Eskilli Güç sülalesi

Eskilli Güç sülalesi
Güç sülalesi kökeninin Diyarbakır’dan geldikleri, Terkanlı aşiretinden oldukları rivayet edilir.

İşte Güç Sülalesi 

Güç sülalesi kökeninin Diyarbakır’dan geldikleri, Terkanlı aşiretinden oldukları rivayet edilir. Terkanlı  aşiretine bağlı olan sülale önce Diyarbakır’dan Haymanaya, oradan da Cihanbeyli’nin Sığırcık köyüne göç etmişlerdir.

Sülalenin Obaları olduğuna bilinir. Obaları Olduğu için kökenleri büyük olasılıkla Türkmen’dirler. Ama bir rivayete göre de Yörük oldukları da söylenir.

Eskile yerleşmeleri de Cihanbeyli’de Oba’larının yanından kervan geçerken kervandakiler obada bulunan kadınlara sözle sataşırlar. Çıkan kavgada kervandan bir kişi ölür. Bu olayın üzerine üç kardeşten oluşan oba dağılır. Kardeşlerden birisi İzmir tarafına birisi Cihanbeyli’ye diğeri de Ömer Güç’ün dedesinin dedesi Kel Ömer yanında ninesiyle birlikte şimdiki Alagöz yaylasına yerleşirler.

Kel Ömer’in Hanımı Sinnelik Yaylasındandır. Kel Ömer burada çok zenginler. Develeri ve sürüleri vardır. Kel Ömer’in Atike adında bir kızı Halil, Ali Hoca ve Mevlüt olmak üzere 4 çocuğu vardır. Sürüler çoğalıyor diye 400 şişek koyuna koç katmaz. Bunun üzerine koç katmadığı koyunlar ölür.

1 yıl sonrada çiftçileri develere çanları kerekleri takıp şafakla birlikte yola çıkmak için beklerken sabaha doğru Kel Ömer’in kızı Atike genç yaşta 18 yaşında ölür. Çiftçileri develerdeki çanları sökmüşler bunu gören Kel Omar’da çanları takın geri şanımla geldim, şanımla giderim der ve kızını sala yüklerler. Kızının sala yüklediklerinde kızının saçlarını yere değecek uzunlukta olduğu söylenir.

Bunun üzerine Kel Ömer  “BURADA MAL ÜRER AMA CAN ÜREMEZ” diyerek Alagöz’ü terk ederek Bozoğlan yaylasına yerleşir. Kel Ömer’in Eskil ile Tosun arasında ağıl yeri de bulunmaktadır.

Kel Ömer sülalesinin Daha sonrasında gelen soyuna ise Ali Hocalar denmiştir. Ali hocaların 3 kardeş olduklarını birinin adının Ali birinin Halil diğeri ise Mevlüt olduğu bilinmektedir.

1930’lu yıların sonlarında Ali Hocanın oğulları Tekmezar yaylasına yerleşirler. Halil’in Yemen de şehit Resul ve Hacı Mehmet adında 2 oğlu olur. Resul'ün 2 kızı vardır birisi güneşlide Çaglak soy isimleri diğeride muhtar Zaferin Babannesi Keziban Yalvaç tır. Menduh Yalvac'ın eşi, Hacı Mehmet ise(Resul Çavuşun Mehmet’in Dedesi) olarak bilinir. Ali hocanın ise Ömer(Çolak omar) Hüseyin(kör Hüseyin) ve Resul(Çoban Resul) İsminde üç oğlu olmuş. Mevlut ün ise bir kızı olmuş. Ali Hocanın Hanımı Ayşe Karakol yaylasından Çakın’lardandır. Bayramdüğün köyündeki Sümen’in Mehmet Çolak Omar’ın dayısının oğludur. Şimdi yaşayan GÜÇLER Hacı Mehmet, Ömer, Hüseyin ve Resulün Torunlarıdır. Çolak Ömer(Halk dilinde Çolak omar) 1900 doğumlu olduğuna göre Kel Ömer Alagöz’e 1830’lu yıllarda geldiği bilinmektedir. Babamın dayısı Hamit Keser dir.(Topal Hamit)Dedem Ömer’in Eşinin ismi Nefisedir. Nefise ninemin babası Ali ise önce Çanakkale’de savaşmış daha sonrada Yemen de Şehit olmuştur. Ninem Nefise’nin dayısı ise Dedemin amcasının oğlu H. Mehmet GÜÇ(Resul Çavuşun Mehmet’in Dedesi)tür.

Günümüzde Güçler Sülalesi;

1. Çolak Omar, Resil ve Hüseyin kardeşler

2. Resil Çavuşlar olmak üzere ikiye ayrılmışlardır.

İlk köyleri Bozoğlan olup daha sonra köye gelen yabancılarla aralarında olan münakaşa sonunda çolak Omar ve kardeşleri Tekmezar köyüne göçmüşlerdir.

Tekmezar’a oturan kardeşlerden;

Çolak Omar’dan; Celal güç ( Bayramdüğün kabilesi) Ali güç Münir güç

Resil dededen; Hacı Halil güç Mehmet güç Hülos güç Osman güç Mahir güç Mevlüt güç

Hüseyin dededen; Zühtü Güç Bozoğlan’dan ise 1 Hacı Mehmet Güç 2. Salih güç (Koyuncu) 3. Ahmet güç 4. Mustafa Güç 5. Halil Güç 6. Hacı Murat Güç 7. Osman Güç 2. Eşinden; 1. Hacı Kamil Güç 2. Yusuf Güç( Ünlü) 3. Adnan Güç 4. Mehmet Güç olmuştur.

Güçler Sülalesinin Soyadı kanunun ilk çıktığı yıllarda  güçlerin soyadı “KOÇ” olduğu rivayet edilir. Bunu yaşadığı yıllarda Ömer Güç’ün dedesi ve kardeşi Resul emmi söylediği bilinir. Ayrıca Resul emminin 1940 da kızamıktan ölen Cennet isminde ki kızının mezar taşında Koç yazdığı bilinmektedir.

Güç’lerin Cihanbeyli Sığırcıkta kalan Kolu VEYİSLER’dir

Güç Sülalesinin obanın ilk yerleşim yeri olan Cihanbeylinin sığırcık köyünde soyları devam etmektedir. Cihanbeyli sığırcık köyünde sülalenin soy ismi Keskiner’dir.  Bu sülaleye cihanbeylinde  Veysiler denmektedir. Sülalede çok sayıda Veyis ismi bulunmaktadır.

Güçler Sülalesi Günümüzde Eskil, Tekmezar, Bozoğlan ve Bayramdüğünde yaşamaktadırlar.

Resimde
Oturanlardan sağdan ikinci kişi çolak Omar

Ayaktakiler dende sağdan 2 kişi hacı Mehmet dayı yine onun solundaki de resil dede

 

1-081.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum