Eskilli pancar üreticisinden tepki var!
Kendilerinin belirledikleri şartların uygulanması gerektiğini vurgulayan pancar üreticisi, belirlenen şartların diğer fabrikaların uyguladığı şartlar olduğunun altını çizdiler.
Eskilli pancar üreticileri şeker pancarı ekimi konusunda bir toplantı yaptı. Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı’nın öncülüğündeki toplantıya, bölgedeki pancar üreticileri katıldı. Yaklaşık 16 yıldır hep Balküpü şeker fabrikasının kendi şartlarını zorladığını ifade eden üreticiler, “Artık Yeter” demenin zamanı geldi” dedi.
Halil İbrahim Kırlı, “Balküpü Şeker Fabrikasının şartlarının iyileşmesiyle ilgili toplanıyoruz. Yeniden üretime başlayacağız. İnşallah hayırlı olur. Balküpü şeker fabrikasından daha önce istediğimiz istekler vardı. Bu yıl da isteklerimiz mevcut. Bunlar yapılmazsa, burada toplanan üretici kardeşlerimizin hiç birisi ekim yapmayacak. Şartlarımız, gübre ve tohum zorunluluğu kaldırılmalı. Çiftçi Balküpü'nün verdiği tohum ve gübrelerin dışında alternatif gübre ve tohumlar kullanmak istiyor. Fabrika, gübre ve tohumu veriyor, ancak fiyatını belirlemiyor. Bununda fiyatının belirli olması lazım. İkici husus avanslarımızın beşinci ve onuncu ayda ödenmesi. Çiftçimiz elektrik ve diğer giderleri ödemede sıkıntı çekiyor. Bu sıkıntıların giderilmesi için avansların beşinci ve onuncu ayda ödenmesini talep ediyor. Nakliye hem peşin ödenmeli, hem de dünkü açıklanan nakliye ücreti komik bir rakam, artırılması gerekiyor. Pancar tesliminin grup grup yapılması. Üretici pancar hasada geldikten sonra teslim etmek istiyor, fakat ödeme takvimi oluşturulduğu için bir çoğunun ürünü uzun süre tarlada kalıyor. Çiftçilerimiz neredeyse 4-5 ay fabrikada pancar sırası bekliyor. Tarlada bekleyen pancarın %7 fire kaybı oluyor. Küspe bedellerinin çiftçiye verilmesi. Çiftçiler küspelerini istediği zaman alamıyor. Bilgisayarı olan çiftçi başında bekleyip yapabiliyor, ama bilgisayarı olmayan çiftçilerimiz küspe bedellerini alamıyor. Ayrıca pancar bedellerinin ödeme tarihide çok önemli. Üreticilerimiz pancar bedellerinin ocak ayında ödenmesini talep ediyor. Şimdilik isteklerimiz bu kadar. Eğer isteklerimiz gerçekleştirilmezse üreticilerimiz pancar ekimi yapmayacaklardır. Alternatif ürünler var. Mısır bu şartlarda pancara göre çok çok iyi. Vatandaş mısıra yönelecektir. Pancarda parası geç alındığı için paramız enflasyona maruz kalıyor. Ama mısırda üretici en geç 11. ayda parasını alıyor.
Çiftçi Adem Canlı, “Bizim istediğimiz şartlar, kendi kafamızdan oluşturduğumuz şartlar değil. Sadece diğer şeker fabrikasının çiftçiye uyguladığı şartların aynısının bize de uygulanmasını istiyoruz. Balküpü 16 yıldır kendi şartlarını ortaya koyuyor. Artık buna hayır diyoruz. Biz gerekirse Şeker Kuruluna gidip, sahamızın Balküpü sahasından çıkarılmasını talep edeceğiz. Artık yeter. Biz istediğimiz fabrikaya ekmek istiyoruz” diye konuştu.
kanal 68
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.