği gibi 1800’lü yıllarda Afyon’un Çulsuzlar köyünden Zamanın Osmanlı Padişahı tarafından Osmanlı’nın En Büyük Barut üretim merkezlerinden biri olan Eskil bölgesine yerleştirilmiş Sülalenin Erkekleri kurtuluş savaşında bile barut üretsinler diye Askerlik yapmamışlardır. Ünlü sülalesinin Kör Battal namıyla bilinen Battal Hoca sülalesinin ata babasıdır. Halk Dilinde Kör Battal’ın Mehmet ve hazım adında 2 oğlu olur. Kızları ile ilgili net bilgi elimizde mevcut değildir. Mehmet ve Hazım’ın 1’er oğlu olur. Her ikisi de Oğullarına Battal ismini koyar. Eskil Bölgesinde Mehmet’in Oğlu Eskilimizde Battal Hoca namı ile, diğer Battal ise Hazım’ın Battal ismi ile tanınır. Rahmetli Battal hocanın altısı erkek; Kemal(rahmetli) Hacı, Şifa, Mehmet, Ersoy ve Mustafa olup iki tanede kerimesi(Kızı) vardır.
Battal Hocanın İlim hayatı
Battal Hoca, 6 yada 7 farklı hocadan ilim ve fıkıh ve İbranice eğitimleri almıştır. İlk ilim tahsilini yakın akrabası olan Kartal hocadan aldı. Battal Ünlü Hoca daha sonraları yine kartal Hocanın da Yönlendirmeleri ile Kartal Hoca ile çok iyi arkadaş olan Hatip Hoca’yı örnek almış, onun fıkıh alanındaki bilgilerinden yararlanmıştır. Daha Sonra İbranice konusunda uzman olan Halk arasında Acem Hoca olarak bilinen bir hocadan ders almıştır. Yine Kartal Hocanın yönlendirmeleri ile Obruk Avren’den Elezher den mezun olan Ali Rıza Hocadan ders almıştır. Zamanla Ali Rıza Hoca Battal Hoca’daki ilim ve fıkıh bilgisinin üstün seviyede olduğunu görür. Avren’de ikinci bir camide görev yapmasını, hem de ilmine devam etmesini sağlamıştır.
Battal Ünlü Ali Rıza Hoca’dan Aldığı eğitim sonrasında,
Sırasıyla,
Eskil celil Köyünde, (1 Yıl),
daha sonra 1963,1968 yılları arasında Obruk, Sineklik ve Kel Hasanda
Piri kuyusunda (3 Yıl) görev yapmıştır.
Battal Ünlü hocamızın bu hizmetleri fahri imam şeklinde olmuştur.
Piri Kuyusunda son yılında imamlık kadrosunu kazanarak kadrolu imam hatip olarak Konya yatağanlıda 2,5 yıl, Daha sonra eskil ulu cami müezzinliği ve merkez hacı Muratlı camiinde resmi olarak görev yaptıktan sonra Hacı Muratlı Camiinden 1984 yılında sağlık sebeplerinden dolayı malulen emekli olmuştur.
Battal Ünlü hoca fahri ve resmi olarak toplamda 30 görev yapmıştır.
Eskil’in Manevi Mimarlarından Battal Ünlü Hoca 16/09/2002 tarihinde 67 yaşında hakka yürümüştür. Battal Ünlü hoca büyük bir kalabalık dualarla ebedi aleme uğurlamışlardır. Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet Olsun.
Belli bir yaşın üzerinde olanlar hocamızı yakinen bilirler gayemiz yeni yetişen genç nesile bu bilgileri aktarmaktır.
Rahmetli hocam pozitif birisiydi asla kötülük düşünmezdi sohbetlerini tane tane anlatır buna çok özen gösterirdi. Kolay Kolay kızmaz Çok sakin bir kişiliğe sahip olan Battal Hoca Kendisine sorulan sorulara. ikna edici cevaplar verirdi.
Battal Ünlü Hoca, tasavvufa ayrı bir önen verir, Allah dostlarından sık sık anlatırdı. Bilhassa namazlarında tadili erkana (usulüne Uygun) çok dikkat eder bu konuda hassas olmamız için bize de telkinlerde bulunurdu.. Vefat ettiğini duyduğum zaman üzüntü içerisinde koşarak evine vardım. Kefenini biçeyim dedim. Birde baktım ki her şeyini ölmeden hazırlamış kefenini bile kendisi biçip hazırlamıştı. bu olay beni çok etkilemişti.
“Eskilimizin manevi mimarları” adı altında arkadaşlarla bir Program hazırlayacağız rahmetli hocamızı yazmakla anlatmak mümkün değil… İnşallah böyle bir programda daha geniş anlatma imkanımız olur.
Bizlerin dahi okumasında emeği geçen hocalarımıza rabbimden rahmet diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.